stroomafwaarts


stroomafwaarts 1.0

in de richting van de stroom; met de stroom mee

Algemene voorbeelden


Er kwamen bepalingen dat de leerlooiers hun werkzaamheden slechts stroomafwaarts mochten verrichten om te voorkomen dat met het afvalwater van hun bedrijf vuil in de grachten zou komen.

Meppeler Courant,

Van de neerslag verdampt ongeveer twee derde. Achttien procent stroomt rechtstreeks af in rivieren en ongeveer 16 % komt via ondiepe infiltratie eveneens in de rivieren terecht. Dit betekent dat bij een neerslag van 782 mm, jaarlijks maximaal 3,52 miljard m³ beschikbaar is [...]. Van die 782 mm komt 12 miljard m³ terecht in de Belgische stromen en rivieren en ongeveer 8 miljard m³ verlaat stroomafwaarts het land.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Ik besloot de beek stroomafwaarts te volgen zo ver ik kon. Ik wist dat ik op die manier wel ruim honderd mijlen kon lopen voor ik bij de Donau was.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Gewapend met een kort, soepel werphengeltje zetten we ons dan achter op het bootje met het gezicht stroomafwaarts en lieten de zware voederveer, volgepropt met lokvoeder, achter ons bootje neer.

http://www.gsmeets.be/

Ik sloeg linksaf, stroomafwaarts, en bleef om de tien passen even staan om te kijken of ik de boom inderdaad niet meer kon zien.

Crisis four, Andy McNab,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • 30 kilometer stroomafwaarts
  • 40 kilometer stroomafwaarts
  • 1500 kilometer stroomafwaarts
  • honderd twee kilometer stroomafwaarts
  • enkele kilometers stroomafwaarts
  • twintig meter stroomafwaarts
  • een goede vijfhonderd meter stroomafwaarts

De wolven bleven nu staan op de plek waar het pad door dicht wilgenkreupelhout heen dook, ongeveer twintig meter stroomafwaarts van het hert.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

Wisbach lag een goede vijfhonderd meter stroomafwaarts langs de Drôle.

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

Vanaf hier is de Zaïre tot Kinshasa, 1.500 kilometer stroomafwaarts, bevaarbaar.

De Standaard,

Op sommige plaatsen ligt de eindmorene rond het meer nog maar één meter boven de waterspiegel. Elk moment kan een doorbraak ontstaan door de hoge waterdruk, of door een schokgolf, bijvoorbeeld door het afbreken van een stuk gletsjerijs. Bewoners tot honderd kilometer stroomafwaarts lopen groot risico.

NRC,

  • een eind stroomafwaarts

Duurt het naar uw mening te lang eer de drenkeling kan worden gelokaliseerd, ga een eind stroomafwaarts van de kolk het water in en handel verder zoals voor het redden van een gezonken drenkeling in stromend water.

http://www.redderaanzee.wobra.be/

  • stroomafwaartse trek

Bij centrales verloopt de verbinding tussen de compartimenten bijna hoofdzakelijk via de turbines. Hier is sprake van zeer hoge stroomsnelheden waardoor stroomopwaarts trekken (zeker voor jonge aal) sterk wordt bemoeilijkt. Voor stroomafwaartse trek zijn de problemen nog groter.

http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2002/par02138.pdf,

met bijwoord


  • (iets) meer
  • meest
  • (wat) verder] stroomafwaarts

Ook werden er verder stroomafwaarts steeds meer dijken langs de rivieren gelegd om het laag gelegen veengebied in het westen te beschermen.

NRC,

Een vrouw van een weer geheel andere makelij woonde wat verder stroomafwaarts, richting banketwinkel, maar haar aantrekkelijkheden waren harder en knokiger, dat was meer een vrouw voor de straat.

Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

Hierdoor begonnen onze zintuigen weer te werken en percipieerden we als met terugwerkende kracht dat het zwaartepunt van het onheil zich iets meer stroomafwaarts had bevonden.

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

Ook gaan neergeslagen sedimenten dan makkelijker in suspensie om vervolgens meer stroomafwaarts te worden afgezet.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Deze accumulatie in de meest stroomafwaarts gelegen waterloopsegmenten leidt tot een verminderde afvoercapaciteit van het sluitstuk van het watersysteem.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

met werkwoord


  • stroomafwaarts afdrijven
  • stroomafwaarts drijven
  • stroomafwaarts gaan
  • stroomafwaarts lopen
  • stroomafwaarts trekken
  • stroomafwaarts varen
  • stroomafwaarts zwemmen
  • zich stroomafwaarts bewegen

Je waadt het water weer in en zwemt stroomafwaarts.

Cherry, Mary Karr,

Hortend komt er een wit en lood gekleurde plezierboot stroomafwaarts gevaren.

Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

Het gaat erom dat de top van het hoge water dat zich langs de rivier stroomafwaarts beweegt, wordt afgevlakt.

NRC,

De ijsschotsen dreven stroomafwaarts tot Maastricht, waar ze zich opstapelden tegen de bruggen.

http://www.ping.be/buysen/geologie.html

Door de natuurlijke beweging van de kolk, zal de drenkeling onderaan het eindpunt vanzelf uitgestoten worden (voor zover hij niet vastgehecht blijft aan eventueel afval) en stroomafwaarts afdrijven.

http://www.redderaanzee.wobra.be/

Waarschijnlijk zijn dit vissen die in België en Duitsland zijn uitgezet in de bovenlopen van de Rijn en de Maas, die zich tot zeeforel ontwikkelden en stroomafwaarts naar de kustwateren trokken.

http://home.wxs.nl/~hwdenie/

De forel [...]. Hij komt in heel Europa voor. De paring gaat van september tot oktober. De eieren komen na 150 dagen uit. Ze blijven dan een jaar in hun geboortestroom en gaan dan stroomafwaarts in een rivier of meer.

http://www.gsmeets.be/

Met de kunstroute 'Te mooi om waar te zijn' is voor het eerst één aansluitende wandelroute gerealiseerd, stroomafwaarts lopend van de Hooibrug in Gemonde, via de kern van Sint-Michielsgestel naar Halder.

http://www.temooiomwaartezijn.nl/index1.html

  • stroomafwaarts kijken

Hij keek stroomafwaarts.

Liefdesgesprekken van pad tot reiger, Geert De Kockere,

  • stroomafwaarts liggen
  • stroomafwaarts gelegen
  • stroomafwaarts gesitueerd
  • zich stroomafwaarts bevinden

Om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren worden nieuwe activiteiten die het water kunnen vervuilen of die veel water verbruiken stroomafwaarts gesitueerd en schone activiteiten stroomopwaarts.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Hierdoor begonnen onze zintuigen weer te werken en percipieerden we als met terugwerkende kracht dat het zwaartepunt van het onheil zich iets meer stroomafwaarts had bevonden.

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

Dat er in het verleden geen wateroorlogen zijn geweest, wil natuurlijk niet zeggen dat ze in de toekomst niet kunnen plaatsvinden. Omstandigheden veranderen immers. De toenemende waterschaarste is zo'n omstandigheid. Toch zijn ook dan wateroorlogen onwaarschijnlijk. Het aantal kandidaat-aanvallers is gering. Stroomopwaarts gelegen landen vallen af. Hun waterbelangen kunnen immers niet geschaad worden door stroomafwaarts gelegen landen.

http://www.knag.nl/

Stroomafwaarts lag Israël en als hun belangrijkste watertoevoer op het punt stond ingedamd te worden, omgeleid of op een andere manier beïnvloed, moest het Westen dat weten.

Crisis four, Andy McNab,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • stroomafwaarts van Bad Kreuznach
  • stroomafwaarts van Bad Neuenahr-Ahrweiler
  • stroomafwaarts van de bron
  • stroomafwaarts van de kolk
  • stroomafwaarts van Doel
  • stroomafwaarts van Gent
  • stroomafwaarts van het afwateringskanaal
  • stroomafwaarts van het sas Zennegat
  • stroomafwaarts van Itteren

Stroomafwaarts van Bad Kreuznach strekt zich de Untere Nahe uit met dorpen als Langenlonsheim, Laubenheim.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,

Het scherm wordt loodrecht op de stromingsrichting van het grondwater, stroomafwaarts van de bron aangelegd.

http://www.bodembreed.nl/

Duurt het naar uw mening te lang eer de drenkeling kan worden gelokaliseerd, ga een eind stroomafwaarts van de kolk het water in en handel verder zoals voor het redden van een gezonken drenkeling in stromend water.

http://www.redderaanzee.wobra.be/

De resultaten van dit onderzoek, uitgevoerd door de KUL in opdracht van Electrabel, lopen parallel met die van het oceanografisch onderzoek door de Belgica, die stroomafwaarts van Doel een gevoelige verbetering van het bodemleven en de waterkwaliteit vaststelt.

De Standaard,

De Zeeschelde begint stroomafwaarts van Gent en telt drie zones: de zoetwaterzone tussen Gent en Antwerpen, de brakwaterzone tussen Antwerpen en het gebied stroomafwaarts van het Verdronken Land van Saeftinge en ten slotte de Westerschelde met uitgesproken zout water.

De Standaard,

Stroomafwaarts van het afwateringskanaal is er een te geringe stroming in de Dommel waardoor de beek als laaglandbeek voor de daarin thuishorende organismen nauwelijks nog betekenis heeft.

http://www.eindhoven.nl/gemeente/plannen/duurzaam/groenbeleidsplan.htm,

in voorzetselgroep


  • vanuit stroomafwaartse richting

Daar de storm vanuit stroomafwaartse richting kwam, hadden we de luchtdrukverschillen niet alleen pal op onze brede boeg, maar ontstond er ook een enorme golfslag waarachter steeds opnieuw indrukwekkende groene dalen.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • stroomopwaarts, stroomafwaarts
  • stroomopwaarts en stroomafwaarts
  • zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts

Het studentenaantal bleef aanvankelijk zeer beperkt: van 9 in 1878 ging men naar 126 bij het 25-jarig en 274 bij het 50-jarig bestaan. De uitwegen naar het toenmalige Kongo deden het aantal stijgen tot 395 in 1952 (Frans- en Nederlandssprekenden samen). Met de industrialisatie van de landbouw en de industriële initiatieven, stroomop- en stroomafwaarts van deze, steeg het aantal studenten gestadig.

http://www.agr.kuleuven.ac.be/algemeen/geschiedenis.aspx

Het bodem- en het waterpeil zijn in evenwicht met de omstandigheden stroomopwaarts, stroomafwaarts en met de aanpalende gronden.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Zowel stroomop- als stroomafwaarts ben je in maximum een uur rijden bij de verste bestemming.

http://users.pandora.be/Onthaasten/ReisTips/ReisTipWeser.htm

stroomafwaarts 1.1

aan de stroomafwaartse kant gelegen

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • het stroomafwaartse gedeelte

De waterloop heeft op vele plaatsen haar uniek bochtig verloop behouden en bezit belangrijke ecologische mogelijkheden. Het meest stroomafwaartse gedeelte meandert overigens door een beschermd landschap.

http://www.kruibeke.be/milieu/nieuws/inhoud.html

stroomafwaarts 2.0

van boven naar beneden in de hiërarchie of productielijn; van de producent via eventuele tussenstations naar de consument

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


De leden werken samen aan het behartigen van hun gezamenlijke belangen. Hiertoe behoren intensieve contacten stroomafwaarts in de bedrijfskolom met specifieke partners in de vorm van brancheorganisaties van afnemers.

http://www.vvvf.nl/content.asp?mainsec=extern=extern_afdelingen_auto

Voor productie op grote schaal is een koe de ideale melkleverancier. Bovendien bestaat de industrie stroomafwaarts van de koe reeds: apparaten, bedrijven, toeleveringsbedrijven, normen moeten niet meer ontwikkeld worden.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • stroomafwaartse activiteiten
  • stroomafwaartse bedrijvigheden
  • stroomafwaartse resultaten

Ook de stroomafwaartse resultaten verbeteren, als gevolg van een stijging van de verkochte hoeveelheden en van een verbetering van de raffinagemarges.

De Standaard,

Onder downstream- of stroomafwaartse activiteiten verstaat men onder meer de raffinage van olieproducten en de verkoopactiviteiten.

De Standaard,

Vooral de verbetering van de raffinage- en conversieactiviteiten - de stroomafwaartse bedrijvigheden - in Europa was een opsteker.

De Standaard,

  • stroomafwaartse traceerbaarheid

Het invoeren van een stroomafwaartse traceerbaarheid, van bij de producent tot bij de afnemers, gaat echter moeizamer dan verwacht.

http://www.reo.be/ndl/index.htm,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • stroomopwaarts of stroomafwaarts

Verticale verruiming of de-specialisatie door terug activiteiten stroomopwaarts of stroomafwaarts van de kernactiviteit zelf uit te voeren.

http://www.vilt.be/duurzamelandbouw/index.html