slaapliedje


slaapliedje 1.0

liedje dat als ritueel of troost wordt gezongen voor jonge kinderen voor het slapengaan; liedje voor het slapengaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een slaapliedje…

is een lied

  • [Tijd] wordt 's avonds gezongen voor het slapengaan
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gezongen voor jonge kinderen

    Hoofdsemagram: lied


    Algemene voorbeelden


    Hij kuste hem op het voorhoofd en hielp hem in bed, stopte hem lekker in, zoals toen hij klein was, de zegen gaf hij hem niet want daar geloofde hij niet in, maar hij had bijna zachtjes een liedje voor hem gezongen. Een slaapliedje was natuurlijk belachelijk. Eigenlijk herinnerde hij zich alleen bolero's en die gingen allemaal over vernederde mannen en hypocriete vrouwen.

    De grens van glas, Carlos Fuentes,

    Daarna liep mijn moeder de hele nacht met mij in haar armen rond en terwijl mijn vader met behulp van tabellen wanhopig zijn sterren raadpleegde en tot sombere voorspellingen kwam, was mijn moeder tot de stellige overtuiging gekomen dat ik niet zou sterven, dat ik niet kón sterven. Ze koesterde me met de slaapliedjes van haar land en sprak me moed in. 'Vecht', zei ze, 'vecht, kleine, dappere Angin, kind van de wind, want je moet later verhalen vertellen.'

    Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een, het slaapliedje zingen
    • slaapliedjes zingen

    Het meisje kroop in bed, liet toe dat ma haar masseerde over haar rillerige rug. Ma zong een slaapliedje waarvan ze zelf onder de invloed kwam, maar het meisje stampte haar wakker en keek daarna boos, kwaadaardig zelfs, naar het plafond. 'Je hebt koorts,' lalde de somnolente moeder en het meisje knikte van nee.

    Sterk water, Marijke Libert,

    Akke plukt een boeketje terwijl ze het slaapliedje zingt waarmee ze straks Johannes Tho Bocoph zal kalmeren: 'Kindje lief ik hou van jou / slaap maar zacht de nacht gaat gauw / de nacht die met zijn dromen / op je wacht'.

    Een soort Engeland, Robert Anker,

    Ik dekte hem toe en zong slaapliedjes voor zijn gestalte, die zich iedere keer dat de torenklok sloeg op zijn andere zijde keerde, verder sliep en kleiner werd.

    Sluitertijd, Erwin Mortier,