supergroot


supergroot 1.0

( Gezegd van zowel concrete en abstracte zaken als van levende wezens)
meer dan normale afmetingen of een meer dan normale omvang hebbend; van plaatsen en ruimtes ook: zeer uitgestrekt; buitengewoon groot; nog groter dan normaal; zeer groot

Algemene voorbeelden


Ga je voor het eerst met de kinderen uit wandelen, vraag je partner, je moeder of iemand anders om mee te gaan tijdens een 'proefrit' met zo'n supergrote kinderwagen.

http://www.kindjeopkomst.nl/default.htm

De naakte, eenzame mens is het thema van de kunstenaar en zijn hyperrealistische beelden, van heel klein tot supergroot, werken verontrustend en indringend.

De Telegraaf,

We hebben natuurlijk nog even een bezoekje gebracht aan Orchid Road en een supergrote shoppingmall.

http://familiedijksma.waarbenjij.nu/reisverslag/4067903/natte-voeten-in-bangkok,

Het begon allemaal in 1985, toen fysici in Colorado voor het eerst een exotische materievorm maakten, met een al even exotische naam: Bose-Einstein condensaat. Een verzameling deeltjes die alle individualiteit verloren hadden, en zich gedroegen als één supergroot deeltje, een soort superatoom. De MIT-vorsers slaagden er nu in reeksen Bose-Einstein condensaten te maken, van telkens zo'n miljoen atomen groot, en die in geordende pulsen van een groter blok materiaal te laten loskomen.

De Standaard,

Supergrote fietskelder bij station. Bij het Hoofdstation in Groningen komt een nieuwe ondergrondse fietsparkeerkelder voor 5000 rijwielen.

http://www.dvhn.nl/groningen/Supergrote-fietskelder-bij-station-21145723.html,

Er zijn ook ontzettend veel sterrenstelsels. Dat zijn als het ware grote eilanden van sterren. Ze zien er uit als een supergroot spiegelei.

http://www.apeldoorn-onderwijs.nl/ruimte/ster1.htm

G. Stol bood namens de Wapser Gemeenschap een supergroot glas aan met de nodige pecunia.

Meppeler Courant,

De jongste meisjes openden de uitvoering met supergrote programmaboekjes en daarna namen de dames van de jazz de dans over.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een supergrote auto

Melvin is er helaas stiekem tussenuit geknepen. Op maandagavond kregen we ineens een sms-je dat hij weg was en dat het hem speet. Dat is best kut, aangezien we onze auto hebben uitgezocht voor drie personen. Nu hebben we dus met twee personen een supergrote auto. Dat grapje heeft ons best veel geld gekost.

http://blog.grasveld.net/2008/11/,

  • een supergroot bed

Wanneer je de term '7 persoons bed' hoor dan denk je aan een supergroot bed met grote lakens waar de hele familie onder ligt. Maar in realiteit is het niet echt comfortabel om met 7 personen in 1 bed te slapen.

http://www.zelfmaakideetjes.nl/huis/slaapkamer/deze-familie-tovert-ikea-spullen-om-tot-een-7-persoons-bed-dit-moet-je-zien-om-te-geloven/27683/,

  • een supergroot beeldscherm
  • een supergroot scherm
  • een supergroot televisiescherm

De bibliotheek lijkt die ochtend op een bioscoop. Er wordt een supergroot beeldscherm neergezet, zodat iedereen alles goed kan zien. Welke film er wordt gedraaid is nog een verrassing, maar in de bibliotheek hangen posters waarop de titel al te zien is.

http://www.bibliothekenmarenfean.nl/agenda/filmmiddag-in-de-bibliotheek-van-heerenveen.html,

Wat een topavond hebben we gehad gisteren. En als toetje nog de verlenging en strafschoppen van het voetbal gekeken op een supergroot scherm.

http://www.inspiration-point.nl/gastenboek.asp?page=14&id=,

Binnen handbereik links een cyber 205-terminal met toetsenbord. Daarnaast een supergroot televisiescherm.

De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

  • een supergroot feest

Jan Paul Bebelman had verrukkelijke hapjes klaargemaakt en Danny Mozes zorgde voor gezellige achtergrondmuziek die naar mate de avond vorderde veranderde in gezellige dansmuziek en zelfs eindigde in een supergroot feest waarbij iedereen op de dansvloer stond te springen.

http://www.mdr.nu/index.php/130-urkv-michiel-de-ruyter/editie-22-november-2015/983-feestavond-mdr-2015,

  • een supergroot huis

Michael Boogerd zijn fantastische woning in het Belgische Kalmthout staat al een tijdje te koop. Het is een supergroot huis, maar de voormalig profwielrenner wil graag meer!

http://www.kijk.nl/sbs6/shownieuws/videos/cOpZ5G1mOm34/binnenkijken-bij-de-kast-van-een-huis-van-boogerd,

  • supergrote landen

Nederland mag zich graag rekenen tot de kleine landen, al was het alleen maar om zijn daden groter te doen schijnen. De luxe van de underdog. Maar op Malta vinden ze Nederland een groot land, of toch tenminste een middelgroot land. En dan heb je nog de hele grote landen, zoals Frankrijk en Duitsland. Verder is er die buitencategorie van naties, de supergrote landen, zoals China en de VS. Kleine landen, dat zijn de staatjes met minder dan één miljoen inwoners.

NRC,

  • een supergroot lid
  • een supergrote penis

Ik zal mezelf Paul noemen, maar natuurlijk is dit niet mijn echte naam. Ben niet bijzonder, heb geen supermooi lichaam of supergroot lid. Gewoon de ordinary man.

http://spannendverhaaltje.nl/zoek-een-verhaal/page/148,

Het Japanse Kanamara Matsuri, ijzeren fallus of penisfestival vind ieder jaar plaats op de eerste zondag van april. Het Japanse Kanamara Matsuri markeert de viering van de vruchtbaarheid. In de volksmond staat het feest bekend als het Penis Festival, de "ijzeren fallus" of "De kracht van de nederige penis" [...]. Tijdens een processie wordt een supergrote penis door de straten gereden. Alles staat in het teken van de penis.

http://plazilla.com/page/4295167437/het-penisfestival,

  • supergrote producties

In Nederland is sinds die tijd wel een degelijk musicalaanbod ontstaan, ook van eigen bodem, en de know-how is flink gegroeid door musicals vanuit het buitenland te importeren. Er is ook een publiek gevonden opdat de musicals kunnen overleven. Bij ons in Vlaanderen nog lang niet! Degelijke musicals produceren kost veel geld en dus moet het afzetgebied - zeg maar: het nodige publiek - groot genoeg zijn om te kunnen renderen. Kijk naar het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, die geen supergrote producties aankunnen. Kijk naar Music Hall, die met 'The Phantom' niet voldoende publiek kon bereiken en daarom genoodzaakt is naar minder dure en minder langlopende producties te grijpen.

http://www.musicalfan.be/artdet.cfm?rubrieknr=2

  • een supergrote taart

Voor jouw verjaardag hebben we zes grote kaarsen op een supergrote taart gezet. Maak er een fantastische dag van!

https://the.sketchengine.co.uk/bonito/corpus/first?corpname=preloaded/anw-inl2.1;queryselector=iqueryrow&lemma=&lpos=&phrase=&word=&wpos=&cql=&default_attr=word&fc_lemword_window_type=both&fc_lemword_wsize=5&fc_lemword=&fc_lemword_type=all&fc_pos_window_type=both&fc_pos_wsize=5&fc_pos_type=all&usesubcorp=&sca_doc.id=&sca_doc.datering=&sca_doc.jaar=&sca_doc.dag=&sca_doc.bronentitel=&sca_doc.url=&sca_doc.domeinnaam=&sca_doc.auteurwebtekst=&sca_doc.auteur=&iquery=supergroot

  • een supergrote televisie

Bel & Win: Een supergrote televisie t.w.v. €1499,-. Altijd fijn om samen mooie films en series te kijken. Met deze Toshiba-televisie van maar liefst 55 inch (140 cm) is het helemaal een belevenis.

http://www.libelle.nl/video-en-fun/bel-win-supergrote-tv

  • supergrote ziekenhuizen

Gezondheidszorg is een zeer arbeidsintensieve sektor. Niet vergeten. Computers kunnen verpleegsters of kinesisten niet vervangen. En we mogen geen opdeling maken tussen supergrote ziekenhuizen en de kleintjes, als een soort van lazaret.

De Standaard,

met bijwoord


  • niet supergroot

De duif, die de hele familie Dons en ook vrienden-wakers (want normaal zijn er altijd een 30-tal wakers op Barcelona) is van 1998. Het is een zwart-geschelpte witpen, niet supergroot, integendeel, maar wel mooi gespierd, knappe vleugels en een magnifiek oog.

http://home2.planetinternet.be/rice1/notarisdons.htm

Voor de liefhebbers heb ik twee foto's ingescanned. Eén genomen op het swingfestival september verleden jaar en één tijdens de pauze van een optreden in Elst [...]. Ik zal ze niet ongevraagd toezenden. Ze zijn dan wel niet supergroot maar met 14k4 modem moet je rekenen op 1,5 minuten. Dus mail me maar als je ze wilt hebben.

http://msg.wins.uva.nl/~baaij/torello/nieuwsbr/nieuwsbr.htm

met werkwoord


  • iets supergroot maken

Voor zijn idee liet Ursem zich inspireren door het 'gezondheidskastje' in zijn kamer. Dat zuivert de lucht door deeltjes een lading te geven en ze vervolgens naar zich toe te trekken. "Ik dacht: laten we zo'n ding supergroot maken. Met planten erbij om de uitlaatgassen te filteren." Hij testte zijn idee samen met bouwbedrijf bam op een speciaal voor dat doel aangelegde weg. Het systeem haalde ongeveer tweederde van de natuurlijke fijnstofdeeltjes uit de lucht.

http://www.tudelft.nl/actueel/universiteitsbladen/delft-integraal/vorige-edities/delft-integraal-2007-2/eureka/eureka-luchtzuiverende-heg/,

  • supergroot zijn

Het zwembad is supergroot, je kan er echt baantjes in zwemmen.

http://www.euronature.nl/bestemming.asp?id=141&pag=beoordelingen,

Vaste verbindingen


een supergrote man

  1. een man met een zeer grote penis; een zwaargeschapen man

    Als een man dik of lang is, moest ik vroeger iets meer oppassen, anders deed hij me pijn. Tegenwoordig komt dat bijna nooit meer voor. Alleen de echte supergrote mannen kan ik niet zomaar hun gang laten gaan. Een beetje groter dan normaal vind ik natuurlijk geen probleem.

    http://zondares.blogspot.nl/2009/10/werken-met-grote-en-kleintjes.html,

supergroot 2.0

( Gezegd van personen)
een buitengewone lengte hebbend; zeer lang van gestalte; veel langer dan normaal; buitengewoon groot; nog groter dan normaal; zeer groot

Algemene voorbeelden


Twintig minuten voor de wedstrijd betrad het team onder leiding van de doorgewinterde coach Heidi Hop, een nog lege sporthal in Mijdrecht. Niet lang daarna verscheen het team van Atlantis: één gewone jongen, drie gewone meisjes en één supergroot meisje. Die reuzin werd gekoppeld aan Valentijn Pormes. Hij had het niet eenvoudig maar speelde zo goed, dat de reuzin vrijwel geen ballen kreeg of kon afspelen.

http://www.esdo.nl/item.php?artikel=wn72.php&current=/index.php,

Na een jaar beautyblogs lezen ging ik eindelijk de Mac Counter binnen, op zoek naar een paint pot [...]. De eerste keer toen ik daar binnenstapte was het een supergrote man van 2m. met overduidelijke homotrekjes (vond ik eigenlijk wel schattig, het is maar in de Mac dat je zo iemand tegenkomt) die mij hielp. Ik met mijn kleine tiny 1m65 gestalte tegenover hem helemaal geïntimideerd advies aan het vragen.

http://www.beautygloss.nl/2012/01/19/welk-merk-heeft-een-speciale-betekenis-voor-jou/comment-page-1/,

Omdat we ook achterin met onze verdediging (Dave, Daniek, Max) en keeper (Michael) steeds beter op elkaar raken ingespeeld, zagen wij met z'n allen zeker kansen tegen deze tegenstander, waarin echter wel enkele 'beresterke en supergrote' jongens stonden.

http://so-soest.nl/jeugd/teams/junioren-m-e/118-e-pupillen-verslagen/1316-soest-e1-hooglanderveen-e1-3-2-6,

supergroot 3.0

( Gezegd van abstracta die verzamelnamen zijn)
uit heel veel personen bestaand; zeer talrijk; nog groter dan normaal; zeer groot

Algemene voorbeelden


Onze werkplek is tussen de Nederlanders in het Holland Heineken House. Boven ons zit de supergrote club van de NOS en wij delen een kamertje met de collega's van L1, de Limburgse regionale omroep. Vanuit dat hok gaan we Brabant voorzien van radio, tv en internet.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/103540502/Brieven+uit+Beijing+Tiktak.aspx,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een supergrote familie

Ik heb een supergrote familie (14 ooms & tantes met partner, en een stuk of 35 neven en nichten, met partner/kinderen).

http://forum.body-fitness.nl/Hoe-goed-is-jouw-contact-met-je-familie-m331827.aspx,

  • een supergroot gezin

De broers Van der Weijden zijn opgegroeid in een supergroot gezin. Zeven jongens en vijf meisjes.

http://www.janvolwerk.com/2013/06/07/honderd-jaar-vv-dubbeldam-broers-van-der-weijden-schreven-historie-het-tijdperk-ton-schroder/,

  • een supergroot leger

Vervolgens bouwen we een supergroot leger en veroveren we de wereld. We pikken alle rijkdom in en iedereen mag in een door de staat gefinancieerde Rolls rijden en een exotische huisneger houden. We stichtten daadwerkelijk een Derde Rijk en regeren over de wereld tot deze vergaat.

http://forum.fok.nl/topic/935246/9/25,

met werkwoord


  • supergroot zijn

De Portugese families zijn supergroot. Grote families? Vroeger waren er zes-zeven kinderen in elk gezin. Vandaag heeft Portugal een van de laagste vruchtbaarheidscijfers van Europa (gemiddeld 1,52 kind per vrouw), lager dan Nederland (1,78). Toch hechten veel Portugezen aan de familiebanden. Aan het kerstdiner is het niet ongebruikelijk om 40 personen aan tafel te hebben, ooms, neven, nichten en verre familieleden die elkaar maar een paar keer per jaar spreken.

http://www.portugalportal.nl/tien-vooroordelen-portugal/,

supergroot 4.0

( Gezegd van abstracta)
zeer aanzienlijk; absoluut niet gering; buitengewoon; nog groter dan normaal; zeer groot

Algemene voorbeelden


Kuijpers hield een causerie om aan te tonen dat staatsgrenzen voorbijgestreefd zijn in Europa. Voor hem vormt België een mislukte pannenkoek. De VU'er beklemtoonde dat mensen een identiteit nodig hebben: iedereen komt graag thuis. Vlaanderen werkt niet fasciserend zei hij tot hen die beschaamd reageren op de Vlaamse identiteit. Hij heeft een Nederlandse identiteit voor ogen in Europa, die over drie staten verspreid ligt. De Vlaamse nationalist koppelt dit geheel aan het lokaal niveau. Hij wil "vermijden dat een grote markt ontstaat onder een Engelstalige koepel waar multinationale ondernemingen de supergrote vrijheid dicteren".

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een supergroot compliment

Na het laatste nummer barstte een oorverdovend applaus los en werd er door de zaal "we want more" geroepen, wat voor het koor ook een supergroot compliment was.

http://www.soulkoor.nl/optreden-multicultureel-koorfestival-in-het-bijlmerpark/,

  • een supergrote kans
  • een supergrote doelkans

Het is wel zo: als je muziek wilt studeren en je hebt een hekel aan lesgeven, dan zou ik ervoor zorgen dat die hekel minder wordt. Want er is een supergrote kans dat je later les gaat geven.

http://www.hku.nl/Opleidingen/UtrechtsConservatorium/JazzPop/MaakKennisMetStudentenEnAfgestudeerden/InterviewMees.htm,

In de laatste tien minuten kreeg Suk nog een supergrote kans om te scoren, maar hij raakte de paal.

http://www.ajaxlife.nl/updates/jong-ajax-speelt-gelijk-2-2,

Je kunt minimaal 11 dagen na het onveilige moment (dus na de seks) een test doen, dan heb je uitsluitsel. Voor de MAP is het al te laat namelijk. Alsnog geen supergrote kans dat je zwanger bent geworden hoor, maar niet meer verwaarloosbaar.

https://forum.sekswoordenboek.nl/index.php?topic=277046.0,

Tot dan zat er evenwicht in de partij en waren de Hollanders niet gevaarlijker geweest dan wij. Kwam dan die supergrote doelkans van de Belgen, na die enig mooie actie van Deflandre en Nilis. Op dat moment leek onze voorsprong mij een feit. Maar Luis kon net niet bij de bal om hem binnen te koppen.

De Standaard,

  • een supergrote opkomst

Onder een heldere sterrenhemel zijn afgelopen zaterdagavond ruim tweehonderd deelnemers op zoek gegaan naar uilen in de Maashorst. Volgens woordvoerder John Opdam van Vogelwacht Uden een supergrote opkomst. "De laatste jaren merken we een stijgende belangstelling voor dit soort activiteiten."

http://uden.allesvan.nl/nieuws/detail/page_id/0/page/159/id/69263/Drukbezochte-uilenwandeling-Maashorst,

  • een supergrote teleurstelling

Eén meisje uit de training had de pech dat ze Denguekoorts (knokkelkoorts) opliep en de training niet kon afmaken. Een supergrote teleurstelling voor iedereen, maar het was wel mooi te zien dat iedereen uit onze groep haar opving alsof ze familie was en haar gezond eten en verhalen over de training bracht.

http://www.modernehippies.nl/5-x-yoga-teacher-training-in-het-buitenland/,

supergroot 5.0

( Gezegd van (groepen van) personen)
zeer veel aanzien genietend; zeer hooggeplaatst; buitengewoon succesvol; nog groter dan normaal; zeer groot

Algemene voorbeelden


Elke generatie leerde uit de ervaringen van de vorige. The Wallace Collection scoorde met 'Daydream' een wereldhit in 1969, maar bleek economisch onvoorbereid op groot succes. De Kreuners waren in 1981 supergroot in Vlaanderen, maar vermits Nederland niet volgde was de lol er op den duur af. TC Matic kon wel naar het buitenland in het voorprogramma van Simple Minds, maar botste op een onverschillige muur.

http://www.muziekcentrum.be/staticinformation/tyghem_NL.asp?clr=16

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een supergrote club

Vorm keert nu weer terug naar Ibiza en hoort nog wanneer hij bij de A-selectie aansluit. "Dit is in mijn ogen een supergrote club. Als je ziet wie hier allemaal spelen, als je ziet hoe de club leeft in Londen en kijk nu naar dat trainingscomplex. Dat is misschien wel het mooiste van de wereld." Vorm gaat op één van de vier fronten waar Tottenham Hotspur actief is zeker speeltijd krijgen.

http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/361879_vorm-elke-topclub-heeft-twee-topkeepers,

supergroot 6.0

( Gezegd van personen)
in hoge mate zijnd wat het bijbehorende zelfstandige naamwoord uitdrukt; nog groter dan normaal; zeer groot

Algemene voorbeelden


In Murder in the First krijgen we niet alleen het zoveelste "waar gebeurd verhaal" maar ook heel wat informatie over de gevangenis zelf. In tegenstelling tot wat men zou denken, werden er niet alleen supergrote kriminelen, slag Al Capone, opgesloten. Er waren te weinig gangsters van een dergelijk kaliber om de dure investering die Alcatraz was, te verantwoorden.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een supergrote eter
  • geen supergrote eter

Mijn dochter is nooit een supergrote eter geweest, maar het lijkt steeds slechter te gaan. Het lijkt wel of ze steeds minder lust.

http://www.zwangerschapspagina.nl/voeding/555571-peuter-lust-steeds-minder.html,

Ik ben geen supergrote eter maar ik had eigenlijk nog wel iets kunnen eten na 5 gangen. Ik vind een glas wijn voor 6,50 ook behoorlijk aan de prijs. Prijs kwaliteit dus niet helemaal in orde en dat is jammer, want voor mijn gevoel was dat een jaar geleden wel zo. Heeft de crisis hier ook toegeslagen?

http://www.iens.nl/restaurant/30105/eersel-restaurant-prikkelz?perPagina=14&pagina=4&,