selfieveld


selfieveld 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

bollenveld waarin mensen selfies mogen nemen, vaak speciaal ingericht om te voorkomen dat andere bollenvelden vertrapt worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een selfieveld…

is een bollenveld; is een veld

  • [Functie] dient meestal om te voorkomen dat de tulpenbollen in andere velden vertrapt worden
  • [Plaats] bevindt zich meestal ergens in de Bollenstreek bij de Hollandse kust
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bedoeld voor mensen die een selfie willen nemen tussen de bloeiende tulpen

    Algemene voorbeelden


    Op zoek naar de ultieme kleurenfoto worden jaarlijks de betoverende kleurtapijten kapot getrapt. Menig boer heeft er een dagtaak aan. Onder het motto 'haal winst uit je verlies' heeft een bollenkweker in Noordwijkerhout een selfieveld aangelegd. Een speciaal bollenveld waar je juist wél in mag staan. Maar het zou niet moeten hoeven.

    Algemeen Dagblad,

    Jaarlijks transformeren kale geestgronden als bij toverslag tot explosieve kleurvlakken, abstracte schilderijen, maar daar zijn ze nooit voor aangelegd. Sterker nog: als de bollen tot bloei zijn gekomen, worden ze al snel een kopje kleiner gemaakt, omdat ze anders te veel energie onttrekken aan het groeiproces. De bol is het goud, de bloem is bijzaak. Maar hier niet meer. De tulpen in het selfieveld worden niet gekopt.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/21/alleen-wat-gezien-wordt-bestaat-a3994171?t=1682407206,

    Geniet van de vele kleuren en bewonder de grote verscheidenheid aan tulpen. Er zijn ook drie selfievelden, die met een speciaal patroon zijn aangeplant. Als de tulpen in bloei staan, komen daar de mooiste kunstwerken tevoorschijn.

    https://www.visitnoordoostpolder.nl/nl/locaties/1222537953/tulpenbelevingsveld

    Bij het 'Tulpenbelevingsveld' van het tulpenbedrijf van Jordi van Meer en zijn vader worden bezoekers juist met open armen ontvangen. Er zijn selfievelden, een feesttent, springkussen en speeltuin, en een loopbrug over het veld waar 500 verschillende tulpensoorten te zien zijn.

    https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/4173501/selfievelden-en-helikoptervluchten-creil-maken-ze-van-tulpen-een,

    Nu de tulpen in bloei komen, krijgen telers ook weer te maken met toeristen die zomaar hun velden in lopen voor een kleurrijke selfie. Her en der worden daarom 'selfievelden' ingericht.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/23/hurkend-voor-hun-selfie-kukelen-de-toeristen-zo-het-bloemenbedje-in-a4162815?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=facebook&utm_term=20230423,

    Jordi van Meer is de initiatiefnemer van wat de organisatie van het festival een 'selfieveld' noemt: een klein veldje met om de paar passen een andere tulp, ruim vijfhonderd soorten in totaal, en vooraan een bloemenperkje waar je vanaf een stalen ophoging in gele tulpen '2023' kunt zien staan. Hier mag je dus wel parkeren en tussen de bloemen foto's nemen.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/23/hurkend-voor-hun-selfie-kukelen-de-toeristen-zo-het-bloemenbedje-in-a4162815?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=facebook&utm_term=20230423,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2018
    Samenhangende woorden (betekenis) selfiemuseum; selfiepaadje; selfieplek; tulpenselfie