spanne


spanne 1.0

(zeer formeel)

veelal korte periode

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spanne…

is een periode; is een tijd

  • [Geheel] is een deel van de tijd
  • [Duur] duurt veelal kort

    Algemene voorbeelden


    In Spanje werd een model gecreëerd op basis van werknemers-aandeelhouderschap: de "sociedades laborales" (werknemersvennootschappen). In een spanne van enkele jaren heeft dit model geleid tot het oprichten van 17.000 ondernemingen (gemiddeld 6 tewerkgestelden).

    http://www.employee-ownership.be/BE/NL/Re%EBle%20Voorbeelden%20NL.htm

    Vaste verbindingen


    een spanne tijds

    1. een veelal korte periode

      Helaas heeft de auteur slechts twee jaar [...] zijn dagboek bijgehouden. Maar uit deze bladzijden blijkt dat de man, in die spanne tijds, boeiender zaken heeft beleefd dan de meeste schrijvers vermogen te noteren in driedelige memoires.

      De Standaard,

      Spijtig genoeg kom je pas te weten of iemand deugt nadat je hem in huis hebt genomen en een aanzienlijke spanne tijds intens zijn gedrag hebt bestudeerd.

      Herinneringen aan moeder aarde, Johan Tykens,

    een korte spanne tijds

    1. een korte periode

      Zo ben ik er van overtuigd dat sensitivity training boerenbedrog is [...]. 't Schijnt iets te zijn met 'n groep mensen die voor een betrekkelijk korte spanne tijds worden opgesloten in een soort vormingscentrum en die mekaar daar na drie of vier etmalen beginnen uit te schelden onder de deskundige leiding van een agoog.

      Ben ik eigenlijk wel links genoeg?, Jan Blokker,

      Tijdens de grote vakantie stelt het koninklijk paleis gedurende een korte spanne tijds z'n deuren open voor aldoor eenvoudig gebleven onderdanen als u en ik.

      Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen