sousafoon


sousafoon 1.0

afbeelding

Bron: emersonik
( CC BY-NC-SA 2.0 )

(muziek; kunst en architectuur)

groot, doorgaans koperen blaasinstrument, met een cilindrische bouw en een naar voren gerichte beker, dat op de linkerschouder wordt gedragen; ringbas
Vernoemd naar de Amerikaanse dirigent en componist John Sousa (1854-1932).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sousafoon…

is een blaasinstrument; is een muziekinstrument

  • [Omvang concreet] is groot
  • [Uiterlijk] heeft een cilindrische bouw en een beker die naar voren gericht is
  • [Materiaal] is van koper of van kunststof
  • [Gelijkenis] lijkt op een bombardon
  • [Onderscheid of tegenstelling] is de opvolger van de bombardon, die kleiner en zwaarder is en een naar boven gerichte beker heeft

Algemene voorbeelden


Na een sessie van drie kwartier was het de beurt aan The Freetime Old Dixie Jazzband [...]. De zesmans formatie uit Enkhuizen had er ook echt zin om het jubileum tot een hoogtepunt te brengen. Ze bliezen de longen uit het lijf. Vooral Jaap de Wit met zijn sousafoon was een lust voor het oor, maar nog meer voor het oog. Hij maakte haast ongelooflijke capriolen met zijn instrument.

Meppeler Courant,

De wethouder wenste De Bazuin vele nieuwe leden toe. Hij blies daarna enkele tonen op een oude sousafoon, daarmee aangevend dat alle begin moeilijk is. 'Maar na verloop van tijd kun je ontzettend veel plezier aan het muziek maken beleven', aldus Oldebesten.

Meppeler Courant,

De sousafoon die over de schouder wordt gedragen, lijkt misschien de voorganger van de tuba omdat hij steeds minder lijkt voor te komen.

http://www.sintceciliarotselaar.be/blaasinstrumenten.htm

De sousafoon is een ander instrument dat gebouwd is om al marcherend mee te spelen. De tuba is dat in de meeste gevallen niet. Het is waarschijnlijk omdat er steeds minder muziekverenigingen al stappend optreden en we ze meer en meer in de concertzaal terugvinden dat er meer tuba gespeeld wordt.

http://www.sintceciliarotselaar.be/blaasinstrumenten.htm

De bombardon, ook wel helicon genoemd, is de voorloper van de sousafoon. Vooral in dorpsfanfares en harmonieën was dit instrument populair. Door de bastuba zo te buigen dat hij draagbaar was over de schouder kon dit instrument goed gebruikt worden om mee te lopen. Toch was ook dit instrument zwaar en met de komst van de sousafoon en later de sousafoon van kunststof werd dit instrument naar het museum verwezen.

http://muziekvereniging-ona.nl/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=177&Itemid=151

Woordfamilie


Als deel van een afleiding