struikrover


struikrover 1.0

iemand die zich ophoudt in het struikgewas en van daaruit passanten overvalt en berooft; rover die zich schuilhoudt tussen de struiken en van daaruit passanten overvalt en berooft

Semagram


Een struikrover…

is een rover; is een persoon

 • [Plaats] houdt zich op langs wegen, tussen de struiken, in het bos
 • [Activiteit of handeling] overvalt en rooft bij gelegenheid dan wel beroepsmatig
 • [Betrokkene] berooft passanten

  Algemene voorbeelden


  Zo heeft de struikrover Valmiki zijn enorm ontwikkelde moed, vastberadenheid en bekwaamheid op een negatieve manier gebruikt om, samen met zijn bende, argeloze reizigers te overvallen. Toen Valmiki in contact kwam met een aantal wijze mannen, kreeg hij van deze mannen een gebed waarmee het hoogste bewustzijn voor een mens op aarde verkregen kon worden. Zoals Valmiki zich eerst op argeloze reizigers had gestort, stortte hij zich nu op dit gebed (mantra).

  http://www.stervensbegeleiding.nl/boek/index.html,

  'In de Oostbloklanden is het al goed acht geven, want we begrijpen heel goed dat we een gemakkelijk doelwit zijn voor struikrovers en allerlei andere mensen met minder goede bedoelingen', legt Arjan Blaauw uit. Besloten is daarom de reiskleding zo sober mogelijk te houden. Beiden zullen voornamelijk in het zwart gekleed gaan.

  Meppeler Courant,

  Zoals voor de Belgen de VN-vredesmacht in Ruanda onweerstaanbaar het drama oproept van de tien afgeslachte para's, hebben de Fransen, die tientallen soldaten verloren in ex-Joegoslavië, hun sterk beeld van Bosnië: dat van militairen die, vernederd, als gijzelaars vastgeklonken stonden aan palen. Jacques Chirac won groot respect omdat hij onmiddellijk na zijn verkiezing aankondigde dat geen struikrovers nog ongestraft op Franse soldaten zouden schieten.

  De Standaard,

  Breda was een broeinest van struikrovers die onder oud-illegale emblemen, en vaak roepend dat ze kwamen 'namens de Prins', onwettige arrestaties uitvoerden en de stad en omgeving onveilig maakten. Sommigen, aldus een rapport van de chef-staf van het Militair Gezag, kolonel Kruls, "terroriseerden en brutaliseerden de burgerbevolking, pleegden diefstal en vele andere onwettige en onrechtmatige daden".

  NRC,

  Twente was een woest en onherbergzaam gebied, vol ondoordringbare wouden, bos en veengebieden, doordrenkt met verraderlijke moerassen en kolken [...]. De bewoners onderdrukt en geknecht, verzwakt door ziekte en pest, overvallen en beroofd door koningen en keizers, roofridders en bisschoppen, legers en huurlingen, hertogen en bandieten, struikrovers en textielfabrikanten.

  De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • beroven
  • mishandelen

  Struikrovers beroven buitenlandse toeristen. Gewapende bandieten hebben in het bekendste Afrikaanse natuurreservaat, het Serengeti National Park in Tanzania, 25 Italiaanse en Amerikaanse toeristen overvallen.

  De Standaard,

  Een dozijn struikrovers mishandelde de reizigers met geweerkolven en nam hen onder vuur. Daarna werden de negentien Italianen en zes Amerikanen beroofd van geld en juwelen.

  De Standaard,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • loerende struikrovers

  Nederlands-Turkije werd Twente begin van deze eeuw genoemd. Een wilde en woeste streek [...]. Onveilig voor eenzame reizigers, door loerende struikrovers, losgeslagen horigen, ontvluchte lijfeigenen die roversbenden vormden.

  De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

  in voorzetselgroep


  • vermoord door struikrovers

  Dengs vader was met de steun van de lokale krijgsheer de absolute heerser over een dorp - tot hij door struikrovers werd vermoord.

  De Standaard,

  met substantief ervoor


  • een bende struikrovers

  Je zwerft door het land, maar alle poorten slaan dreunend dicht, soldeniers bemannen de torens, een bende struikrovers stormt op de arme pelgrim af!

  Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

  Begeerd door sheriff Jack Rance, verliest ze haar hart aan Dick Johnson, alias Ramerrez, de aanvoerder van een bende struikrovers.

  De Standaard,

  voorafgegaan door als


  • als een struikrover

  In de schaarsverlichte pensiongangen hangt een zwoele atmosfeer. Fre houdt stil en opent de mond. Het is alsof hij in ademnood geraakt. Kort daarna kruipt hij als een struikrover naar zijn zolderhol. Het is best verstaanbaar dat hij schrikt van de lange spookachtige vormen in het sobere trappenhuis.

  Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • struikroverspad
  • struikroversroman