schokbestendig


schokbestendig 1.0

bestand tegen schokken; bestand tegen de gevolgen van schokken, tegen schokkende bewegingen; op een zodanige wijze dat schokken geen of weinig effect hebben; shockproof

Algemene voorbeelden


De raketmotor was klaar en lag zorgvuldig ingepakt in piepschuim en krimpfolie, waterdicht en schokbestendig.

Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

Pocketzipschijfjes kosten nog geen 3 tientjes per stuk. De HipZip is speciaal ontworpen voor een actieve doelgroep die de speler tijdens elke denkbare activiteit op de heup wil dragen. Hij is schokbestendig, leest muziek in twee minuten en heeft een USB-poort.

News.nl,

Woont u in een ongure buurt, dan kan u kiezen voor wandlampen die uitgerust zijn met een beschermingsrooster tegen vandalisme of voor toestellen die schokbestendig zijn.

De Standaard,

Een horloge is schokbestendig (ook wel shockproof of shockresistant) indien een horloge een val van één meter hoogte op een hard oppervlak kan weerstaan zonder dat het stopt met lopen of meer dan een minuut achter gaat lopen.

http://www.allesoverhorloges.nl/schokbestendig/

De binnenverpakkingen moeten onder normale vervoeromstandigheden schokbestendig zijn, voldoende weerstand hebben tegen de inwendige druk die zich tijdens normale vervoeromstandigheden kan ontwikkelen en niet kunnen breken of worden doorboord; eventueel dienen deze met voor opvulling bedoelde materialen te worden vastgezet.

http://www.google.nl/search?q=cache:L6OTajJnlJQJ:vervoer.ivw.nl/images/2_3833.pdf+collo+site:.nl=nl=lang_nl

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een schokbestendige constructie

Volautomatische kalender: Houdt rekening met de lengtes van de maanden, en de schrikkeljaren. 12/24 uur aanduiding: De tijd kan in 12 uur en 24 uur getoond worden. G-shock: de schokbestendige constructie beschermt tegen stoten en trillingen. Mineraal glas: speciale glassoort, goed bestand tegen krassen.

http://www.etrade.nl/etrade/klant/1280/

  • schokbestendige monitoren

De groep Avionics Rugged, een producent van schokbestendige monitoren, haalde een recordomzet en breidde zijn productiecapaciteit uit.

De Standaard,

met bijwoord


  • niet schokbestendig

Rugblessures worden zelden veroorzaakt door foute schoenen, maar wel door een te zwakke rug die niet schokbestendig genoeg is. Die onderrug krijgt tijdens het lopen immers ook flinke opdoffers.

http://www.start-to-run.be/forum/eigen-ervaringen-f6/de-juiste-loopschoen-t132-s200.html,

De ingebouwde harde schijf biedt meestal het grootste geheugen voor een correcte prijs. Houd er echter wel rekening mee dat zo'n harde schijf niet schokbestendig is en dus sneller kapot kan gaan, zodat ze redelijk wat "lawaai" maakt en dat ze meer verbruikt dan een geheugenkaart doordat zo'n schijf bewegende delen bevat.

http://www.test-aankoop.be/hightech/camcorders/dossier/aankooptips-camcorders,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


schokbestendig 2.0

bestand tegen aardschokken; bestand tegen de schokken van een aardbeving

Algemene voorbeelden


Omdat de Iraanse hoofdstad een verhoogd risico voor aardbevingen kent, is de constructie overgedimensioneerd en voorzien van extra kolommen. De nieuwe ambassade is hierdoor zo schokbestendig dat ze in geval van calamiteiten gewoon kan blijven functioneren.

http://www.cepezed.nl/nl/projects/72-nederlandse-ambassade-in-teheran

Hoewel enkele fabrieken zwaar toegetakeld werden en er zelfs twee mensen het leven lieten, bleken de meeste fabrieksgebouwen schokbestendig.

http://www.veronove.be/nl/index.php?id=Nieuws,

Journalisten van Ayiti Kale Je/Haiti Grassroots Watch, een initiatief van plaatselijke media om de heropbouw en de hulpverlening in Haïti te volgen, kwamen achter het bestaan van een nieuw plan dat door de VN en grote hulporganisaties werd uitgewerkt. Een versie van 5 oktober stelt voor de tentenkampbewoners naar betere maar nog altijd voorlopige noodbehuizing uit hout en plastic over te brengen, terwijl er gewerkt wordt aan definitieve, schokbestendige onderkomens in heropgebouwde wijken en nieuwbouwzones.

http://www.ipsnews.be/artikel/haitiaanse-tentenkampen-nog-altijd-overvol,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • schokbestendige bouw
  • schokbestendige gebouwen
  • schokbestendige huizen
  • schokbestendige kantoren
  • schokbestendige scholen
  • schokbestendige woningen

In gebieden waar aardbevingen plaatsvinden hebben ze over het algemeen ook wel schokbestendige gebouwen die wel tegen wat schokken kunnen.

http://forum.fok.nl/topic/453450,

In 2010 heeft een internationaal team van bouwkundigen technieken toegepast die een combinatie waren van ervaringen die eerder werden opgedaan in het Amerikaanse Californië, en het Chinese Hong Kong. Omdat deze gebieden jaarlijks worden getroffen door aardbevingen, is er veel ervaring met het bouwen van schokbestendige huizen.

http://oranjearnoldussen.wordpress.com/2010/02/12/geen-doden-bij-aardbeving-haiti/#respond,

Vorig jaar verhuisden meer dan een miljoen mensen naar 'schokbestendige' woningen en dat blijkt een geluk bij een ongeluk. Gisteren trof een aardbeving van 7,3 op de Schaal van Richter Yutian in de regio Xinjiang (Noord-China). Door de enorme beving en de naschokken stortten wankele huizen in en ging er voor tien miljoen RMB aan gewassen en persoonlijke bezittingen verloren. Dankzij snelle evacuatie én de veiligheidsmaatregelen die eerder waren genomen door stevige woningen te bouwen, vielen er bij het zware natuurgeweld geen doden en zwaargewonden.

http://china.blog.nl/natuur-klimaat/2008/03/22/44-duizend-mensen-in-noord-china-getroffen-door-aardbeving,

De rol van het CPB als voorspeller is dus vergelijkbaar met een seismoloog die waarschuwt voor een aardbeving. Al is het onmogelijk om de precieze timing en kracht van een beving te voorspellen, de waarschuwingen van de seismoloog kunnen wel leiden tot een meer schokbestendige bouw.

http://teldersstichting.vvd.nl/nieuws/253/uit-het-septembernummer-van-liberaal-reveil-de-toekomst-volgens-het-cpb,

Haïti is al decennialang een grootverbruiker van hulp (met uitzondering van een paar jaar begin jaren negentig toen het land zo desastreus werd bestuurd dat hulpverleners zich terugtrokken). Het lag altijd al op een breuklijn. Daardoor loopt Haïti kans te worden getroffen door een zware aardbeving. Behalve oorlog is er weinig dat ontwikkeling zo snel teniet doet als natuurgeweld dat een land met de grond gelijk maakt. Dat met miljarden hulpgeld geen schokbestendige scholen, kantoren en huizen zijn gebouwd, is onbegrijpelijk.

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/1992_waarom_in_haiti_200_duizend_doden_vielen_en_in_californie_67/,

met bijwoord


  • niet schokbestendig

De meeste schade ontstaat door de heen en weer gaande schokgolf die muren doet instorten. Sommige flatgebouwen hebben speciale rubberen funderingen die de schok gedeeltelijk opvangen. Maar meestal voldoet een stevig dwarsverband, dat voorkomt dat muren schranken. De Amerikaanse bouwwijze met veel staal leent zich hiervoor goed. Ook gewapend beton is onder bepaalde voorwaarden geschikt. De meeste verhoogde autowegen zijn echter nog niet schokbestendig.

NRC,

Wanneer eenmaal de doden geborgen zijn, zullen er kritische vragen rijzen waarom zoveel gebouwen, met name scholen, niet schokbestendig bleken.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=QU1S5V4I,

met werkwoord


  • schokbestendig bouwen

In heel Japan hebben regelmatig oefeningen plaats om de bevolking te instrueren hoe te handelen bij een aardbeving en de infrastructuur wordt 'schokbestendig' gebouwd.

NRC,

Het boek dat hij in 1958 publiceert, "Elementary Seismology", beschouwen vakgenoten wel als zijn belangrijkste wetenschappelijke nalatenschap, want tijdens zijn carrière publiceert Richter niet veel artikelen. Volgens collega's schrijft hij in het veelzijdige werk alles neer wat hij weet: van de geologische aspecten van een aardbeving tot het verzekeren van de schade en schokbestendig bouwen.

http://www.refdag.nl/van_onmerkbare_trilling_tot_verwoestende_schok_1_259062,

  • schokbestendig maken

De elektriciteitsmaatschappijen waren op hun hoede: extra veiligheidsmaatregelen kosten veel geld, en die kosten lopen alleen maar op als centrales tijdelijk moesten worden stilgelegd, zoals tussen 2007 en 2009 toen Tepco bouwwerkzaamheden uitvoerde om de centrale van Kashiwazaki-Kariwa schokbestendig te maken.

http://www.vn.nl/Standaard-Media-Pagina/En-als-er-nog-een-tsunami-komt.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


schokbestendig 3.0

bestand tegen iets schokkends; bestand tegen een schokkende gebeurtenis of ontwikkeling

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


Het gaat niet goed met de ooit zo schokbestendige Frans-Duitse as. De deuken die erin zijn geslagen door de crisis in het Europees Monetair Stelsel en de onenigheid over het komende Gatt-akkoord zijn ernstiger dan gedacht.

NRC,

In het laatste hoofdstuk van deze studie beoordelen we de schokbestendigheid van de drie alternatieve pensioencontracten (eindloon, middelloon, DC) voor verschillende typen schokken. Ook gaan wij na of een hogere pensioenleeftijd kan bijdragen aan een robuuster pensioenstelsel.

http://www.cpb.nl/publicatie/naar-een-schokbestendig-pensioenstelsel-verkenning-van-enkele-beleidsopties-op-pensioenge,

Verhoging van de pensioenleeftijd, verlaging van de pensioenaanspraken, of verhoging van de premies zijn hierin veelgenoemde oplossingsrichtingen. Aon beschouwt een combinatie van deze drie aanpassingen als de meest voor de hand liggende weg naar een schokbestendiger pensioensector.

http://www.aon.com/netherlands/publicaties/prinsjesdagspecial/2012/19-09-2012_Op_weg_naar_een_schokbestendig_pensioen.jsp

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • meer schokbestendig
  • niet schokbestendig

De aanvullende pensioenen zullen meer schokbestendig worden gemaakt waardoor er bij grote schommelingen op financiële markten niet meteen ingegrepen hoeft te worden.

http://www.aandachtvoorgeschiedenis.nl/geschiedenis/2011.htm

De opstelling van de ouderen, en de redelijk grote zekerheden die de FNV-bonden bij nader inzien willen inbouwen in een nieuw stelsel, hebben ook weer een reactie van de jongeren uitgelokt. Zij zijn bang dat pensioenfondsen straks toch niet schokbestendig blijken te zijn, en tekorten laten zien die met premies moeten worden aangevuld.

http://www.pensioenwereld.nu/pensioenblog_maurice_wilb/2011/04/pensioenstrijd-kent-vele-krachtmetingen.html,

De FNV heeft in juni 2010 een pensioenakkoord gesloten met de werkgevers in de Stichting van de Arbeid. Dat is een direct gevolg van de laatste financiële crisis. Die heeft laten zien dat ons pensioensysteem niet schokbestendig is.

http://www.fnv-kiem.nl/nieuws/algemeen/825,

met werkwoord


  • schokbestendig maken

Aangezien het land bepaald geen gebrek heeft aan financiële middelen, zijn de afgelopen jaren kosten noch moeite gespaard om de infrastructuur 'schokbestendig' te maken.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding