t.h.t.-datum


t.h.t.-datum 1.0

(business, economie en financiën; eten, drinken en genotmiddelen; (vooral) in Nederland)

uit de afkorting t.h.t. en een datum bestaande, als kwaliteitsgarantiesgarantie bedoelde en wettelijk verplichte houdbaarheidsdatum die vermeld staat op niet-verse voedingswaar en drank, zoals azijn, ingeblikte groenten, meel, rijst, soep en zout; datum die aangeeft tot welke datum een product ten minste houdbaar is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een t.h.t.-datum…

is een datum

  • [Deel] bestaat uit de afkorting t.h.t. gevolgd door een datum
  • [Functie] dient om consumenten erop te attenderen tot wanneer een product ten minste houdbaar is en veilig geconsumeerd kan worden
  • [Plaats] bevindt zich op verse voedingswaar en drank, zoals azijn, ingeblikte groenten, meel, rijst, soep en zout

    Hoofdsemagram: datum


    Algemene voorbeelden


    Op het merendeel van de voedingsmiddelen staat een THT-datum. Dat is geen veiligheidsadvies, maar een kwaliteitsgarantie van de producent.

    de Volkskrant,

    Behalve een TGT- of THT-datum staat er vaak ook een bewaaradvies op het product, zoals: 'koel en droog bewaren'. Daarover bestaat veel misverstand, zegt Zwietering. Veel mensen denken dat met 'koel' de ijskast wordt bedoeld. Dat is niet zo.

    de Volkskrant,

    Producten eten die de THT-datum zijn gepasseerd, is zelden schadelijk voor de gezondheid. Dat wil niet zeggen dat het altijd aan te raden is. Een oude zak meel wordt een beetje muffig, oude chocola slaat wit uit, chips en koekjes worden taai. Sommige producten kun je na een eeuw nog eten.

    de Volkskrant,