streamen


streamen 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

bestanden, bijvoorbeeld videobestanden of audiobestanden, direct via internet (laten) afspelen als een continue gegevensstroom zonder dat je die bestanden eerst moet downloaden of op een computer moet opslaan
Het woord streamen komt van het Engelse werkwoord to stream of het zelfstandig naamwoord stream, met de Nederlandse werkwoordsuitgang -en erachter.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Streamen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      "Ik ben niet zo dom om het te downloaden. Ik stream het." Hij lachte. "Slimme jongen." Hij typte wat in op zijn computer. "Laat me eens kijken."

      https://books.google.nl/books?id=vB7bDwAAQBAJ&pg=PT3&lpg=PT3&dq=%22ik+stream%22&source=bl&ots=DIdYa1Kfvz&sig=ACfU3U150aWT41HGFcx3pBYEQ6POB5BQgA&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwim1oCj9Mz1AhVDtKQKHTSODTUQ6AF6BAgZEAM#v=onepage&q=%22ik%20stream%22&f=false

      Er zijn veel opties als het om streaming-software gaat. Twitch Studio is onze gratis streaming-app die volledig is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van nieuwe streamers. Hiermee stream je rechtstreeks op Twitch. Ook biedt de app uitleg en een intuïtieve ervaring bij het opzetten van je stream.

      https://www.twitch.tv/creatorcamp/nl-nl/setting-up-your-stream/setting-up-your-stream/

      Philips gokt op hifi via breedband met de Streamium MC-i 200, een apparaat dat het uiterlijk heeft van een ouderwetse ghettoblaster. Het elektronicaconcern combineerde twee populaire toepassingen in de machine: het streamen van online radiostations en het afspelen van mp3's. Voor het streamen van muziek werkt Philips onder meer samen met AOL Music, MP3.com, Musicmatch en Radio Free Virgin.

      Algemeen Dagblad,

      We gaan naar een webcast kijken die naar scholen in 't hele land wordt gestreamd.

      https://context.reverso.net/vertaling/nederlands-engels/Het+wordt+gestreamd

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • films en series streamen
      • games streamen
      • muziek streamen

      Wil je films en series streamen zonder Netflix-abonnement? Met Kodi kan je gratis series en films kijken.

      https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/zo-stream-je-films-en-series-met-kodi-68363/,

      In theorie is games streamen, zonder lokale hardware, op zich een prima idee. De industrie kan namelijk meer mensen bereiken dan die nu doet. Kijk maar naar hoe Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Spotify en allerlei andere streamingdiensten voor films, series, muziek of podcasts de content naar de kijker en luisteraar gebracht heeft.

      https://fwd.nl/entertainment/games-streamen-in-2020-dit-zijn-alle-mogelijkheden/,

      Wil jij gratis muziek luisteren op internet maar weet je niet precies hoe dat moet? Lees dan verder want vandaag leren wij je hoe je gratis muziek kunt streamen op internet. Ook lees je waarom gratis muziek streamen net zo goed is als muziek streamen via een betaald abonnenent op Spotify, Apple Music of Deezer.

      https://muziekstreamen.com/gratis-muziek-streamen/

      • de, een uitvaart streamen
      • het, je, hun leven streamen

      Vanwege de beperkingen kan niet iedereen bij een uitvaart aanwezig zijn. Door de uitvaart te streamen, bied je troost aan álle nabestaanden. Ook waardevol voor familie en vrienden ver weg of die minder mobiel zijn.

      https://videopepper.nl/uitvaart-streamen/

      Bewapend met een camera, die in directe verbinding stond met een livestream op vpro.nl/superstreamme, streamden zij 24 uur per dag hun leven. 400.000 mensen bezochten de website en de beelden werden nationaal en internationaal bekeken en gedeeld.

      https://www.vpro.nl/programmas/superstreamme.html

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: naar

      • streamen naar je tv

      Je kunt op veel manieren je foto's, muziek en filmpjes van je laptop, tablet of smartphone streamen naar je tv. We geven een overzicht van de belangrijkste mediaspelers en technieken die je kunt gebruiken.

      https://www.consumentenbond.nl/tv/draadloos-streamen-naar-tv,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2002
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal (to) stream
      Betekenis in brontaal idem
      Samenhangende woorden (vorm) lineaire televisie; stream; streamer; streaming