sorbetijs


sorbetijs 1.0

afbeelding

Bron: Anette B.
( Publiek domein )

consumptie-ijs dat wordt bereid op basis van vruchtenpuree of vruchtensap, water en suiker
Wordt soms ook incorrect generaliserend toegepast op melkijs of roomijs op basis van fruit.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sorbetijs…

is ijs; is een lekkernij; is voedsel

  • [Gevoelsindruk] geeft door de ijskristallen een wat kruimelig of korrelig gevoel in de mond
  • [Smaak] heeft traditioneel een vruchtensmaak, maar heeft, bij afwijkende ingrediënten zoals bloemen of groenten, soms ook een andere smaak
  • [Ingrediënt] wordt bereid op basis van vruchtenpuree, vruchtensap, water en suiker
  • [Structuur] heeft een stevige, niet-glimmende structuur
  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van melkijs of roomijs die bereid worden op basis van melk of room

Hoofdsemagram: ijs


Algemene voorbeelden


Weet je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf ijs te maken? Vooral sorbetijs (waterijs op basis van vers fruit) is supergemakkelijk.

http://www.puurgezond.nl/homemade/homemade/article/sorbetijs/,

In sorbetijs zit water, suiker en vruchtensap of fruitpuree. Het is minder vet dan softijs of roomijs [...]. Basiskennis: Sorbetijs wordt meestal van fruit gemaakt. Aardbei, citroen, framboos, noem maar op. Maar ijsmakers verzinnen steeds nieuwe smaken. Ze maken ook wel eens sorbetijs van groente en zelfs van… bloemen. Er bestaat bijvoorbeeld sorbetijs van rozen en lavendel.

http://www.lekkerbelangrijk.nl/kliktafel/standaloneshow?ID=89

In alle ijsjes zit suiker. In waterijs en sorbetijs op basis van fruit (te herkennen aan de stevige, niet-glimmende structuur) het minst. Deze beide soorten bevatten geen room of melk, geen vet en daarom relatief gezien weinig calorieën. Een onschuldig Raketje, een perenijsje of een bolletje sorbetijs bevat ongeveer 50 kilocalorieën. Daar kun je je geen buil aan vallen.

http://www.gezondheidsnet.nl/alles-over-afvallen/roomijs-sorbetijs-en-waterijs,

Een compleet nieuwe lijn schepijs van topkwaliteit [...]. De volledige lijn omvat maar liefst 12 soorten roomijs, 8 soorten sorbetijs en 2 varianten yoghurtijs.

http://www.sligro.nl/sanissimo-premium.htm

Sorbetijs is consumptieijs, gemaakt van vruchten en suiker, en is zonder melk of room bereid. Mede daardoor bevat het relatief weinig calorieën en meestal zit je er sneller vol van, dan van roomijs. Dit ijs is gluten- en lactosevrij.

http://www.deijskeuken.nl/categorie/5/sorbetijs/,

Sorbetijs werd vroeger gemaakt van sneeuw uit de bergen gemengd met vruchtensap, most, wijn of honing. Vandaag de dag is het recept nog even simpel. Met (verse) vruchtensap, suikerwater en eventueel een scheutje alcohol, zet je in een handomdraai een heerlijke fruitsorbet op tafel. En een goede bijkomstigheid: er zitten geen vetten van melk en slagroom in.

http://www.zelfmaakrecepten.nl/zelf-ijs-en-granita-maken/,

Sorbetijs Framboos: Frambozenpuree en vers geperst sap en licht gekonfijte stukjes framboos. Sorbetijs Meloen: Een blend van verschillende meloensoorten waarbij de heerlijke Galiameloen het sterkst naar voren komt. Vol met stukjes meloen. Sorbetijs Passie Mango: Basis van mango met vers geperst sap van passievruchten en ananassap voor de milde smaakpatronen in dit sorbet.

http://www.sligro.nl/sanissimo-premium.htm

Sorbetijs van rode grapefruits. Doe het water met de suiker in een smalle hoge pan. Breng het suikermengsel tegen de kook aan, laat nog even op matig vuur staan tot de suiker goed is opgelost en vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Meet 450 gram suikersiroop af, voeg grapefruitsap en campari toe en roer goed dooreen. Controleer de suikerdichtheid op 18 graden Beaumé en voeg indien nodig voorzichtig iets koud water toe tot juiste aantal graden is bereikt. Bevries het mengsel in de ijsmachine. Voeg eiwitschuim toe aan de sorbet wanneer deze licht bevroren is, maar nog een slappe consistentie heeft en laat de machine dan verder draaien tot het ijs de gewenste stevigheid heeft.

http://www.ka.sara.nl/home/hollenberg/cca/nov03.html,