sigarettenkoker


sigarettenkoker 1.0

afbeelding

Bron: Pumpmeup
( CC BY-SA 3.0 )

plat, van metaal of edelmetaal vervaardigd (of verzilverd, verguld), chic doosje dat men bij zich draagt om er sigaretten in te bewaren; sigarettenetui
Vanwege zijn oorspronkelijk cilindrische vorm koker genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sigarettenkoker…

is een koker; is een etui

      Hoofdsemagram: koker


      Algemene voorbeelden


      Samen met Jomila bezoeken ze het kantoor van de onderaannemer, een gore, stinkende keet – en daar blijkt dat de vogel gevlogen is. Wel vindt Jomila een sigarettenkoker, die haar man toebehoorde.

      Westenwind, Simone Duwel,

      In films wordt namelijk heel vaak gebruik gemaakt van dezelfde stereotypen en situaties. Zo komen slechteriken altijd uit het buitenland, worden kogels meestal opgevangen door een sigarettenkoker en staan vrouwen op met perfecte make-up en zorgvuldig gecoiffeerd haar.

      http://web.planet.nl/planetweekly/2001/week45.shtml

      De uit de familiekist afkomstige voorwerpen variëren van horloges, sigarettenkokers, gouden kettingen, broches, gouden pennen tot mutsen van zeehondenbont, sjaals en zijden jurken.

      NRC,

      Hij boog zich over het bureaublad en was op de achterkant van de kaart gaan schrijven – een lijst kostbaarheden om die nooit te kunnen vergeten. Bovenaan: sigarettenkoker van Judith's vader, daaronder: fotoalbum van de familie, dan: porseleinen pop, nog van Judith's grootmoeder, briefopener met de naam van Judith's vader erin.

      Over de grens, Chaja Polak,

      Ze stopt even en tikt met de palm van haar hand tegen de bodem van een sigarettenkoker, neemt er een uit en klipt het dekseltje dicht.

      Alle verhalen, Manon Uphoff,

      Just In Case Condooms in een luxe verpakking. Prachtige metalen houder, bedrukt met eigentijdse afbeeldingen. De houder kan eenvoudig nagevuld worden of gebruikt worden als exclusieve sigarettenkoker. Dit luxe blikje bevat zes standaardcondooms.

      http://www.condoom.com/

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een gouden sigarettenkoker
      • een zilveren sigarettenkoker

      Ze hadden net hun aperitiefje besteld, toen hij zijn zilveren sigarettenkoker op de grond liet vallen.

      De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

      Ze knipte de zilveren sigarettenkoker met de initialen J. B. open, snoof eraan, spande de elastieken bandjes en stak hem in het vak naast het portret.

      De val, Marga Minco,

      Gouden horloges en ringen, zilveren sigarettenkokers en aanstekers, koperen gespen en geld werden onder de agenten verdeeld zodra de gevangene het arrestantenlokaal verliet op weg naar de cel.

      De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

      Bekaf maar verzadigd betrad Le Roi Chevalier kaarsrechter en trager dan ooit zijn paleis waar zijn vrouw viool speelde in een democratisch pluralistisch samengesteld kwartet waarvan de drie mannelijke leden elk een platte gouden sigarettenkoker op zak hadden met haar monogram.

      Het verdriet van België, Hugo Claus,

      Samen drentelden ze door het magazijn, een schatkamer van de meest uiteenlopende voorwerpen: veel regenschermen, jassen, hoeden en handschoenen natuurlijk, maar ook vliegende Hollanders, oorwarmers [...], zilveren sigarettenkokers, zelfs een paar ski's.

      Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

      • een stalen sigarettenkoker

      'Waar richt je op?' 'Op je hart!' schreeuwde Jan Worm. 'Ach,' zei de man, nog steeds kalm. 'Dan zal ik wel even mijn stalen sigarettenkoker uit mijn linkerbinnenzak moeten halen. Anders heb je alle kans dat de kogel ketst.'

      Een hete ijssalon, Heere Heeresma,