tegen de stroom in


tegen de stroom in 1.0

in tegenovergestelde richting van die waarin het water stroomt of, in figuurlijke zin, in een richting waarbij weerstand wordt ondervonden
Deze verbinding wordt in figuurlijke zin vaak gecombineerd met werkwoorden als gaan, roeien, varen en zwemmen.

Algemene voorbeelden


Op zee maar ook op de Theems en andere rivieren die uitmonden in zee, heb je te maken met eb en vloed. Zandplaten in zee en zand of grind door stroming verschoven bij een riviermonding of jachthaven bepalen dat er alleen met hoogwater in- en uitgevaren kan worden. Tegen de stroom in varen is natuurlijk niet handig en kostbaar (brandstof).

https://hondenaanboord.nl/blog/in-de-ban-van-de-zee-op-eigen-kiel-naar-londen/,

Leuk, zo tegen de stroom in gaan. 'Dapper hoor', zeiden klanten, 'heel gedurfd'. Het lijkt ook wel een onbesuisde stap, een cd-winkel beginnen en dan nog wel in Kampen.

https://www.destentor.nl/kampen/leuk-zo-tegen-de-stroom-in-gaan~abc1474c/?referrer=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=2ahUKEwid-OXtjKrjAhXPaFAKHWfSDREQFjAEegQIBhAB&url=https%3A%2F%2Fwww.destentor.nl%2Fkampen%2Fleuk-zo-tegen-de-stroom-in-gaan~abc1474c%2F&usg=AOvVaw0zrD_4lZTFi3HNXvF4Gvp_,

Mijn mening is dat je beter kunt emanciperen mét de biologische stroom mee in plaats van tégen de biologische stroom in.

https://www.pedagogiek.nu/de-ontmannelijking-van-de-man/100221,