sterrenkundige


sterrenkundige 1.0

wetenschapper die zich bezighoudt met het onderzoek van het heelal, de planeten, de sterrenstelsels en de ruimtestraling door middel van lichttelescopen, apparatuur voor radiogolven, ruimtesondes enz.; astronoom

Semagram


Een sterrenkundige…

is een wetenschapper; is een persoon

   Algemene voorbeelden


   De Poolse sterrenkundige Nicolaus Copernicus poneerde in de vijftiende eeuw dat de planeten om de zon draaien en niet omgekeerd.

   Knack,

   Als je 's nachts naar een onbewolkte hemel kijkt, kun je duizenden sterren zien, die misschien allemaal planeten om zich heen hebben draaien. Dit werd altijd verondersteld zo te zijn, maar het bleek zeer moeilijk voor sterrenkundigen om dit aan te tonen. Pas in 1995 werd de eerste ontdekking gedaan van een planeet die om een andere ster draait dan onze zon.

   http://www.astro.uva.nl/encyclopedie/

   Het Kuiper Airborne Observatory (KAO) heeft zijn laatste vlucht gemaakt [...]. Het KAO was een infraroodsterrenwacht, ingebouwd in een groot militair transportvliegtuig. Het maakte zijn eerste vlucht twintig jaar geleden en steeg sindsdien vele honderden keren op met meetinstrumenten en sterrenkundigen aan boord. Astronomen gebruikten de vliegende teleskoop om infrarode straling (warmtestraling) uit het heelal te bestuderen.

   De Standaard,

   Dat sterrenkundigen steeds meer chemische stoffen ontdekken in de ruimte, kan gevolgen hebben voor onze theorieën over het ontstaan van het leven. Uit een reactie van azijnzuur en ammoniak - dat ook in de ruimte zweeft - kan glycine gevormd worden, en dat is een aminozuur, een van de bouwstenen van levende wezens. De aanwezigheid van glycine zelf in de ruimte is trouwens al eerder vastgesteld. Ons zonnestelsel is waarschijnlijk ontstaan uit een gas- en stofwolk die dezelfde stoffen bevatte, en ook na de vorming van de planeten konden moleculen als glycine uit de ruimte op aarde neerregenen. De oersoep waaruit het leven ontstond, zou dus best ingrediënten uit de ruimte bevat kunnen hebben.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • amateursterrenkundige
   • radiosterrenkundige