speedboot


speedboot 1.0

afbeelding

Bron: Onkel Thoms
( CC BY-NC 2.0 )

motorboot die dient om met hoge snelheid te varen; snelle motorboot; jetboot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een speedboot…

is een boot; is een vaartuig; is een is een vervoermiddel

  • [Vorm] heeft een gestroomlijnde V-vormige boeg of is anders van het catamarantype
  • [Doel of bestemming] wordt gebruikt voor snelle tochten over het water, als sport of ontspanning, onder andere bij het waterskiën, maar ook voor snelle interventies door hulpdiensten of politie; wordt ook gebruikt door smokkelaars die hun waar over zee transporteren of door piraten
  • [Snelheid of tempo] haalt een hoge snelheid
  • [Gebruiker] wordt vaak gebruikt door mensen uit de jetset of andere rijkelui
  • [Werkende kracht] wordt aangedreven door een motor, niet zelden een buitenboordmotor

Algemene voorbeelden


'Eerlijk gezegd heb ik altijd een beetje moeite met de term "fantasie". Er kleeft iets actiefs aan, alsof het zoiets is als een waterskiër achter een knetterende speedboot, terwijl je eerder moet denken aan een surfer, die passief en in stilte op de branding rijdt en zich laat leiden door de golven.'

Siegfried, Harry Mulisch,

Ik was niet zo gek op die broertjes van Thjum. Aan Gideon had ik een hekel sinds hij Marike de Swart in de problemen had gebracht (al moest ik toegeven dat juist daardoor mijn problemen ophielden). En voor het overige waren ze me te sportief, dat wil zeggen ... te sportbelust. Ze tennisten, reden paard ... ze bezaten sportwagens en een speedboot. Doorsnee rijkeluiszoontjes.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

De Spaanse beschuldigingen gaan verder: de speedboten uit Gibraltar zouden ook een groeiend deel van de hasj-handel vanuit Marokko voor hun rekening nemen.

NRC,

Eigenlijk mocht hij nog blij zijn dat de politie met haar speedboot snel ter plaatse was, want anders was hij misschien wel verdronken.

Leeuwarder Courant,

Bij de kade loopt Brian een steiger op, smoest even met een man met goudgalon op de schouders van zijn witte overhemd en springt in een glanzend gelakte speedboat van de havendienst [...]. De motor brult en schroeft kolkend water naar boven.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen