te dien einde


te dien einde 1.0

(zeer formeel; archaïsch; (vooral) geschreven taal)

met dat doel; om het genoemde te bereiken
Terugslaand op een eerder gedane constatering.

Algemene voorbeelden


Het genot van de rechten en vrijheden aan de Belgen toegekend moet zonder discriminatie verzekerd worden. Te dien einde waarborgen de wet en het decreet inzonderheid de rechten en vrijheden van de ideologische en filosofische minderheden.

http://www.in.be,

Ik moest, het was in de tijd dat ik het nee-zeggen nog niet machtig was, voorlezen op een cultureel festival. Na afloop was er gelegenheid tot informeel, creatief contact. Duizenden closetrollen had de festivalleiding te dien einde in een zaaltje geplaatst.

Averechts, Gerrit Komrij,

De voorzitter van de Kamer of de voorzitter van de commissie handhaaft de orde in de vergadering. Te dien einde heeft hij dezelfde bevoegdheden als de voorzitters van de hoven en rechtbanken.

http://www.lachambre.be/nederlands.html

De aannemer die een factuur betaalt aan een onderaannemer die geregistreerd is op het tijdstip van de betaling, is vrijgesteld van de verplichte inhouding indien de onderaannemer geen schulden heeft op het tijdstip van de betaling. De Rijksdienst voor sociale zekerheid houdt zich te dien einde bezig met de samenstelling van een voor het publiek toegankelijke databank, die bewijskracht heeft.

http://socialsecurity.fgov.be/overzicht/2003/index.htm,

De psycholoog mag de verplichting van het beroepsgeheim delen met derden, wanneer dit onontbeerlijk is voor de goede uitvoering van zijn opdracht. Te dien einde zal hij zich houden aan de regels die door de BFP werden opgesteld voor de verschillende terreinen van de beroepsactiviteit van de psychologen.

http://www.bfp-fbp.be/BfpNL/REGdeontcode.htm,

Honderden voornamelijk uit het Bundesarchiv in Koblenz stammende foto's van veldmaarschalk Erwin Rommel, die na zijn opzienbarende optreden in de Noordafrikaanse woestijn door Hitler werd benoemd tot inspecteur van de Westeuropese verdedigingswerken met het oog op de verwachte landing van de Geallieerden. Te dien einde maakte Rommel een lange tocht langs de Atlantikwall, maande de Duitse soldaten aan tot constante waakzaamheid en aarzelde niet zwakke punten in de verdedigingslinie aan de kaak te stellen.

NRC,

De Conferentie van voorzitters kan bepalen hoeveel tijd er aan een bepaalde beraadslaging mag worden besteed en tot hoe laat de stemmingen worden gehouden. Te dien einde stelt zij de totale aan elke politieke fractie en aan de leden die geen deel uitmaken van een politieke fractie toe te kennen spreektijd vast, tenzij uit een gewogen stemming in de Conferentie van voorzitters blijkt dat een vierde van de leden van de Kamer zich tegen de terzake gedane voorstellen verzet.

http://www.lachambre.be/nederlands.html

De bijzondere rekenplichtige registreert in de balansrekening de waarden die in de inventaris opgenomen worden en hun wijzigingen. Te dien einde ontvangt hij van het college een eensluidend verklaard afschrift van alle akten, documenten en stukken betreffende deze waarden.

http://www.poldoc.be/dailydoc/document/mbs/2001/010926an.htm