serpentine


serpentine 1.0

afbeelding

Bron: Andreas Nadler
( CC BY-NC 2.0 )

feestartikel dat bestaat uit smalle ringen van stijf opgerolde stroken gekleurd papier die men elkaar toewerpt bij feestelijke gelegenheden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een serpentine…

is een feestartikel

  • [Deel] bestaat uit smalle ringen van stijf opgerolde stroken gekleurd papier
  • [Behandeling of bewerking] wordt te koop aangeboden gebundeld in rollen van circa 20 ringen
  • [Gebruikswijze] werpt men elkaar toe bij feestelijke gelegenheden
  • [Werking of functionering] ontrolt bij het wegwerpen, waardoor een lange, dunne slinger van gekleurd papier zichtbaar wordt

Algemene voorbeelden


De laatste les voor carnaval koos elke leerling een feestartikel uit een stapel hoedjes, fluiten, serpentines, feestneuzen en dergelijke.

http://www.uitgeverijremmers.nl/index%20werkstuk%20week%2009.html

Eveline had de woonkamer met glinsterende slingers en vlaggetjes versierd. Aan de schoorsteenmantel hing een langwerpig kartonnen bord waarop kleurige letters juichten dat Igor jarig was. Serpentines tuigden de kasten, de schemerlampen en de reproducties aan de muur op.

Blanco, Peter Terrin,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de serpentine wegwerpen

Hij volgde het voorbeeld van de andere passagiers en wierp de serpentine zo ver mogelijk weg. Tientallen slierten daalden op de kade neer, waar de uitwuivers ze oppikten.

Voel maar, Jan Brokken,

met adjectief ervoor


  • rode serpentines
  • blauwe serpentines
  • groene serpentines
  • gele serpentines

De paarden in de caroussel steigerden werkelijk. De leidsels in hun bek, het zadel en de stijgbeugels waren van echt leer. De rondtollende minaretjes maakten me duizelig. En dan de lekkere geur van stoom en olie. Het uitgaan van alle lichten als de caroussel zijn grootste vaart kreeg. En het gillen van de mensen, het fluiten van de sirene, het uitwerpen van rode en blauwe en groene en gele serpentines en de prachtige muziek van het grote orgel, die het hijgen en stampen van de stoommachine overstemde.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

in voorzetselgroep


  • versieren met serpentines

Het derde schip was versierd met serpentines en ballonnen en bemand met toneelspelers en zangers die een uitbundig kerststuk opvoerden waar de kustbewoners van gruwden; ook dat schip zonk.

NRC,

Het verleden van blaaskapel "De Hosbengels" ruikt naar dampende mensenmassa's versierd met de fleurige kleuren van serpentines. Deze formatie vindt haar oorsprong namelijk in het carnavalsgebeuren.

http://hosbengels.dse.nl/

met substantief ervoor


  • een rol serpentine

Zijn broer hees hem op de middelste spijl van de reling en drukte hem een rol serpentine in de hand.

Voel maar, Jan Brokken,

met ander, nevengeschikt substantief


  • serpentine en confetti
  • serpentines en confetti
  • ballonnen en serpentines
  • confetti of serpentines

Als hij op dreef was opende hij zijn valies, zo'n ouderwets bruin koffertje dat een dokter vroeger altijd bij zich had. Hij stak er een lange arm in en even later bestrooide hij iedereen met serpentine en confetti.

NRC,

's Anderendaags vertrekken de tortels naar Hawaï. Iedereen is op het perron. De vrienden hebben vuurwerk, serpentines en confetti meegebracht. Voor ze opstappen wordt nog een kort, heftig feestje gebouwd.

Werk, Josse De Pauw,

Ballonnen en serpentines toverden het podium om in een kleurrijk geheel.

Meppeler Courant,

Het is verboden confetti of serpentines op de openbare weg te gooien behalve op carnavaldag of tijdens andere locale feesten.

http://www.mouscron.be/francais/police/rgp_nl.pdf,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


serpentine 2.0

lijn die bochten in tegengestelde richtingen vertoont, zoals een slang; kromme lijn; kromme
Ook in toepassing op iets dat de vorm heeft van een kromme lijn, zoals bijvoorbeeld een straat.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een serpentine…

is een lijn; is een figuur

  • [Vorm] vertoont bochten in tegengestelde richtingen, zoals een slang

    Algemene voorbeelden


    Teeken schrijft zijn beelden op het linnen als een kalligraaf zijn letters op papier. Dat zijn beelden onderling veel verwantschap vertonen, is dan ook niet verwonderlijk. In de twaalfdelige serie Noteren, waar Teeken sinds 1992 aan werkt, is de indeling van het doek zijn uitgangspunt. Steeds is er een diagonaal die rust op een horizontale balk. Deze balk geeft het schilderij het aanzien van een sokkel , waarboven een vrouwefiguur kan zweven, een hondekop, een masker of een ijle serpentine. Herkenbaar is soms alleen de titel van het doek.

    NRC,

    Neem Tomoko bijvoorbeeld. Teeken maakte het in 1994. Op een okergele ondergrond schilderde hij eerst, heel geserreerd, een roze serpentine; vervolgens een wild krioelende zwarte, en ten slotte een voor adem zorgende grijze. In eerste instantie zie je hier alleen labyrinten vol welving en kleur. Maar wie beter kijkt, als het ware door de lagen van slierten heen, ziet een systeem van ruiten en een evenwicht [...]. Hier heeft Teeken de distantie laten varen en over grijze linten heen zijn inmiddels bekende symbolen van hondekop en cilinder geschilderd, om daar nog eens overheen en tussendoor zwarte serpentines af te beelden.

    NRC,

    De Kop van de Zeedijk is weer helemaal terug. Niet langer als staart van de met schuinsmarcheerders geplaveide serpentine uit de jaren vijftig, maar meer als attractie van een heemkundig georiënteerd pretpark. Popperiger kan het niet in de cafés en restaurants, die bol staan van bruinheid.

    NRC,

    Het grote nieuws van de eerste dag was het bericht dat de afdaling voor het eerst sinds mensenheugenis wél kan doorgaan in Flaine. Vanaf vandaag worden trouwens reeds alle proeven op de afdalingspiste - de "Serpentine" - georganiseerd, te beginnen met de reuzenslalom.

    De Standaard,