stembejag


stembejag 1.0

(pejoratief)

het najagen van stemmen; het vurige streven om bij verkiezingen zoveel mogelijk stemmen te vergaren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Stembejag…

is bejag; is een handeling

  • [Onstoffelijke inhoud] is het najagen van stemmen bij verkiezingen

    Hoofdsemagram: bejag


    Algemene voorbeelden


    Hoewel de beschaafde partijen met elkaar de stilzwijgende afspraak hebben gemaakt het allochtonenbeleid in de verkiezingsstrijd zo veel mogelijk te laten rusten, lukt het Frits Bolkestein keer op keer daar onderuit te komen. In het vorige verkiezingsdebat wilde hij al niet dat kinderen van illegalen de basisschool bezochten, en nu kwam hij dus met die vijver en met het liberale ideetje om gezinshereniging voor erkende vluchtelingen in de toekomst te verbieden. Waarschijnlijk is het niet eens stembejag dat hem daartoe drijft, maar zegt hij deze dingen omdat hij niet anders kan. Zeker als er een groot publiek luistert.

    NRC,

    Ik begon grote vragen te stellen ... Welke clandestiene afvoerpijpen, verdoken slootjes, verborgen bezinkingsputten ... had de neergutsende regen gereinigd? Welk bedrijf had misschien van de gelegenheid gebruik gemaakt om zijn smurrie te lozen? "Stembejag", geldzucht en laksheid hebben er inderdaad voor gezorgd dat er nogal wat "voorlopige vergunningen" werden en worden uitgereikt. Vijf jaar, plus vijf jaar, plus vijf jaar ... enzovoort.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • uit stembejag

    En dan zijn er ook de rechts-conservatieve politici die eerst een gevangenis vergelijken met een vijfsterrenhotel, en vervolgens strafverhogingen gaan voorstellen. Dat lijkt bijna op moedwillige misleiding uit stembejag.

    http://sargasso.nl/geloof-in-straf/,

    Ik ben sociaal ingesteld zij het iets anders dan onze socialistische politici die uit stembejag (en niets anders) de deuren van de geldsluizen de laatste decennia wagenwijd hebben open gezet.

    http://www.autoforum.be/forum/specifiek/verkeer-wetgeving/49253-het-grote-ergernis-topic-deel-vi/page201,

    Waar ik wel het sch**t van krijg zijn politiekers die tegen beter weten naar de mond van jan met pet praten, puur uit stembejag.

    http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?f=47&t=11568,

    • wegens stembejag

    Al te vaak liggen politieke schandpalen en heilige huisjes aan de basis van een mogelijk misbruik. Tegenstellingen in opinies kan geen probleem zijn. Alleen er halsstarrig aan proberen vast te houden en 'Non' produceren wegens stembejag is minstens even 'crimineel'.

    http://www.bloggen.be/onskentons/,

    • zonder stembejag

    Waarom is niemand in staat om die waarden uit te dragen. Zonder angst, stembejag of andere secundaire motieven. Zonder dat burgers, van welke achtergrond dan ook, zich daar ongemakkelijk of onwelkom door voelen.

    http://www.rijnlandmodel.nl/bronpaginas/'Schiet%20niet%20op%20de%20boodschapper_'%20-%20PvdA%20Amsterdam.htm,