secretaire


secretaire 1.0

afsluitbaar schrijfmeubel, meestal met opberglaatjes voor belangrijke papieren, dat de vorm heeft van een lessenaar of voorzien is van een klep die geopend als bureaublad dient

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een secretaire…

is een meubel; is een voorwerp

  • [Constructie] heeft de vorm van een lessenaar of is voorzien van een klep die neergelaten als bureaublad dient
  • [Functie] dient om aan te schrijven en om papieren en documenten in op te bergen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is meestal afsluitbaar met een sleutel

    Algemene voorbeelden


    Hij nam plaats aan de secretaire van dof geworden notehout, schoof het buikige rolluikje omhoog en knipte het koperen lampje aan. Zijn albums lagen in een la waarvan hij de sleutel bewaarde in zijn portemonnee.

    De hangende man, Koos van Zomeren,

    Een meubelstuk dat de jongste jaren werd opgediept van onder het stof der eeuwen, is de secretaire. De 17de-eeuwse glorie van dit stuk huisraad herleeft in een moderne uitvoering. In veel gevallen is de secretaire een siermeubel, dat door de geraffineerde vormgeving een portie humor of verfijning in het interieur brengt. Sommige eksemplaren beschikken over een voldoende groot horizontaal paneel om ze ook bruikbaar te maken als schrijftafel. Soms kan dat vlak worden verkregen door een scharnierend element naar beneden te klappen.

    De Standaard,

    De deuren en laden van de meubels in de benedenvertrekken stonden nog open. Het langst waren ze in de slaapkamer van Philippa gebleven. 'Kijk hier, de secrétaire!' riep Magda. 'Al die kleine laden zijn leeg. De laden van het bureau ook. En die kast, ook daar zaten papieren.'

    Verborgen schade, Astor Berkhof,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • antieke secretaire
    • mahonie secretaire

    Daarom trok ik soms de door Safiya glanzend gehouden mahonie secretaire open en wikte ik de lekker in de handpalm liggende, pastelkleurige stalen flesjes, maar tot nog toe borg ik ze telkens weer weg, kleefde ik de sleutel weer tegen de achterzijde van de koelkast.

    De stoelendans, Paul Koeck,

    met voorzetselgroep


    • aan de secretaire zitten
    • aan zijn secretaire zitten

    Dan gaat hij aan de secretaire zitten en wee degene die hem durft te storen terwijl hij al de verjaardagen van de hele familie heel precies in zijn nieuw boekje invult.

    Die kleine dingen, Helene Hemelaers,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen