slipstream


slipstream 1.0

stroming van lucht of water met een aanzuigende werking achter een snel bewegend voertuig, vliegtuig, of vaartuig, of een ander voortbewegend object; zog

Semagram


Een slipstream…

is een stroming; is een beweging; is een werking

  • [Ontstaan] ontstaat als gevolg van een snelle voortbeweging waarbij een onderdruk ontstaat
  • [Plaats] ontstaat achter en langs een snel voortbewegend voertuig, vliegtuig of vaartuig, of achter andere snel bewegende dingen, dieren of personen, bijvoorbeeld een wielrenner, een snelschaatser, een snel zwemmende vis
  • [Gebruikswijze] wordt in rensporten gebruikt als hulpmiddel bij het inhalen, bijvoorbeeld door wielrenners, schaatsers, autocoureurs
  • [Werking of functionering] heeft een aanzuigende werking op volgende objecten

Algemene voorbeelden


Als we bijvoorbeeld in een auto vlak achter een snelle vrachtauto rijden, worden we als het ware meegezogen. Dit komt door de slipstream of het zog van die vrachtauto. Dat zog met een lichte onderdruk trekt ons dan als het ware voort. Maar aan de andere kant remt dat 'zuigende' zog tegelijk de vrachtauto af.

NRC,

Ik hijg en probeer mijn ademhaling te reguleren in de cadans van mijn benen. Inademend drie slagen, uitademend probeer ik er vier te maken. Dat lukt me niet altijd, en dan raak ik het ritme kwijt. Dat leidt onherroepelijk tot het loslaten van het omwentelingstempo van mijn benen en dat betekent verlies van snelheid. Dan raak ik mijn voorgangster en mijn slipstream kwijt en breng ik de rest van de groep in de problemen.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Meteen na de bevalling gaat het jong in een reflex naar de oppervlakte om voor het eerst adem te halen. De moeder pikt het daarna meteen op en neemt het aan de zijkant van haar lichaam mee. Het jong komt in de zogenaamde "slipstream" terecht (een stroming die werkt als een magneet) en hoeft zelf bijna niet te zwemmen.

http://www.dolfinarium.nl/wie/default.htm

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • in de slipstream van

Pechstein ging evenwel met ruim zes seconden in haar voordeel de afsluitende ijskoude vijf kilometer in. Bovendien had zij het voordeel om rechtstreeks tegen Niemann te rijden. Aanvankelijk klampte zij zich vast aan het 'buitenaardse wezen'. Ronden lang bleef ze bivakkeren in de slipstream van haar naar later bleek meedogenloze landgenote.

De Telegraaf,

slipstream 2.0

werking waardoor iets of iemand in een stroom meegetrokken wordt, meestal in de stroom van iets succesvols

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • in de slipstream van

In de slipstream van de Olympische successen was ook de internetsite van NOC*NSF een hit in 2000.

http://www.sport.nl/index.php3,

Zeeuwen zoals Bruinooge en de commercieel directeur van het eengemaakte havenbedrijf Vlissingen-Terneuzen, Jan Verkiel, zijn echter niet van plan zich over de afdankertjes van Rotterdam te ontfermen [...]. "We willen in de slipstream van Rotterdam bedrijven aantrekken", verklaart Bruinooge.

De Standaard,

Backfire, de Maastrichtse hardcore-band, maakt ondertussen internationaal naam. Zwarten: "Iedereen in de Benelux die van hardcore houdt, heeft een cd van Backfire.' Hermans en Zwarten denken dan ook dat SOS ten dele dankbaar in de slipstream van dat succes meedeint. Vrijdag wordt hun eerste cd'tje gepresenteerd in de Boerderij in Geleen.

De Limburger,

In de slipstream van Cor Boonstra hebben de aandeelhouders Philips een fraaie rit omhoog gemaakt. Sinds de zomer is het mis met de beurskoers. Boonstra vertrekt in april.

Het Financieele Dagblad,