take it or leave it


take it or leave it 1.0

(taal en taalkunde)

(Engels, letterlijk 'pak het of laat het') aanvaard het of weiger het; accepteer het of verwerp het; graag of niet; grijp nu je kans of niet; pak nu je kans of niet; neem nu direct een beslissing

Algemene voorbeelden


Ook Belgisch Staatssecretaris voor Energie en Duurzame Ontwikkeling Olivier Deleuze, die als hoofdonderhandelaar voor de Europese Unie was aangeduid, had zijn hoop op het voorstel van Pronk gevestigd: "Deze tekst is take it or leave it, sommige landen moeten eindelijk eens leren om hun verantwoordelijkheid te nemen".

http://www.xs4all.be/~dvdavid/mag_science/Milieu/mag_science.20010723162743.nl.html,

Waar het goed voor is om iets te horen dat je nog niet weet? Dat is niet een vraag die moralisten van het type Ter Braak dwars zit. Zij geven raad, zij geven beelden, zij geven ideeën, ervaringen - maar zij doen niet aan nazorg en zij doen niet aan zelfrechtvaardiging. Take it or leave it, dat is in de literatuur in het algemeen, en in de moralistenliteratuur in het bijzonder, het enige wat er over dit probleem van de tobber te zeggen valt.

Wennen aan vrede, K.L. Poll,

Deze onvriendelijke uitspraken betekenen min of meer dat als je niet naar mijn pijpen danst, mag je dan oprotten, dus take it or leave it.

http://www.radiotamara.com/?mi=0&id=467&p=1,

PSV bij eerste bod: "Take it or leave it". PSV heeft bij FC Groningen een bod op Tim Matavz neergelegd. Het ging daarbij volgens de Eindhovenaren om een 'Take-it-or-leave-it-situatie'. Groningen vond het bod te laag.

http://www.goal.com/nl/news/213/eredivisie/2011/08/23/2632698/psv-bij-eerste-bod-take-it-or-leave-it,

De koper kan een eenmalig bod noemen (take it or leave it), de verkoper kan als reactie op een openingsbod van de koper ook zeggen, dat dit het enige tegenbod zal zijn.

http://huis-en-tuin.infonu.nl/kopen-en-huren/23213-bieden-op-een-koopwoning-alles-over-onderhandelen.html

Vaste verbindingen


het is take it of leave it

  1. het is een kwestie van aanvaard het of weiger het; het is een kwestie waarin men direct een beslissing moet nemen; het is een kwestie van graag of niet

    Bij Ajax zijn ze hard. Het is take it or leave it, want er staan twintig man klaar om het van je over te nemen.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1441/Ajax/article/detail/2818080/2011/07/26/Verkeerde-mensen-hadden-het-bij-Ajax-voor-het-zeggen.dhtml,

    Ik ben zwaar teleurgesteld en voor het eerst heb ik een hele slechte ervaring opgedaan met de helpdesk van T-mobile, die op geen enkele manier mee wil werken aan een goeie oplossing. Het is take it or leave it en verder moet ik het maar uitzoeken.

    https://forum.t-mobile.nl/op-mobiel-392/klacht-wijziging-abbo-ivm-data-gebruik-147722/,

    In zijn buurt komen nog hele blokken aan de beurt voor vernieuwing. Verdooren heeft meestal zo'n 150 à 200 woningen in de verhuur. En dagelijks wordt hij overstelpt met telefoontjes. "Het is take it or leave it. Niet: mogen we eerst het huis zien. Als ik iets heb, moeten ze op kantoor tekenen."

    NRC,

het was take it or leave it

  1. het was een kwestie van aanvaard het of weiger het; het was een kwestie waarin direct een beslissing genomen moest worden; het was een kwestie van graag of niet

    John Lammers koos er dit seizoen voor om het trainersstokje over te nemen van de naar NEC vertrokken Alex Pastoor [...]. Lammers twijfelde niet. "Had ik zoveel andere keus dan? Sommige trainers, als Co Adriaanse of Guus Hiddink, leggen de opties naast elkaar en strepen de voor- en nadelen tegen elkaar af. Ik ben geen Co of Guus, ik ben John en het was take it or leave it."

    (onbekend)

    Het plan waarin de files werden bestreden met een cordon van tolpoortjes rond de grote steden. Een plan dat, ons inziens, terecht en in rap tempo van tafel verdween. Het belangrijkste argument daarvoor was dat er extra betaald moest gaan worden. Bovenop de toch al zo hoge autobelastingen in Nederland. Bovendien was van flankerend beleid nog geen sprake en werden maatschappelijke organisaties pas om 5 voor 12 in de kabinetsplannen gekend. Het was 'take it or leave it', dus geen ruimte voor debat of nuance.

    http://www.verkeerskunde.nl/service/dossiers/wet-kilometerprijs/column-digitaal-denken.19393.lynkx

    "Tja, dat was wel anders in die goeie oude tijd. Toen ik op de HBS zat werd ons nooit wat gevraagd. Het was take it or leave it. En als je niet mee kon komen ging je maar naar de ULO."

    NRC,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen