slowfoodbeweging


slowfoodbeweging 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

internationale beweging die het eten van slowfood promoot waarbij de gerechten bereid worden volgens de traditionele keuken van een bepaalde regio, uit natuurlijke ingrediënten en op menswaardige en kleinschalige wijze

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een slowfoodbeweging…

is een beweging; is een groep

  • [Doel of bestemming] promoot het eten van slowfood en zet zich in voor het bereiden van voedsel op ambachtelijke wijze, met gebruik van natuurlijke ingrediënten en op een traditionele wijze klaargemaakt
  • [Herkomst of oorsprong] is opgericht in Italië door Carlo Petrini en Massimo Montanari
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een internationale beweging

    Algemene voorbeelden


    Fotografische brochure met uitleg over de slowfoodbeweging in België. Met de oneliner (s)maak het verschil.

    http://www.behance.net/gallery/Slowfood/3486975,

    De slowfoodbeweging, die als tegenhanger van fastfood gezonde en eerlijke voedingsproducten promoot, bracht een bezoek aan de brouwerij van de Vlaams-Brabantse kriek en geuze.

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=8S1QGAIS,

    Bij fijnproevers staat Piemonte bekend als de bakermat van de slowfoodbeweging. Maar ook het leven gaat hier in slow motion. Om tijd te nemen voor de overvloed aan moois en heerlijks die deze gezegende streek te bieden heeft. Wij tuften er rond op een Vespa. Aan een gezapig tempo, uiteraard.

    http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/culinair-nieuws/reportages/culinaire-reizen/proeven-van-het-leven/article-1195007038490.htm,

    Volgens Michiel Korthals, hoogleraar Toegepaste Filosofie aan de Wageningen Universiteit, heeft de wetenschap de afgelopen tien jaar de nadruk gelegd op de ontwikkeling van fastfood. Mede onder invloed van de groeiende slowfood-beweging komt de laatste tijd echter meer aandacht aan de kwaliteit van het eten.

    Algemeen Dagblad,

    De slowfood-beweging, die zich afzet tegen McDonald's en pleit voor genieten van eten met smaak, heeft zo'n hoge vlucht kunnen nemen doordat consumenten bewuster zijn geworden van de gevolgen van ongezond eten.

    Algemeen Dagblad,

    De wetenschap verdiept zich sinds kort in slow food, maar telers en restauranthouders hebben het fenomeen al eerder ontdekt. Dieneke Klompe bijvoorbeeld is sinds 2000 biologisch boerin in het Zeeuwse Zonnemaire. Zij gelooft heilig in de slowfood-beweging.

    Algemeen Dagblad,

    De slow-beweging is ontstaan in Italië waar men wilde terugkeren naar oude waarden en het fastfood buiten de deur wilde houden. De slowfood-beweging heeft inmiddels navolging gevonden in slowcities, slowsex, slowmusic, slowreading, enzovoorts. In alle gevallen draait het om evenwicht, op het werk en in de privé-sfeer. Aandacht voor de dingen die het leven de moeite waard maken, zou volgens de aanhangers een betere gezondheid, een gezonder milieu en hechtere gemeenschappen opleveren.

    Algemeen Dagblad,

    Het principe van de slowfood-beweging is om een antwoord te bieden op de snelle eetcultuur en de opgelegde massaconsumptie. Het gaat erom dat je de tijd neemt om rustig te eten, om na te denken wat er precies op je bord ligt en wat de waarde van je maaltijd is voor je gezondheid.

    http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/36259-slowfood-een-reactie-op-fastfood-en-snelle-consumptie.html

    Als heftige reactie op de industriële en grootschalige productie is de slow food beweging ontstaan, die als sterke punt heeft dat ze niet alleen ontkent of protesteert, maar een duidelijk alternatief biedt.

    www.idee-en-verder.nl/recente%20artikelen/.../slowcarerevisited.doc

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001