social distancing


social distancing 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch; neologisme)

vermijding van fysiek sociaal contact door zo veel mogelijk binnenshuis te blijven of in elk geval een afstand van anderhalve meter tot andere mensen te bewaren, met als doel virusverspreiding te voorkomen tijdens een epidemie; sociale afstand; sociale onthouding
Engelse term die letterlijk 'sociaal afstand nemen' betekent en waarvan de meest gebruikelijke Nederlandse vertaling sociale onthouding is.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Social distancing…

is onthouding

      Algemene voorbeelden


      Social distancing: waarom het belangrijk is om afstand van elkaar te houden. [...]. Het aantal besmettingen tegelijkertijd moet zo laag mogelijk worden gehouden om de ziekenhuizen niet te overbelasten. Een ander belangrijk middel hiervoor is social distancing.

      https://www.rtvoost.nl/nieuws/327610/Social-distancing-waarom-het-belangrijk-is-om-afstand-van-elkaar-te-houden,

      Social distancing in een vliegtuig is onmogelijk, tenzij de reiziger zich de luxe van een business- of firstclassticket kan veroorloven.

      https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-ziet-de-anderhalvemetersamenleving-eruit-de-dilemma-s-van-de-luchtvaart-tot-het-onderwijs~bc2b8663/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • werken

      Social Distancing werkt optimaal op de fiets, zo concludeert de Duitse overheid. Bovendien sterk je je longen en kun je ook anderen niet besmetten.

      https://www.bd.nl/auto/waarom-fietsen-extra-bescherming-tegen-corona-biedt~a6c20bbc/?referrer=https://www.google.com/,

      als object bij een werkwoord


      • de social distancing respecteren

      Bedrijven zijn - ongeacht hun omvang - verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering. Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing strikt worden gerespecteerd.

      https://www.belgium.be/nl/nieuws/2020/coronavirus_versterkte_maatregelen,

      met adjectief ervoor


      • succesvolle social distancing

      Naar de kroeg gaan is er niet meer bij. Maar wat te doen met dat avondje Monopoly met vrienden? Kan ik mijn kinderen gewoon buiten laten spelen? Moet ik handschoenen aantrekken in de supermarkt? Een aantal tips en tricks voor succesvolle social distancing, gebaseerd op adviezen van experts in binnen- en buitenland.

      https://www.ad.nl/binnenland/kan-ik-mijn-kinderen-nog-gewoon-buiten-laten-spelen~a21ef654/?referrer=https://www.google.com/,

      in voorzetselgroep


      • aan social distancing doen

      Afstand bewaren: iedereen moet zoveel mogelijk aan 'social distancing' doen en niet-essentiële fysieke contacten zoveel mogelijk vermijden. Indien een fysiek contact noodzakelijk is, wordt gevraagd anderhalve meter afstand te bewaren.

      https://www.demorgen.be/nieuws/nieuwe-vlaamse-en-federale-maatregelen-tegen-coronavirus-dit-betekenen-ze-concreet~b76d13d1/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoordgroep
      Vroegste datering 2020
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal social distancing
      Betekenis in brontaal idem