tactiel


tactiel 1.0

verband houdend met of voorkomend van de tastzin

Algemene voorbeelden


Lewedorp koos meestal voor het gulden midden en lag daar ook nu, na enkele bejaarden van zich te hebben afgetrapt en zelf door twee of drie wat jeugdiger figuren te zijn weggeslagen, vrij spoedig in de 'soixanteneuf' houding met een tanig type, dat op enkele gevoelige visuele en tactiele punten zijn ideaalbeeld van mannelijk schoon niet al te zwaar beledigde.

Een valse nicht, Guus Vleugel,

Twee aspecten spelen een belangrijke rol in het werk van Anima Roos: Enerzijds is er het manuele aspect; de sensualiteit van het kleidraaien, het tactiele beleven van de materie, het magische groeien van de potwand tussen de vingers, het speelse plezier van het driedimensioneel bouwen en de telkens weer fascinerende gedaanteverwisseling van homp klei naar steenharde sculptuur. Anderzijds speelt het communicatieve aspect een grote rol in het werk.

http://www.innovaconcept.be/animaro/meeranima.htm

Volgens De Kerckhove wordt onze cultuur steeds tactieler. Na een tijdperk overheerst door het alfabet, waarin we steeds verder verwijderd raakten van ons lichaam als medium om te leren en de wereld te begrijpen, zullen multimedia en virtuele realiteit (VR) deze kloof dichten en ons opnieuw in een tactiele relatie met onze omgeving brengen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een tactiele indruk
  • een tactiele prikkel
  • een tactiele sensibiliteit
  • een tactiele stimulatie
  • een tactiele vaardigheid
  • een tactiele waarneming
  • een tactiel contact
  • een tactiel signaal
  • een tactiel vest

In het leerproces van de waarneming op afstand is voor Berkeley het voorafgaandelijke samenspel van visuele en tactiele waarneming belangrijk.

www.kubrussel.ac.be/onderwijs/etew/tew/vakken/eerstekan/psychologie/Hoofdstuk1.doc

Wat is haptonomie [...]. In overdrachtelijke zin: ik maak tactiel contact om gezond te maken, te helen, te bevestigen.

http://www.haptonomie.be/haptonom/indexx.html

Alexander Crolla sprong in de bres voor doven en slechthorenden, hij ontwierp een soort halsband die als signalisatietoestelletje fungeert. Het toestel luistert actief naar de omgevingsgeluiden en selecteert relevante signalen. Dat kan gaan van een deur- of telefoonbel tot een toeterende auto, een trambel of een sirene van de hulpdiensten. Worden die gedetecteerd, dan geeft de ear (electronic auditive response) de gebruiker een visueel of tactiel signaal.

http://www.ha.be/attachments/wim/tekst_knack.pdf

Onderzoekers van TNO Technische Menskunde in Soesterberg ontwikkelden een 'tactiel vest' dat piloten extra informatie kan bieden over positie en beweging van hun toestel. Informatie-overdracht via de huid – haptica – kan ook op andere gebieden van belang zijn.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/tactiel-vest-houdt-piloot-in-positie/,

Vaste verbindingen


het tactiele kanaal

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


tactiel 1.1

op een bijzondere wijze aanvoelend bij aanraking

Betekenisbetrekking


overig
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Aan de straatkant zijn Barragans naar binnen gekeerde gebouwen meestal weinig spectaculair. Maar de eenvoudige muren (naast stuc ook gesmeerd beton, allebei heel tactiel), binnenpleinen, patio's met grote potplanten, vijvers en verrukkelijke fonteinen - zijn handelsmerken - laten ze ademen.

De Standaard,