schoneleibeleid


schoneleibeleid 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

politiek beleid waarin bepaald is dat genezen verklaarde kankerpatiënten geen problemen mogen ondervinden als ze een hypotheek of een (overlijdensrisico)verzekering willen afsluiten, zodat ze op die manier als het ware 'met een schone lei' verder kunnen met hun (verzekerings)leven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schoneleibeleid…

is een beleid; is een handelwijze

  • [Object betroffen] heeft betrekking op genezen verklaarde kankerpatiënten
  • [Onstoffelijke inhoud] houdt in dat genezen verklaarde kankerpatiënten geen problemen mogen ondervinden als ze een hypotheek of een (overlijdensrisico)verzekering willen afsluiten, zodat ze op die manier als het ware 'met een schone lei' verder kunnen met hun (verzekerings)leven

    Hoofdsemagram: beleid


    Algemene voorbeelden


    ORV-week. Is het schoneleibeleid voor ex-kankerpatiënten wel effectief? Twee jaar geleden werd het schoneleibeleid ingevoerd.

    https://www.amweb.nl/135791/orv-week-is-het-schoneleibeleid-voor-ex-kankerpatienten-wel-effectief,

    Bij jongeren tot 21 jaar gaat een termijn van vijf jaar gelden. Daarnaast geldt er voor een aantal kankersoorten een kortere termijn dan tien jaar. Deze diagnoses zijn opgenomen in een zogenoemde termijnentabel. Wij werken momenteel hard aan het actualiseren van de informatie op kankerenverzekeren.nl. Midden december vind je hier meer informatie over de regeling, inclusief de termijnentabel. Afgelopen zomer werd al duidelijk dat het schone lei-beleid door de ministerraad was goedgekeurd.

    https://nfk.nl/nieuws/schone-lei-beleid-ex-kankerpati%C3%ABnt-per-1-januari-2021-van-kracht,

    Volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond laat het 'schoneleibeleid' zien dat de sector oog heeft voor het feit dat ex-kankerpatiënten het verleden achter zich willen laten. "Nu al worden veel ex-kankerpatiënten normaal geaccepteerd maar alleen al het feit dat je dit moet melden kan oude wonden openrijten. Mensen willen verder met hun leven. Ik vind het mooi dat ook uitvaartverzekeraars zich nu hierbij aansluiten."

    https://www.infinance.nl/artikel/ook-uitvaartverzekeringen-beter-toegankelijk-voor-ex-kankerpatienten/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2019