supporterslegioen


supporterslegioen 1.0

geheel van supporters van een sportploeg, met name een clubteam of een nationale ploeg, of ook wel van een individuele sporter; grote schare aanhangers van een sportteam, met name van een voetbalteam, of ook wel van een individuele sportman of sportvrouw

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een supporterslegioen…

is een groep; is een hoeveelheid

  • [Leden] bestaat uit supporters van een sportploeg of ook wel van een individuele sporter

    Hoofdsemagram: legioen


    Algemene voorbeelden


    Ver na de oorlog heeft Nico Scheepmaker vastgesteld, dat het publiek niet meer tevreden is met kleine cijfers, als het eenmaal de overwinning ruikt. De tegenstander moet totaal verslagen worden, in de grasmat gestampt, begraven. Het supporterslegioen wordt bezeten door wat een Duitse fenomenoloog, Philip Lersch, zo fraai Der Antrieb des nicht Genug-kriegen-könnens heeft genoemd.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Magazine/juni2000.html,

    Na Mols' treffer daalde het niveau van het duel tot ver onder nul. De handen van de bijna 10.000 toeschouwers gingen alleen nog op elkaar voor het supporterslegioen, dat steeds weer nieuwe liederen aanhief. De spelers kregen slechts hoon over zich heen.

    NRC,

    Een politieagent schoot van de overkant van de snelweg op een vertrekkende auto met Lazio-supporters nadat deze eerder hadden geruzied met supporters van Juventus. De kogel trof de 26-jarige Gabriele Sandri. Hij werd meteen een martelaar van alle supporterslegioenen, die dezelfde dag overal in het land het gevecht aangingen met de politie.

    http://www.parool.nl/buitenland/hooligans-houden-italie-in-greep~a259687/,

    Tijd om je supporterslegioen op de been te brengen! Over 3,5 week klinkt het startschot voor jouw Bredase Singelloop. Laat je vrienden, familie en collega's weten dat je meedoet!

    https://nl-nl.facebook.com/SingelloopBreda/photos/a.312415132115941.80513.191362107554578/868801149810667/,

    Vandaag staat de belangrijke uitwedstrijd tegen Bekkerveld op het programma. Het supporterslegioen kijkt al halsreikend uit naar de wedstrijd.

    https://www.vvdvo.nl/113/3288/uitslagen/wedstrijd-details/,

    Woest was het supporterslegioen op Zandeinde. Mikpunt van de volksoproer was arbiter Kaya. De negentig straalde al een tijdje van het elektronische scorebord, maar de arbiter uit Silvolde liet de ontmoeting Lemele versus Juliana '32 maar voortsudderen.

    http://www.vechtdalcentraal.nl/vechtdal-centraal/sport/ommen-regio/lemele/1-aprilgrap-van-arbiter-kaya-valt-slecht-in-lemele,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • zijn supporterslegioen meebrengen

    Drie keer achter elkaar 16-4! Dit keer ging Damcombinatie Fryslân er onder door. Jan Ekke de Vries bracht zijn supporterslegioen mee en jawel, binnen de kortste keren beet Siep Buurke in het zand.

    http://www.hijkendtc.nl/supportersschare-pept-hijken-op/,

    met adjectief ervoor


    • het blauw-zwarte supporterslegioen

    Dankzij een kanonschot van aanwinst Anders Nielsen trekt een nochtans niet overtuigend Club Brugge, zoals het een superfavoriet betaamt, al na het eerste ritje de gele trui aan van de nieuwe competitie. Meteen komt de druk op concurrent Anderlecht te liggen, dat vandaag naar Aalst moet en nog niet vergeten is dat het er vorig seizoen in de openingsmatch tegen een 3-1-nederlaag opliep. Niet alleen het bestuur, de trainers en de spelers van de landskampioenen blijken uitzonderlijk gretig om er een tweede glorieseizoen van te maken, ook het blauw-zwarte supporterslegioen heeft er duidelijk zin in. Zelfs op een ongewone donderdagavond liep Olympia bijna helemaal vol om de openingspartij van de titelstrijd mee te maken.

    De Standaard,

    • een enorm supporterslegioen
    • een groot supporterslegioen

    Op 23 mei trekt een enorm supporterslegioen van Genk naar Brussel voor de bekerfinale.

    http://www.gva.be/cnt/aid830480/klaar-voor-de-bekerfinale-2,

    De Graafschap vocht in poule B voor de laatste kans om de terugkeer naar de eerste divisie tot één seizoen te beperken. De thuisploeg, ook in de eerste divisie gesteund door een groot supporterslegioen (ongeveer 8000 per wedstrijd), stond liefst vijf punten achter op de verrassende leider in de poule, maar verkleinde dat gat vrijdagavond door de zege tot twee punten.

    http://www.nu.nl/sport/331044/fc-volendam-degradeert-voor-achtste-keer-in-clubhistorie.html,

    • een trouw supporterslegioen
    • het trouwe supporterslegioen

    Genk doet het sportief meer dan behoorlijk en heeft een trouw supporterslegioen, maar kampt toch met schulden. Jaarlijks gaat 2 miljoen euro naar de afbetalingen van leningen en ook de afbetaling van het stadion (12,5 miljoen euro) is verre van voltooid.

    http://www.standaard.be/cnt/nbna15112002_005,

    Volley Tilburg was echter niet van plan de overwinning en daarmee de tweede plek in gevaar te brengen. Dat kon het ook niet maken voor de vertrekkende mensen en het trouwe supporterslegioen. Set 4 werd met 25-19 binnengehaald met een ace van Niels van de Sande. Set 5 werd 15-9, mede dankzij een paar kill-bloks van Tim Swaan.

    http://www.volleybalkrant.nl/nieuwsbericht/13584/volley-tilburg-zwaait-trainer-en-spelers-uit,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • het meegereisde supporterslegioen

    Bij het meegereisde supporterslegioen begon de angst toe te slaan "hij zal er toch niet aan de andere kant in gaan?"

    https://www.facebook.com/svdbgc/posts/637969822983044,

    Tot slot alle dank voor het meegereisde supporterslegioen van SV Eemnes. Het was een mooi toernooi en een dag om niet snel te vergeten!

    http://www.sveemnes.nl/nieuws/toernooiverslag-sv-eemnes-e1-op-nk-vtt-te-heiloo/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • het supporterslegioen van de Brabantse club
    • het supporterslegioen van Feyenoord
    • het supporterslegioen van NEC
    • het supporterslegioen van Newcastle United
    • het supporterslegioen van Oranje
    • het supporterslegioen van de Rode Duivels

    Lieshout is in de ban van vrouwenbasketbal. Het halve dorp liep woensdag uit voor de huldiging van de landskampioen. Het supporterslegioen van de Brabantse club telt inmiddels meer dan duizend leden.

    http://www.volkskrant.nl/sport/lieshout-raakt-verslaafd-aan-vrouwenbasketbal~a510425/,

    Een deel van het supporterslegioen van Feyenoord eist het vertrek van voorzitter Jorien van den Herik, uit onvrede met de keuze voor de opvolger van het vertrekkende Boegbeeld Dirk Kuijt.

    http://www.volkskrant.nl/sport/supporters-feyenoord-eisen-aftreden-voorzitter~a808399/,

    MVV wil vrijdag de gehele noordtribune vrijhouden voor het supporterslegioen van NEC. De Nijmegenaren kunnen in de Geusselt kampioen worden.

    https://www.1limburg.nl/mvv-wil-hele-noordtribune-reserveren-voor-nec-fans,

    The Toon Army, zo wordt het supporterslegioen van Newcastle United genoemd.

    De Standaard,

    Tijdens het komende EK voetbal heeft niemand iets te vrezen van het supporterslegioen van Oranje. Dat zegt Henk Groenevelt van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). "Het is een groot contrast met het gedrag van supporters van sommige clubs."

    https://www.trouw.nl/home/-niets-te-vrezen-voor-de-nederlandse-leeuw-~a2c4bb6e/,

    Het supporterslegioen van de Rode Duivels heeft indruk gemaakt vrijdag in Cardiff. Niet alleen omdat de Belgische fans talrijk - er waren minstens 2.400 supporters naar Wales afgezakt - aanwezig waren, ook omdat ze zich binnen en buiten het stadion luidruchtig doch respectvol lieten opmerken.

    https://www.demorgen.be/binnenland/fans-rode-duivels-dwingen-respect-af-in-groot-brittannie-bbfda190/,

    met telwoord ervoor


    • de beide supporterslegioenen

    De beide supporterslegioenen lieten de PKC-hal op haar grondvesten schudden.

    http://www.avantikorfbal.nl/nieuws/wedstrijdverslagen/250317avantikcc/,

    Na afloop gaan de beide supporterslegioenen naar The Frog & Rosbif, respectievelijk de bijnamen van de Fransen en de Engelsen. Rugbyherinneringen worden opgehaald. 'By the way, we hebben vanmiddag verloren', zegt een Engelsman die de nederlaag al weer vergeten lijkt.

    http://www.volkskrant.nl/sport/met-picknickmand-naar-stadion~a758001/,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn supporterslegioen
    • haar supporterslegioen
    • zijn supporterslegioen
    • hun supporterslegioen

    In de bocht na de aankomst staat mijn supporterslegioen te roepen. Hun aanmoedigingen geven mij een boost, waarvoor dank. Maar een kleine 500 meter verder begint het te stokken. Ineens zakt het tempo naar 14 km/u en minder.

    http://jogblogbe.blogspot.nl/2014/07/kermisloop-baal.html,

    Club Brugge is een Belgische voetbalclub die speelt in de prachtige stad Brugge [...]. Deze opwindende voetbalclub wordt door haar supporterslegioen ook wel liefkozend de Blauw-Zwarte Club genoemd; ze spelen in het Jan Breydel Stadion.

    http://www.onlineticketshop.nl/voetbal-clubs/club-brugge-kaarten

    Club wil de lijn van vorig jaar tegen Standard – waar ze niet verloren en geen tegendoelpunt slikten – doortrekken en rekent daarvoor op de massale steun van zijn supporterslegioen.

    http://clubbrugge.be/nl/nieuws/clubnieuws/18926/mis-de-clash-tegen-standard-niet,

    De beide ploegen kunnen rekenen op onvoorwaardelijke steun van hun supporterslegioen. In woord en gebaar, ofwel via luide aanmoedigingen, waarbij de Twentse humor ongetwijfeld niet zal ontbreken, en via veel handgeklap.

    https://www.sportintwente.nl/2012/04/13/de-derby-leeft-bij-tornado-geesteren/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    supporterslegioen 1.1

    geheel van supporters van iemand of iets buiten de sportwereld, zoals een artiest, een band enz.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een supporterslegioen…

    is een groep; is een hoeveelheid

    • [Leden] bestaat uit supporters, liefhebbers van een artiest, een band e.d.

      Hoofdsemagram: legioen


      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een supporterslegioen meenemen

      Showband Corio. We kunnen er natuurlijk niet omheen, het hoogtepunt van het jaar: WMC 2017! Omwille van dit grootste evenement is met ingang van januari 2017 besloten dat wij ook op zaterdag weer wekelijks gaan repeteren [...]. Tot slot willen we nog even bij u aankaarten dat we ook dit WMC weer een eigen supporterslegioen willen meenemen. Een traditie van oudsher waar we zeker aan vast willen houden. Koop daarom zelf GEEN kaartjes voor 23 juli. Wij zouden het namelijk te gek vinden als u met ons met de bus meegaat, zodat we deze dag samen kunnen beleven.

      http://www.showbandcorio2.com/,

      met adjectief ervoor


      • een eigen supporterslegioen

      Showband Corio. We kunnen er natuurlijk niet omheen, het hoogtepunt van het jaar: WMC 2017! Omwille van dit grootste evenement is met ingang van januari 2017 besloten dat wij ook op zaterdag weer wekelijks gaan repeteren [...]. Tot slot willen we nog even bij u aankaarten dat we ook dit WMC weer een eigen supporterslegioen willen meenemen. Een traditie van oudsher waar we zeker aan vast willen houden. Koop daarom zelf GEEN kaartjes voor 23 juli. Wij zouden het namelijk te gek vinden als u met ons met de bus meegaat, zodat we deze dag samen kunnen beleven.

      http://www.showbandcorio2.com/,

      • een enorm supporterslegioen

      Savannah is op zijn best tijdens live optredens [...]. Savannah valt ook zeer goed in de smaak bij producenten van radio- en televisieprogramma's. De band heeft dan ook al een groot aantal optredens voor radio en TV gedaan in eigen land en ver daarbuiten. Savannah heeft een enorm 'supporterslegioen'. Talloze trouwe fans reizen de band achterna tot ver over onze landsgrenzen.

      http://www.savannah.nl/bio.html