synagoge


synagoge 1.0

gebouw dat bestemd is voor de joodse eredienst en voor godsdienstige bijeenkomsten zoals onderricht uit de Thora en joods-religieuze feesten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een synagoge…

is een gebouw; is een zaak

  • [Attribuut] is binnen voorzien van een platform (bima) vanwaaraf de Thora wordt voorgelezen, een heilige ark waarin de wetsrollen worden bewaard aan de oostelijke muur gericht naar Jeruzalem, een lamp die dag en nacht brandt, een zevenarmige kandelaar en symboliek zoals de zespuntige davidster
  • [Bouw] is aan de buitenzijde niet aan specifieke bouwregels onderworpen
  • [Deel] heeft in orthodoxe synagoges een gescheiden gedeelte voor mannen en vrouwen
  • [Functie] is bestemd voor de joodse eredienst; is bestemd om in te bidden, te onderrichten en te lezen
  • [Betrokkene] wordt bezocht door joodse gelovigen; is het gebedshuis en gemeenschapshuis waarin een rabbijn een eredienst leidt

Algemene voorbeelden


De eredienst wordt in de synagoge gehouden. De Joden bidden en studeren daar, terwijl er ook bijzondere familiefeesten gevierd worden zoals bar en bat mitswa waarbij dertienjarige Joodse jongens en meisjes tot het Joodse geloof toetreden.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/jodendom.htm

Het [...] echtpaar [...] heeft het initiatief genomen, om bij het joodse monument aan de Zuiderweg een 'ner lamied' te plaatsen. Dat is een eeuwig brandende lamp, die een belangrijke functie heeft in de joodse traditie. Een dergelijke lamp hoort thuis in de synagoge bij de kast, waarin de Torarollen worden bewaard.

Meppeler Courant,

Om een joods huwelijk te hebben, moeten zowel bruid als bruidegom jood zijn. Het huwelijk is een contract dat beiden afsluiten met elkaar en waarin zij beiden moeten toestemmen. De ceremonie kan zowel thuis als in de synagoge gebeuren.

http://www.pienternet.be/ArabischeCultuur/Jodendom,

Er bestaan geen regels voor het bouwen van een synagoge, voor de inrichting echter wel, zo is de aanwezigheid van een ark en een biema (een verhoging van waar de Thora wordt voorgelezen) een vereiste en moet de ark richting het oosten staan.

http://www.synagogedelft.nl/history.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de Portugees-joodse synagoge
  • een liberale synagoge
  • een orthodoxe synagoge
  • een Sefardische synagoge

En ook de foto van de Portugees-joodse synagoge na de bevrijding staat in mijn geheugen gegrift, met de paar overgebleven joden in de sjofele houten banken, en de niet-joden met zakdoeken in plaats van keppels op het hoofd.

NRC,

De synagoge heeft altijd een basisopstelling. Het enige grote verschil tussen een liberale synagoge en een orthodoxe synagoge is dat de vrouwengalerij ontbreekt, de vrouwen in een liberale synagoge zitten gemengd met de mannen. Uiteraard is er wel verschil in de basisopstelling, wanneer de bouw dat noodzakelijk maakte.

http://www.joodserfgoedrotterdam.nl/synagoge-inrichting/

Rabbijn Abraham Hecht van de grootste Sefardische synagoge in Amerika had enkele maanden geleden geschreven dat joden het recht hebben hun politieke leiders te doden als die joodse belangen zouden schaden.

De Standaard,

met voorzetselgroep


  • de synagoge in het oude stadscentrum

De synagoge in het oude stadscentrum ging in 1938 tijdens de Kristallnacht al eens in vlammen op, samen met veel andere joodse godshuizen.

Meppeler Courant,

  • de rabbijn van de synagoge

In Keulen bij voorbeeld kreeg de rabbijn van de synagoge de opdracht door middel van een examen vast te stellen hoe joods die nieuwe joden echt waren.

Russendisco, Wladimir Kaminer,

in voorzetselgroep


  • in de synagoge samenkomen
  • naar de synagoge gaan
  • iemand naar de synagoge vergezellen
  • uit de synagoge komen

In de synagoge komen de joden samen om te bidden. Verder is de synagoge ook een centrum voor gebed, onderwijs en ontmoeting.

http://www.pienternet.be/ArabischeCultuur/Jodendom,

Hij was godsdienstig en ging net als iedere rechtschapen jood naar de synagoge.

Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

In zijn jeugd had Philip elke zaterdag zijn vader naar de synagoge vergezeld.

God's gym, Leon de Winter,

We kwamen uit de synagoge en stuitten op mensen met sandwichborden.

https://www.trouw.nl/home/wie-riep-er-nazi-in-de-beethovenstraat-~a1aaac22/,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een kerk, synagoge of moskee
  • tempel, synagoge, moskee of kerk

Veel migranten zijn na aankomst in ons land op zoek naar een plek waar ze zich thuis voelen, waar ze erbij kunnen horen. Dat is dan vaak een kerk, synagoge of moskee.

http://www.amsterdam.nl/asp/get.asp?ItmIdt=00005079=00000002=00000001,

Vandaar dat het dagelijkse leven de beste school is voor meditatie. Het leert ons dat het fout is God te identificeren met religie, tempel, synagoge, moskee of kerk, met vrome taal of rituelen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


synagoge 1.1

de gemeenschap van personen die het joodse geloof aanhangen; de joodse geloofsgemeenschap

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Men is het er wel over eens, dat juist het beroep dat christenen op Jesaja 53 gedaan hebben ertoe geleid heeft, dat de synagoge afstand heeft genomen van een messiaans verstaan van dit hoofdstuk.

http://www.kerkenisrael.nl/voi/voi41-1b.php,