steenezel


steenezel 1.0

((vooral) in België; informeel; pejoratief)

ezel die eenmalig of bij herhaling anders handelt dan van hem verwacht wordt, en daarom dom bevonden wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een steenezel…

is een ezel; is een zoogdier; is een dier

  • [Activiteit of handeling] handelt eenmaal of voortdurend anders dan van hem verwacht wordt
  • [Waardering] wordt dom en ongeschikt bevonden

    Algemene voorbeelden


    'Lucien,' zei ik, 'hoe gaat het?' Hij moest drie keer kijken voor hij zag dat ik het was. 'Fazio,' zei hij. 'Niet te best, jongen. Ik heb een trap tegen m'n knie gehad van een steenezel. Die is beginnen te ontsteken. Ze hebben m'n onderbeen moeten amputeren.' 'En die steenezel? Hebben ze die een spuitje gegeven?' 'Ja.' 'Al dat dierenleed, waar zal het ooit eindigen?' zei ik.

    De droogte, Herman Brusselmans,

    steenezel 2.0

    ((vooral) in België)

    iemand die zeer dom is en ook harnekkig in die domheid blijft volharden

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een steenezel…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Fiscus als steenezel. U kent allemaal het verhaal van de aankoopkosten op grond. Een aantal cassatiearresten hebben de laatste maanden klaar en duidelijk gesteld dat "aankoopkosten op grond" (bv. beschrijfkosten) fiscaal aftrekbaar zijn [...]. Wenst u nu gelijk te halen (zolang het administratief standpunt niet aangepast is), dan zal u bereid moeten zijn een lange juridische strijd uit te vechten. Geheel onverwachts handhaaft de fiscus zijn standpunt dat de aankoopkosten op grond fiscaal niet aftrekbaar zijn.

        http://ondernemingsdatabank.indicator.be/article.php?nlid=VLTABTAR_EU070308

        Ik heb een tijd geleden dit berichtje al eens ingetikt, maar dan maar gewist omdat ik dacht: "Ik moet er maar leren op letten." Maar aangezien ik blijkbaar een steenezel ben en me wel 738 keer aan dezelfde steen stoot, toch een oproep hoe ik dit kan verhelpen. Soms wordt de ISO omhoog geschroefd, maar jammer genoeg wordt die niet automatisch weer naar beneden geschroefd. Met als gevolg dat ik dan bv. van een uitstapje thuis kom met allemaal ISO1600 foto's. Om heel hard bij te vloeken.

        http://forum.belgiumdigital.com/f9/iso-maakt-mij-zot-273022.html

        Het blijkt dat er aan de gebruiksaanwijzing van c-film dus iets ontbreekt. Er is geen rekening gehouden met de kans dat de gebruiker de verpakking toepast en het middel weggooit [...]. Begrijp me goed - ik voel me niet verheven boven het type steenezels dat zich op deze wijze toch weer voortplant. Ik heb in mijn eigen familie een nichtje gehad dat 't zilverpapier om een bonbonnetje mee opvrat en niet wist dat je een sinaasappel beter kunt pellen.

        Ben ik eigenlijk wel links genoeg?, Jan Blokker,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een koppige steenezel

        Het zijn geen gemakkelijke weken geweest voor Chris en Wendy uit Mijn Restaurant! Hun eeuwige geruzie kan niemand ontgaan zijn. "Chris is een koppige steenezel", vertelt Wendy deze week in Story. "Hij beseft niet dat dit restaurant er zonder mij niet was geweest."

        http://www.storymagazine.be/index.php/2009/05/26/wendy-chris-is-een-koppige-steenezel/