spitsalarm


spitsalarm 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

waarschuwing van de ANWB voor een heel zware ochtendspits waarbij door extreme weersomstandigheden overal in het land veel lange files worden verwacht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spitsalarm…

is een alarm

  • [Doel of bestemming] heeft als doel om iedereen die niet per se in de spits de weg op hoeft thuis te laten blijven zodat de fileoverlast zo klein mogelijk blijft
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt afgegeven aan automobilisten
  • [Handelende persoon] wordt afgegeven door de ANWB

    Algemene voorbeelden


    De ANWB geeft een spitsalarm af voor maandagochtend. Reden is de verwachting van het KNMI dat er maandagochtend nog af en toe wat sneeuw gaat vallen [...]. Met het spitsalarm waarschuwt de ANWB automobilisten voor een extreem zware ochtendspits. De organisatie vraagt hen hun rijgedrag aan te passen. Vooralsnog verzoekt zij reizigers niet de auto te laten staan. Het is voor het eerst dat de ANWB een spitsalarm afgeeft.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/914654/2008/11/23/ANWB-geeft-spitsalarm-af-voor-maandagochtend.dhtml,

    Rijkswaterstaat en minister van Verkeer Camiel Eurlings willen uniforme alarmeringen voor slecht weer en verkeer. Zij zijn van mening dat zulke afspraken voor alle leveranciers van verkeersinformatie nodig zijn om verwarring zoals die gisteren ontstond na het 'spitsalarm' van de ANWB te voorkomen [...]. "Het fenomeen spitsalarm kenden we helemaal niet," reageert Mark van de Vusse van Rijkswaterstaat. "Er bestaat al tien jaar het weeralarm van het KNMI. Als het nodig is, zetten wij dat om in een verkeersalarm. Het spitsalarm werkt volgens ons verwarrend. Voor drukke spitsen waarschuwen vinden we prima, maar het risico van nog een alarm is dat het devaluerend werkt."

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/264704/2008/11/24/Verwarring-over-spitsalarm.dhtml,

    De ANWB heeft een spitsalarm afgegeven. In de Randstad en het midden van het land wordt regen en (natte) sneeuw verwacht die kan leiden tot ontwrichting van het wegennet.

    http://nos.nl/artikel/203864-anwb-geeft-spitsalarm-af.html,

    Een spitsalarm is een verkeersalarm dat wordt uitgegeven door de ANWB voor verkeersperikelen in Nederland. Met dit alarm wil de ANWB automobilisten waarschuwen voor een extreem zware ochtendspits (500 km file of meer) en vraagt hen hun rijgedrag aan te passen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Spitsalarm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2008
    Bijzonderheden Het eerste spitsalarm werd afgegeven op zondag 23 november 2008 voor de daaropvolgende maandag, omdat er die ochtend door de ANWB zware sneeuwval werd verwacht in onder meer de Randstad.