scheefhuur


scheefhuur 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; (vooral) in Nederland; neologisme)

het huren van een huis, met name een sociale huurwoning, waarvan de huur te laag is in verhouding tot het inkomen; het huren met een in verhouding te hoog inkomen; daarnaast ook wel: het huren van een huis waarvan de huur te hoog is in verhouding tot het inkomen; het scheefhuren; het scheefwonen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Scheefhuur…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Het kabinet wil zogeheten scheefhuur tegen gaan, maar er zijn voor de meeste huurders geen betaalbare alternatieven voor sociale huur. Hierdoor leidt het kabinetsplan al gauw tot een fors koopkrachtverlies, en niet direct tot het van het slot halen van de woningmarkt.

      http://www.anbo.nl/belangenbehartiging/inkomen/nieuws/huurverhoging-scheefhuur-uitgesteld,

      Wat is dat scheefhuur? Mag ik zelf uitmaken hoeveel ik betaal voor (eenvoudig) wonen? Waarom moet ik duur en luxe wonen omdat ik dat toevallig kan betalen? Als er te weinig goedkope woningen zijn voor iedereen die daarvan afhankelijk is of dat vrijwillig wil, bouwen we verkeerd!

      http://www.youtube.com/all_comments?v=kUc4D15-VDw&page=1,

      Inkomen kind telt niet mee bij scheefhuur. Woningcorporaties mogen aan bewoners van een sociaal huurhuis die samen meer dan € 43.000 bruto verdienen een extra verhoging tot 5% opleggen, bovenop de toegestane verhoging van 2,3%. Verdiensten tot € 13.000 per jaar van inwonende kinderen tot 23 jaar tellen niet meer mee bij het bepalen van dit bruto-inkomen, zo heeft minister Liesbeth Spies bepaald.

      http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/inkomen-kind-telt-niet-mee-bij-scheefhuur.181013.lynkx,

      Scheefhuur is dus een drogreden om huurverhoging door te voeren. Schandalig!

      http://www.huurwoningen.nl/nieuws/88/extra-huurverhoging-wijst-scheefwoners-de-deur/,

      Overwegende [...] dat het voorgestelde beleid volgens het CPB onvoldoende is om beweging in de woonmarkt te bewerkstelligen. Er is immers geen enkele garantie dat 'scheefhuur' meer voorkomt in het wel te liberaliseren deel van de huursector.

      http://www.groenlinks.vlaardingen.nl/archief/archief-fract-huurbeleid180105.htm,

      Dat van die huurders heb ik ook gehoord: onze geliefde overheid gaat 'scheefhuur' o.i.d. 'aanpakken'. Bij aanpakken denk ik altijd aan criminaliteit, of op zijn minst onoirbaar gedrag, maar nee: onze overheid gaat extra belasting heffen bij mensen die naar hun zin gezien hun inkomen in een 'te goedkope huurwoning' zitten.

      http://groups.google.com/group/nl.politiek/browse_thread/thread/cdeb0d2b34de5aa5/5a51d8868a5c9d03?hl=nl&q=scheefhuur,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2003