straatjuweel


straatjuweel 1.0

halfrond element van gewapend beton om wegen mee te versmallen en verkeer af te remmen
Het woord is als geregistreerd handelsmerk van oorsprong een eigennaam, maar wordt in de praktijk inmiddels ook als soortnaam gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een straatjuweel…

is een element

  • [Constructie] is halfrond en van gewapend beton
  • [Functie] dient om wegen te versmallen en verkeer af te remmen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verplaatsbaar

    Algemene voorbeelden


    Het Straatjuweel® is een halfrond element van gewapend beton met een diameter van 200 cm en een hoogte die oploopt van 7 tot 17 cm. Voor zwaar verkeer is dit betonelement overrijdbaar; al het overige verkeer dient om of langs het element te rijden. Met het Straatjuweel® kunnen wegversmallingen, asverschuivingen, bussluizen en middeneilanden worden gerealiseerd. Bovendien kan het element ingezet worden als snelheidsremmer in bochten, als rustpunt in een smalle straat of om bepaalde oversteeksituaties te verduidelijken.

    http://www.utopis.net/leicon_nl/site_utopis.asp?prod=straatjuweel&rubr=04&style=site&referentie=straatjuweel

    Wethouder Wim Neef heeft straatjuwelen besteld en laat die de komende tijd plaatsen op de Koninginneweg in Kortenhoef. "Straatjuweel", een fascinerend woord dat het laatste jaar vaak in de gemeenteraad gebruikt werd. Meestal begreep niemand van de toehoorders waar het om ging, of wat het was. Het is een paaltje, met een prachtige naam, om het autoverkeer te hinderen. Het straatjuweel wordt geproduceerd door de firma Leicon uit Steenwijk. De gemeente heeft voor € 7000 een aantal van deze obstakels besteld. Zij zullen op de Koninginneweg geplaatst worden zo'n negentig cm uit de kant om op die manier fietssluizen te creëren. De juwelen worden als maatregel toegevoegd aan de drempels die al in de weg liggen. De buurt vond dat niet genoeg en eiste, met steun van 3VO, meer maatregelen. De wethouder vond dat niet nodig, maar de raad zette de plaatsing van de straatjuwelen toch door.

    http://plassennet.xs4all.nl/2004/dec04/041203-05.php,

    Haarlem kreeg dinsdag een model van het 'straatjuweel', een halfronde betonnen plaat die het verkeer moet afremmen. Het straatjuweel is de eerste verplaatsbare snelheidsremmer.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/archief/article/detail/490541/1998/10/07/Verplaatsbare-drempel-moet-woonomgeving-kinderen-veiliger-maken-Straatjuweel-remt-hardrijders-af.dhtml,