stagflatie


stagflatie 1.0

(business, economie en financiën)

toestand van stagnerende economische groei gecombineerd met een hoge inflatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Stagflatie…

is een toestand

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door stagnerende economische groei en hoge inflatie

    Algemene voorbeelden


    Wie een stimulerend beleid wil voeren loopt tegen een vervelend probleem aan: de intussen fors stijgende inflatie. In Europa steeg deze in mei naar 3,4 procent [...]. Hier en daar verschijnt het woord stagflatie al in het nieuws: stagnerende groei gecombineerd met inflatie.

    http://www.nrc.nl/geld/voorjou/993461515339.html

    Een sterk exportland [...] heeft een sterke munt, maar de rupiah blijft depreciëren ten opzichte van de dollar. Dat bevordert weliswaar de uitvoer, maar ook de inflatie. Pak je die louter aan met krap-geldpolitiek, zonder de economie verder te liberaliseren, dan dreigt stagflatie: de hoge rente blijft inflatoire druk uitoefenen en de groei stokt.

    NRC,

    Stagflatie is een economische gebeurtenis waarin het inflatiecijfer hoog is, de economische groei vertraagt ​​en de werkloosheid gestaag hoog blijft. [...]. Stagflaties en de effecten ervan op de economie kunnen enkele jaren of decennia duren.

    https://nl.livingeconomyadvisors.com/2471-what-is-economic-collapse

    Het S-woord dat ECB-voorzitter Lagarde niet in de mond nam. [...]. "Lagarde heeft vermeden dit 'stagflatie' te noemen", schrijft Brzeski in een analyse. "Maar wij denken dat als het loopt als stagflatie en het praat als stagflatie… U weet wel wat we bedoelen."

    https://businessam.be/het-s-woord-dat-ecb-voorzitter-lagarde-niet-in-de-mond-nam/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=midday_brief_waterstof_lijdt_reputatieschade_er_is_teveel_geld_in_de_wereld_werkelijke_reden_voor_de_roebelrally&utm_term=2022-04-15,

    De Venezolaanse economie heeft voor het eerst in vijf jaar een negatief groeicijfer doen optekenen. Het Venezolaanse bruto binnenlands product kromp het voorbije kwartaal met 2,4 procent. Experts waarschuwen voor stagflatie – de onzalige combinatie van een recessie en hoge inflatiecijfers.

    http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=26028&cHash=bf6941a3b1,

    Combinatiemogelijkheden


    met onbepaald voornaamwoord


    • weinig stagflaties

    We hebben zo weinig stagflaties gehad dat we geen modellen hebben om te zien wat we nu moeten doen.

    https://www.hollandgold.nl/nieuws/greenspan-obligatiebubbel-leeglopen,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen