sprintkoningin


sprintkoningin 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

sportvrouw die gezien haar prestaties de absolute uitblinkster is op het onderdeel sprint; atlete, schaatsster, wielrenster, zwemster e.d. die de beste is op een of meer sprintonderdelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sprintkoningin…

is een sportvrouw; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de beste op het onderdeel sprint in haar tak van sport

    Algemene voorbeelden


    De Duitse Verena Sailer is dan weer de nieuwe sprintkoningin van Europa. Sailer won vanavond de finale van de 100 m in een tijd van 11.10.

    http://www.hln.be/hln/nl/1322/Meer-Sport/article/detail/1139055/2010/07/29/Goud-voor-Duitse-vrouwen-in-speerwerpen-en-100-meter.dhtml,

    Het federale onderzoek wordt geleid door Jeff Novitzky, de man die met succes de dopingpraktijken van het BALCO-laboratorium ontrafelde. Zijn werk leidde onder meer tot de ontmaskering van sprintkoningin Marion Jones, die wegens meineed in de cel belandde.

    http://www.depers.nl/sport/494858/Oproep-getuigen-dopingzaak.html,

    Jenny Wolf blijft de sprintkoningin op het ijs. De Duitse won tijdens de World Cup in Heerenveen ook de tweede 500 meter van het weekeinde.

    De Telegraaf,

    Kim Gevaert verschijnt begin maart nóg scherper aan de start van het WK indoor atletiek dan we van haar gewend zijn. De sprintkoningin heeft namelijk een sponsordeal gesloten met Soleil Clic, een nieuw scheermesje voor vrouwen(benen) van Bic.

    Het Nieuwsblad,

    Vanwege problemen met haar luchtwegen moest de Nederlandse sprintkoningin verstek laten gaan voor de wereldbekerontmoeting in Thialf. Thuis voor de buis kon Marianne Timmer constateren dat haar troonopvolgsters langzaam maar zeker de wereldtop naderen.

    http://nos.nl/artikel/106639-gerritsen-snelste-op-wbsprint.html,

    Bij de tour Feminine blijkt maar weer dat een goed begin het halve werk is, sprintkoningin Claire staat nog immer bovenaan.

    http://home.hccnet.nl/m.veendorp/Archief/verslagen/ARCHIEF%202003.htm,

    Van der Meij is de absolute sprintkoningin van Nederland. Ze veroverde in 2008 vier nationale titels: indoor 60 meter en 60 meter horden, op de baan 100 meter en 100 meter horden.

    http://www.topsportkennemerland.nl/gala/stemmen.html

    Provigil is doorgedrongen in de sport. Dopingjagers vonden het nieuwe middel bij Kelly White, wereldkampioene op de 100 en 200 meter. Dat meldt de Franse krant L'Equipe. Het middel waarop 'sprintkoningin' White tijdens de WK in Parijs is betrapt staat echter nog niet op de dopinglijst. Dat zou pas gebeuren in 2004, als het onderzoek naar de ergogene effecten van Modafinil/Provigil is afgerond.

    http://www.ergogenics.org/provigil.html,

    Florence Griffith-Joyner, sprintkoningin van de Olympische Spelen in Seoel zeven jaar geleden, doet eerlang haar rentree op de atletiekpistes.

    De Standaard,

    De snelste zes meisjes/dames op de 50 m vrije slag vochten om de titel sprintkoningin 1995 [...]. Na een bloedstollende race kwam Denise Wieldraaijer uit op 27.3 en werd de sprintkoningin.

    Meppeler Courant,