ter beurze


ter beurze 1.0

(formeel)

op de beurs; op de handelsbeurs; op de beursvloer

Algemene voorbeelden


Ter beurze gaat men ervan uit dat de bank ongeveer 53,50 gulden voor de aandelen heeft betaald.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de koersval ter beurze

Tafels en auto's [...] vallen veel minder vaak dan pennen en potloden. Wat dat betreft onderzoeken wij of de theorieën van Freud ons misschien kunnen helpen. Ook Gibbon (Decline and fall) en Nietzsche (Der Fall Wagner) en natuurlijk Shakespeare ('O medeburgers welk een val was dat!') hebben ons iets te zeggen. Ook Marx met zijn theorieën over de koersval ter beurze onderzoeken wij.

Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

met adjectief ervoor


  • verhandelbaar ter beurze (zijn)

Beleggingskenmerken van een aandeel: de vastlegging van geld is niet aan tijd gebonden; de belegger loopt meerdere risico's, zoals ondernemingsrisico, conjunctuurrisico, valutarisico en algemeen beursrisico; het dividend varieert en wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld; het dividend wordt uitgekeerd onder aftrek van de voorheffing; de aandelen zijn direct verhandelbaar ter beurze; de belegging brengt kosten met zich mee (aan- en verkoopkosten, bewaarloon).

http://www.geocities.com/wallstreet/1140/

met adjectief erachter


  • ter beurze verhandelbaar (blijven)

Het Haagse handelshuis zal ervoor zorgen dat ten minste 10 procent van de aandelen Stokvis Union ter beurze verhandelbaar blijft.

NRC,

met werkwoord


  • ter beurze gaan

In de veertiende eeuw verzamelden de Brugse handelaren geregeld voor het huis van Ridder van der Buerse. Diens wapen, drie beurzen, was in het fronton van het gebouw gebeeldhouwd. De handelaren gingen als het ware "ter beurze". Later werd deze term synoniem van de handel zelf, ook in andere steden en landen.

http://het.beleggers.net/dossiers/beginners/beginners.asp?beginners=beurs

  • ter beurze noteren
  • ter beurze genoteerd zijn

Bovendien kan een privé-belegger pas in een groeibedrijf als Lernout Hauspie en Xeikon stappen in een late fase én als het ter beurze wordt genoteerd.

De Standaard,

Er zal dus niet in beginsel worden afgeweken van de regel dat de positie van een aandeelhouder wordt bepaald door de vennootschapswet, maar er wordt bovendien een opening gemaakt naar buitenlandse imperatieve regels van de plaats waar het aandeel verworven werd. Althans, dat wil zeggen dat het zal gaan om het recht van de plaats waar het aandeel ter beurze genoteerd is en dus niet noodzakelijk de plaats van waaruit het order tot aankoop geplaatst werd of de plaats waarlangs het door bemiddeling van een broker of bank het order werd overgemaakt.

http://www.law.rug.ac.be/proces/ipr/rechtspersonen.htm

met voltooid deelwoord


  • ter beurze genoteerd
  • ter beurze genoteerde aandelen
  • ter beurze genoteerde effecten
  • ter beurze genoteerde ondernemingen

Alleen schenkingen van roerende zaken, geldsommen of ter beurze genoteerde effecten of andere participaties vereisen geen akte en kunnen zoals dat heet van hand tot hand geschieden.

http://www.notarislelystad.nl/

Ook de beurskapitalisatie - dat is de totale marktwaarde van alle ter beurze genoteerde aandelen - bereikte op 31 december 1996 een recordhoogte van 3,8 biljoen frank, 27,5 procent meer dan eind 1995.

De Standaard,

Je zult het moment meemaken dat criminele organisaties, net als de mafia in Italië, de aandelen gaan aanschaffen van ter beurze genoteerde ondernemingen.

NRC,