surimi


surimi 1.0

afbeelding

Source: Natto at ja.wikipedia
( CC BY-SA 3.0 )

product op basis van vis en schaaldieren dat gebruikt wordt als vervanging voor vis en krab en dat meestal voorkomt als wit-rode rolletjes; imitatiekrab
In opvattingen als 'een soort surimi' of 'een pakje surimi' ook met meervoud.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Surirmi…

is voedsel

  • [Kleur] is wit met fel rozerode tinten
  • [Omvang concreet] is niet heel erg groot
  • [Smaak] smaakt visachtig en een beetje zoet
  • [Vorm] komt meestal voor in de vorm van rolletjes (surimisticks), maar kan ook gekocht worden in kleine stukjes (surimiflakes) of bv. in de vorm van krabscharen
  • [Ingrediënt] bevat vispulp van vissen die commercieel weinig waarde hebben (omdat ze niet populair zijn of slecht schoon te maken zijn) en bevat daarnaast nog eiwit als bindmiddel en zetmeel als stijfsel
  • [Structuur] heeft een vrij stevige, soepele structuur
  • [Doel of bestemming] wordt vaak als goedkope vervanger voor krab gebruikt
  • [Functie] dient om te eten
  • [Herkomst of oorsprong] komt oorspronkelijk uit Japan
  • [Gebruikswijze] wordt gebruikt als goedkope vis of als goedkope vervanging van krab en wordt dus bij de bereiding van allerlei visgerechten en in krabsalade gebruikt

Algemene voorbeelden


Surimi is een visproduct dat verwerkt is tot rolletjes, die ook wel krabsticks worden genoemd, maar niet van krabvlees zijn gemaakt. Het wordt dan ook wel eens imitatiekrab genoemd.

http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/visproduct/surimi.html

Surimi (ook wel "kamaboko" genoemd) is geen vissoort als dusdanig, maar een product op basis van vissoorten die een geringe commerciële waarde hebben [...]. Op die manier verkrijgt men surimi in de vorm van staafjes (of in andere vormen, bijv. krabscharen), die als vervanging dienen van krab, langoest of andere schaaldieren en die men meer en meer in de handel ziet. Dit product is rijk aan eiwitten en arm aan vetten. Surimi bevat, buiten vispulp, hoofdzakelijk nog het wit van ei (als bindmiddel), zetmeel (als stijfsel) en extracten van het schaaldier als smaakversterker.

http://www.ecoline.org/verde/publicaties/50vragen/index.shtml,

Onder het verbod vallen ook garnalen, mosselen en surimi, gerookte vishapjes.

NRC,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen