sorrydemocratie


sorrydemocratie 1.0

(politiek)

democratie waarin politici geen verantwoordelijkheid nemen voor falend politiek beleid of gemaakte fouten door bijvoorbeeld af te treden of ontslag te nemen, maar waarin zij slechts hun excuses aanbieden of sorry zeggen en beterschap beloven
Het woord werd waarschijnlijk bedacht door voormaliger SP-leider Jan Marijnissen en vervolgens in 1997 door oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn in een boektitel gebruikt.

Semagram


Een sorrydemocratie…

is een democratie; is een staatsvorm

 • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een democratie waarin politici geen verantwoordelijkheid nemen voor gemaakte fouten of falend politiek beleid, maar slechts hun excuses aanbieden en beterschap beloven

  Algemene voorbeelden


  En hoezeer politici inderdaad moeilijk sorry zeggen (Hillen maakte het laatst helemaal bont 'ik hou niet van een sorrydemocratie, dus verontschuldig ik mij niet') is het altijd nog beter als die familie die zich nergens voor verontschuldigt.

  http://weblogs.nos.nl/londen/2011/04/27/koninklijke-koorts/,

  Het doet onaangenaam aan Balkenende weer eens te horen fulmineren tegen 'de sorrydemocratie van Paars'. Ook Rosenmöller sleepte 'Paars' erbij. Had de regeringssamenstelling verschil uitgemaakt? Waren Lubbers, Van den Broek en Kooijmans paars? Was het een paars feestje met Dutchbat in Zagreb waaraan GroenLinks deelnam? Pogingen verkiezingswinst te halen uit Srebrenica getuigen niet van gevoel voor de aard van de tragedie.

  NRC,

  We hebben niets aan een sorry-democratie, al denken de paarse partijen daar blijkbaar anders over. De staatssecretarissen Schmitz en Patijn hadden er dan ook beter aangedaan het voorbeeld van staatssecretaris Linschoten te volgen.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/499564/1997/11/11/Liever-geen-sorry-democratie.dhtml,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • sorrydemocraat