stamcelbank


stamcelbank 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

instelling die stamcellen en stamcellijnen beheert om mensen te kunnen genezen van bepaalde ziektes

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stamcelbank…

is een instelling

  • [Functie] beheert stamcellen en stamcellijnen om mensen later te kunnen genezen van bepaalde ziektes
  • [Stoffelijke inhoud] bevat stamcellen en stamcellijnen

    Algemene voorbeelden


    Bij het Nederlandse Cryo-Save kunnen ouders stamcellen van hun pasgeborenen opslaan. De stamcelbank vriest de cellen in, de ouders hopen dat de cellen het kind later in het leven kunnen genezen van bepaalde ziektes.

    http://www.nrcq.nl/2014/08/19/handelen-in-hoop-dat-lukt-minder-vaak,

    Stamcellen zijn cellen die nog niet zijn ontwikkeld en kunnen uitgroeien tot iedere willekeurige soort cel in het lichaam. Embryo's bevatten stamcellen, en onderzoekers gebruiken stamcellen uit embryo's die 'over' zijn gebleven bij ivf-behandelingen [...]. Op Kings College zijn drie 'stamcellijnen' gemaakt. Dat zijn 'draden' van veel identieke stamcellen [...]. De stamcellijnen die nu op Kings College zijn gekweekt zullen worden ondergebracht in een Europese stamcelbank gevestigd in Groot-Brittannië.

    ANP,

    De toepassing van stamceltransplantaties met gebruikmaking van donor-navelstrengbloed is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van een infrastructuur voor het verzamelen van placenta's, het oogsten van stamcellen, het testen en bewerken daarvan en de opslag in een stamcelbank. Ook hier is organisatie op internationale schaal een vereiste om tot voldoende beschikbaarheid van stamcellen en een acceptabele matchkans te komen.

    http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/0115N.PDF,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003