sluier


sluier 1.0

afbeelding

Bron: Constant Puyo
( Publiek domein )

dunne doek, vaak van een doorzichtige stof, waarmee iemand, meestal een vrouw, het gezicht, een gedeelte daarvan en soms daarbij ook andere lichaamsdelen, bijvoorbeeld de schouders, omhult of verhult of die van het hoofd af naar beneden hangt en die gedragen wordt bij formele of plechtige gelegenheden, zoals door een bruid op haar bruiloft, of die gedragen wordt vanuit een bepaalde geloofsovertuiging
Wordt soms, ten onrechte, ook gebruikt voor religieuze gezichts- en lichaamsbedekkende kleding die eigenlijk een andere naam heeft, bijvoorbeeld de hidjab en de hoofddoek.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sluier…

is een doek; is een kledingstuk

  • [Transparantie] is vaak doorzichtig
  • [Materiaal] is meestal gemaakt van een zachte stof, bijvoorbeeld tule of zijde
  • [Functie] wordt gebruikt om het hoofd of gezicht of een gedeelte daarvan te bedekken en soms daarbij ook de schouders of andere delen van het lichaam, om esthetische redenen of godsdienstige redenen
  • [Gebruikswijze] wordt meestal over het hoofd gedragen of over het gezicht
  • [Gebruiker] wordt meestal gedragen door vrouwen
  • [Omstandigheid] wordt meestal gedragen bij plechtige of formele gelegenheden, zoals door een bruid op haar bruiloft, of bij religieuze gelegenheden

Algemene voorbeelden


De term "sluier" wordt meestal zeer slordig gebruikt. Soms bedoelt men een gewoon sjaaltje of hoofddoekje dat alleen de haren bedekt, soms de hidjaab die ook de hals en de schouders aan het oog onttrekt, en soms de verschillende varianten van echte sluiers die als maskers heel het gezicht verbergen.

http://www.vlaamsblok.be/standpunten_dossier_13.shtml

De meisjes slaakten collectief een kreet die eerder een zucht was, en geen van hen hoefde te twijfelen aan het gezicht dat achter de sluiers verborgen zat, het was een van hen, een donker meisje, een Mexicaanse.

De grens van glas, Carlos Fuentes,

We hadden thuis een grote rieten mand met oude kleren. Daar zat ook de sluier in die mijn moeder bij haar huwelijk droeg.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

Want met haar sluier toont ze aan waar integratie voor kan staan: niet zich inpassen maar zich aanpassen.

De Standaard,

Een van de gronden waarop het ROC indertijd de chador wilde verbieden, was de redenering dat de sluier de non-verbale, niet-woordelijke communicatie in de weg zou staan.

Haagsche Courant,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een sluier dragen

Ik krijg niet echt een krop in de keel als ik aan de gruwelijke moord zelf denk, maar wel als ik de moeder van Mélissa haar authentiek medevoelen met de Marokkaanse gemeenschap hoor uitspreken, en als ik de Belgische vrouwen in de moskee uit respect een sluier zie dragen.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een roze sluier
  • een tulen sluier
  • een witte sluier
  • een zwarte sluier
  • dichte sluiers
  • echte sluiers
  • gezichtsbedekkende sluiers
  • grijze sluiers
  • kanten sluiers
  • ondoorzichtige sluiers
  • transparante sluiers

Terwijl ze zwaait met een roze sluier, krijgt ze bewondering van haar gezellinnen, iets meer gekleed en donkerder van huid.

http://www.bellydance.be/boek.html

Ze helpt Anna met de jurk, de tulen sluier, de blauwe muiltjes, het gouden kroontje.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Een vrouw met een witte sluier en een man met een musket over zijn schouder, stonden achter hem.

De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

Op de zelfde plek stond ze 31 jaar geleden in een zwarte sluier zelf voor de kist en ze bewoog haar toen tweejarige zoon ertoe om te salueren.

NRC,

Vanaf zijn plaats zag hij de regen in dichte, grijze sluiers voor de bergen langstrekken.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

De hoofddoek en de hidjaab zijn dus geen echte sluiers.

http://www.vlaamsblok.be/standpunten_dossier_13.shtml

De Commissie Gelijke Behandeling was het daar niet mee eens. Volgens een woordvoerster is een verbod op hoofddoekjes in strijd met de godsdienstvrijheid en dus in strijd met de gelijke behandeling. Bij gezichtsbedekkende sluiers is dat anders. Die zouden verboden kunnen worden omdat ze gevaarlijk kunnen zijn of de communicatie kunnen belemmeren.

ANP,

Voorbij de kaarsen voor de bruiden. Voorbij de kanten sluiers. Langzamer nu. Langzamer. Trager. Het is de stank van de huidenalkoven en de looi- en verfkuipen die je nu gaat leiden.

Labyrint, Fleur Bourgonje,

Ik zie een rij vrouwen met de strak om hoofd en schouders gewonden witte ondoorzichtige sluiers van de fundamentalistische moslima's.

Sleuteloog, Hella S. Haasse,

Dure, oriëntaals ogende creaties, met zijden broeken, tunieken en vederlichte, zelfs transparante sluiers, een kuise variant van Duizend-en één-nacht.

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • de verplichte sluier

De dagelijkse realiteit van gedwongen huwelijken, de verplichte sluier en de vrouwenbesnijdenis.

Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de sluier van de bruid
  • een sluier van de bruid

Daarna [...] was hij degene die met het speeksel van zijn zoon op zijn mond de weer neergelaten sluier van de bruid optilde [...] en haar een lange, verschrikkelijke kus op de mond drukte, meid, nou en die kus was echt helemaal geen kus van een schoonvader of een peetoom.

De grens van glas, Carlos Fuentes,

Voorzetsel: voor

  • een sluier voor het gezicht

In mei 1935 loopt zij, gekleed in een zwart mantelpak en een sluier voor het gezicht, tussen zijn zusje en hem, hand in hand door de eikendreef.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

in voorzetselgroep


  • zonder sluier

Nada vertelt de ambtenaar dat ze in Saoudi-Arabië werd aangevallen omdat ze alleen over straat liep zonder sluier.

De Standaard,

Haar gloeiende, arrogante manier van staren maakte hem zo nerveus dat hij op een dag op snijdende toon vroeg wat haar man ervan vond dat ze zonder sluier en zo zwaar opgemaakt over straat ging.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

met ander, nevengeschikt substantief


  • sluiers en hoofddoeken

Premier Erbakan heeft voorgesteld de verbodsbepalingen op het dragen van sluiers en hoofddoeken door vrouwen in openbare dienst en aan de universiteiten te milderen.

De Standaard,

Vaste verbindingen


een tipje van de sluier oplichten

  1. alvast iets verklappen; een klein stukje van iets verborgens of iets geheims of van iets wat nog niet openbaar is alvast naar buiten brengen of verklappen

    Na de studie omtrent de opbergruimte (waaruit bleek dat er een groot gebrek is aan opbergmogelijkheden) loopt momenteel een onderzoek naar het ergonomisch gebruik van de keuken [...]. Een erg boeiende materie waarover wij u graag later in detail informeren. Toch willen wij alvast een tipje van de sluier oplichten. In de keuken kunnen we dus de zone "Spoelen en Afval" definiëren. Al te vaak worden vaatwasser, spoelbak, reinigingsmiddelen en afvalsystemen niet samen gepland in de keuken.

    http://www.vanhoecke.be/fe/nl_e01.htm

    Hoewel de verwijzing naar archiefstukken toegespitst is op de Brabantse situatie, is deze gids ook voor andere Nederlandse (en Belgische!) provincies goed bruikbaar, omdat daar dezelfde soort stukken geproduceerd werden. In het nu volgende artikel wordt vast een tipje van de sluier opgelicht.

    http://www.cbg.nl/

Spreekwoorden


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


sluier 2.0

rand veren of haren om de kop van een dier of een andere lichaamsdeel van een dier dat de vorm van een sluier heeft, bijvoorbeeld bij sommige vissen de staartvinnen

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sluier…

is een rand

  • [Geheel] is een rand veren of haren van een dier, of een ander lichaamsdeel van een dier
  • [Gelijkenis] lijkt in vorm op een sluier

    Algemene voorbeelden


    Bij uilen, wordt onder sluier de typische gezichtopbouw bedoeld. Uilen hebben een afgeplat gezicht met naar voor gerichte ogen, rond die ogen staat een krans van dicht aaneengesloten korte, stugge veertjes die een soort gezichtsmasker aflijnen, waardoor uilen hun typische uitdrukking krijgen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Sluier_(uil)

    Meestal is die krans van veertjes van een andere (donkere ) kleur dan de rest van het gezicht. De sluier zou vooral een hulpmiddel zijn om opgevangen geluiden beter te geleiden naar de gehooringangen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Sluier_(uil)

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een lange sluier

    Daar waar de staartjes van alle andere visjes bestaan uit twee losse "vleugels" met hier in twee kleinere vleugeltjes ( dubbel staartje) heeft mijn calico drie staartvinnen [...]. Tis een schitterend diertje met die lange sluier.

    http://www.aquaforum.nl/ubb/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1321655,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    sluier 3.0

    (filmkunst en fotografie)

    iets wat iets anders bedekt of verhult en daarin op een sluier lijkt; iets wat iets anders verhult of verstopt; verhullende laag ergens op

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een sluier…

    is iets

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] verhult of verstopt iets anders en lijkt daarin op een sluier

      Algemene voorbeelden


      Alleen de mist bemoederde hem en legde een sluier over zijn schouders.

      Martha, Lut Ureel,

      Die woorden zijn een oppervlakte, een sluier. Ware grond van de zaak is dat Boudenoodt beseft dat hij daar moet spelen met het lot van zijn zoon en het zijne als inzet, maar ook dat hij weigert zich door dat besef tot zwakheid te laten verleiden.

      Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

      Over de tafelgesprekken daalde een sluier van professionele discretie tot Dehaene opstond met een kaartje in de hand waarop vier of vijf woorden stonden.

      De Standaard,

      Ik keek neer op de nog slapende stad waarover de ochtendnevel een sluier legde.

      Wij, heksen, Roger Pieters,

      Waarschijnlijk werd ze zich op dat ogenblik ervan bewust dat er een sluier hing over ónze relatie, die nodig moest worden weggenomen.

      Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

      Pas toen ze de sluier over Maria's stem hoorde, begreep ze dat ze weer had gedaan wat ze het meest verafschuwde: de ander met schuldgevoel overladen.

      Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een dunne sluier
      • een lichte sluier
      • een nevelige sluier
      • een vettige sluier
      • elektronische sluiers
      • ijle sluiers
      • roze sluiers
      • witte sluiers

      Duizenden fabrieksarbeiders vulden de straten na de laatste fluit, zwijgend bewogen ze zich voort, de aan hun kleren klevende katoenvlokken wegvegend, spugend en rochelend, de neus ophalend. Het deed de straatkeien glimmen alsof er een dunne sluier van glinsterend slik over lag.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Fabienne pendelde treurend tussen de twee lichamen, maar de lichte sluier van opwinding die haar tooide ontging Bert niet.

      De Openbaring, Tom De Cock,

      Het leek alsof de nevelige sluier die rond het mysterie van de dode harlekijn hing, zich steeds verder uitbreidde; ondoorzichtig als een Londense mist.

      De Cock en de dode harlekijn, Appie Baantjer,

      Anton keek om zich heen. Een vettige sluier begon zich om alle dingen te vormen. Voor de boeken en de sextanten was 't het ergst; de vleugel was gelukkig dicht. Hij moest nu eerst opruimen, hoofdpijn of niet.

      De aanslag, Harry Mulisch,

      Meteen treft de eclectische visie: de stem omringd door Indiase bourdoninstrumenten, lichtelijk echoënd, ook niet wars van elektronische sluiers.

      De Standaard,

      Op deze cd gaat Indië eigentijds gekleed: het tabla-spel en de bourdon die zijn traditionele muziek kenmerken, worden hier snel tintelende, elektronische ritmen en ijle sluiers.

      De Standaard,

      De zon legde roze sluiers boven de einder waarin ze zich straks zedig kon terugtrekken voor de nacht.

      De hangende man, Koos van Zomeren,

      De mist hing in witte sluiers over de velden: eerst tegen de middag zou de zon helemaal doorbreken.

      Martha, Lut Ureel,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • een sluier van anonimiteit
      • een sluier van mysterie
      • een sluier van onwetendheid
      • een sluier van rook
      • sluiers van mist

      De sluier van anonimiteit kan de dader aanmoedigen om zijn belaging voort te zetten.

      http://www2.fmg.uva.nl/sociosite/websoc/cyberstalking.html,

      Zijn statuetten behouden meestal de natuurlijke aardekleur van de chamotteklei. Zijn thema's zijn paren op de levensboot, of figuren die in het ijle staren met een gebaar van hoop of verering. Steeds hangt een sluier van mysterie of een suggestie van een primitief verleden over zijn beelden.

      De Standaard,

      Daarbij vertrekt hij van een initiële positie waarin mensen zich bevinden onder een sluier van onwetendheid.

      Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

      "Hopelijk brengt hij dan een invitatie mee voor die première!" roep ik, achter een sluier van rook.

      Gras, Clem Schouwenaars,

      Het motregende en het licht van de ontluikende morgen hulde de tuin in sluiers van mist en aan zijn blote voeten voelde het gras hard en nat.

      Over de grens, Chaja Polak,

      met substantief erachter


      • sluiers nevel

      Er hingen sluiers nevel over de weiden en hij miste zijn kindertijd.

      Ook zot zijn doet zeer, Julia Peraldi,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      sluier 4.0

      onbedoelde zwarting van de gevoelige laag van foto's waardoor er een waas over de afbeelding komt

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 4.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een sluier…

      is zwarting

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een onbedoelde zwarting op een foto waardoor er een waas over de afbeelding komt
      • [Object betroffen] komt voor op foto's

        Algemene voorbeelden


        Je ziet ook dat de kurve niet helemaal onderaan de grafiek begint. Dit komt omdat er in de emulsie altijd een aantal kristallen zijn die zonder belichting toch een minieme zwarting ondergaan. Dit noemen we sluier.

        http://users.skynet.be/tranquillity/index2.htm

        Dia's en foto's kunnen in ons bedrijf gescand worden. ... Aangeleverde films zijn onleesbaar positief, zwarting minimaal 3,00 D, sluier maximaal 0,06 D.

        http://www.tekstbeeld.nl/aanlever.pdf

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een flinke sluier

        Ik gebruik veel niet-variabel contrast van vele jaren oud (30 jaar +), geen probleem, iets afwijkende tijden en ander contrast dan origineel, vers. Variabel contrast is echter vaak huilen na een paar jaar, vaak met een flinke sluier en vaak gewoon geen mooie zwarting meer te krijgen.

        http://www.analoogfotoforum.nl/index.php?topic=6510.10;wap2

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen