socials


socials 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; neologisme)

onlineplatformen waar er veel interactie en dialoog is tussen de gebruikers en zij zelf meestal de inhoud verzorgen, meestal zonder of vrijwel zonder tussenkomst van een redactie, bijvoorbeeld weblogs en internetfora en sociale netwerken als YouTube, Facebook, LinkedIn en Twitter; internettoepassingen, bijvoorbeeld sociale netwerksites, apps, weblogs en fora, waarbij de gebruikers de inhoud bepalen en er veel ruimte is voor dialoog en interactie; sociale media; socialenetwerksites

Semagram (extra betekenisinformatie)


(De) socials…

zijn onlineplatformen; zijn media

      Algemene voorbeelden


      Ik zit straks in ieder geval klaar om op de socials te ontdekken wat voor soort vooroordelen er anno 2018 over de diverse lidstaten leven. Het Songfestival biedt wat dat betreft één grote peiling.

      nrc.next,

      Sociale media zijn niet meer een plek waar je creatief kunt zijn; alle invalshoeken zijn al een keer gebruikt. En ook 'de socials' als vrijplaats voor activisme, waar bijvoorbeeld machtige mannen kunnen worden tegengesproken, blijkt in de praktijk een illusie.

      NRC,

      Er zou woede zijn, en heel veel boos vertoon bij de interruptiemicrofoon, vertoon dat we later terug zouden zien in mini-filmpjes voor op 'de socials'. Ieder zijn eigen debatselfie in maximaal 25 seconden ten behoeve van zijn eigen achterbannetje: kijk eens hoe ik hier de premier trefzeker en onbevreesd een hoek in drijf.

      de Volkskrant,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de socials volgen

      Mandy Fit volgt de socials, op zoek naar trends die iets vertellen over de tijd waarin we leven.

      NRC,

      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2018
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal socials
      Betekenis in brontaal idem
      Bijzonderheden Eigenlijk een verkorting van social media.