shinen


shinen 1.0

(neologisme)

schitteren; stralen
Het woord [shinen is een vernederlandste vorm van het Engelse werkwoord to shine met de Nederlandse werkwoordsuitgang -en, of een afleiding van het zelfstandig naamwoord shine, dat ook in het Nederlands gebruikt wordt, bv. in de woordgroep shine krijgen 'waardering krijgen'. Meestal gezegd van personen, soms ook van zaken. Het woord is iets informeler dan het woord schitteren, wordt vaak gebruikt in contexten waarin het over sterren of amusement gaat en is onder andere populair op blogs en in tijdschriften.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Shinen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Blijkbaar hebben de crewleden alles uit de kast gehaald om haar tóch over te halen. Of genoeg geld geboden om haar agenda leeg te maken. Dat kan natuurlijk ook nog. Eén ding staat vast: Ze shineden - net als collega-acteur Mark-Paul Gosselaar - in de reboot, en wel als vrouw van Zack Morris!

      https://www.superguide.nl/nieuws/wat-is-er-gebeurd-met-tiffani-thiessen-van-saved-by-the-bell-series?ref=https%3A//www.google.com/&authId=b7dc7780-f295-473b-be4d-c6703164e403,

      Volgende week schijnt er een filmpje online te komen waarin we de reactie van Pepe zien als hij hoort dat de aarde niet plat is. Dat is allemaal het werk van Ronaldo, die alleen maar harder begint te shinen naast zo veel boertig ongemak.

      Nat Gras, Nico Dijkshoorn,

      De jeugd van tegenwoordig - Deze donkere jongen komt zo hard. Jongens en meisjes. Sletten en slettinnen. Kijk 'm daar. Kijk 'm shinen. Jullie weten wie het is. Hij komt naar je stad toe.

      https://www.songteksten.nl/songteksten/80988/de-jeugd-van-tegenwoordig/deze-donkere-jongen-komt-zo-hard.htm

      Laat je huid shinen op de mooiste dag van je leven!

      https://www.facebook.com/wezeptrouwen/posts/4631557420229186,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: op

      • shinen op social media

      Ze heeft al vaker geshined op m'n social media: deze vrouw met de muts met 'Just do it' erop. Wellicht is t een motivatie voor jou voor kleine of grote stappen: Just do it.

      https://www.instagram.com/p/CXnbNpMsBr-/,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2008
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal to shine
      Betekenis in brontaal idem
      Bijzonderheden Het woord was in eerste instantie vooral populair in jongerentaal en hiphoptaal, maar wordt steeds algemener, al blijft het een licht informeel woord.
      Samenhangende woorden (vorm) shine