terrorist


terrorist 1.0

iemand die gewelddaden pleegt om een politiek of religieus doel te bereiken; iemand die zich schuldig maakt aan terrorisme; iemand die terreurdaden pleegt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een terrorist…

is een persoon

  • [Groep] is vaak verbonden aan een terreurorganisatie, opereert soms alleen
  • [Activiteit of handeling] pleegt gewelddaden om een politiek of religieus doel te bereiken; maakt zich schuldig aan terrorisme; pleegt terreurdaden

    Algemene voorbeelden


    De gijzelaar slaagde erin een kalasjnikov van gijzelnemer A.C. (32) te bemachtigen. Het wapen blokkeerde. Daarop schoot de terrorist de man in koelen bloede dood.

    http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/gijzelaar-die-omkwam-greep-kalasjnikov-terrorist,

    Een doorgewinterde terrorist of een lone wolf? In de video die gisteren opdook, zweert de Franse terrorist A.C. trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Maar in hoeverre is deze 32-jarige jongeman onderdeel van IS? Wat zegt de video daarover?

    http://www.volkskrant.nl/dossier-aanslag-op-charlie-hebdo/een-doorgewinterde-terrorist-of-een-lone-wolf~a3828156/,

    De haven van Rotterdam is op dit moment voor terroristen één van de belangrijkste doelwitten van Europa. Dit zegt terrorismeonderzoekster Van Leeuwen van het Instituut Clingendael, het Nederlands instituut voor internationale betrekkingen.

    NOS Nieuws,

    Eén van de grootste problemen waar de antiterreurbrigades mee te maken hebben, is het feit dat een groot aantal terroristen bereid zijn te sterven. Ze zijn daarmee meteen mensen die niks te verliezen hebben. Als het onderhandelen niks oplevert besluiten veel terroristen geweld te gebruiken, en bijvoorbeeld gijzelaars te doden, in de hoop dat de onderhandelingen weer op gang komen en meer opleveren.

    http://proto.thinkquest.nl/~llb142/pages/5algemeen.htm

    Terroristen zijn schurken, wat ook hun motieven zijn. Ze moeten worden gevonden, opgepakt en voor de rechter gebracht.

    http://www.bop.vgc.be/tijdschriften/kits/011001/osama.html

    Volgens sommigen leidden Bin Laden en zijn mensen al meer dan 11 000 terroristen op, die nu verspreid over de hele wereld leven. En hou die maar eens in de hand. Ze zijn ervan overtuigd dat Amerika en alles wat Westers is door en door slecht is en moet worden uitgeroeid.

    http://www.bop.vgc.be/tijdschriften/kits/011001/osama.html

    Zondagnacht sloeg het Ira een derde keer toe. De aanslag werd zwaar veroordeeld. De Britse premier John Major stelde dat "de terroristen niet de indruk mogen krijgen dat ze het Britse parlement naar hun deuntje kunnen doen dansen". Hij voegde er evenwel aan toe te zullen blijven ijveren voor vrede in Noord-Ierland.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • een aanslag plegen

    Arabische terroristen pleegden eind vorig jaar in de buurt van Bastogne een aanslag op twee achtervolgende rijkswachters. Een rijkswachter raakte gewond door de ontploffing van een granaat.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • terroristen doden

    Gewapende extremisten hebben 33 inwoners van een dorpje ten zuiden van Algiers vermoord. Bij een vuurgevecht zijn later ook acht terroristen gedood. Dat hebben onafhankelijke Algerijnse media dinsdag gemeld.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een gevaarlijke terrorist

    "Hier was een kans om een zeer gevaarlijke terrorist te arresteren, maar we kregen van de Saoedische regering niet de medewerking die wij wensten en verwachtten."

    NRC,

    • een potentiële terrorist
    • vermeende terroristen

    Een Amerikaan die zegt te hebben gevochten aan de zijde van moslim-strijders in Afghanistan, Iran en Libanon, wordt in Bosnië gezocht als een potentiële terrorist.

    De Standaard,

    "Dertien mensen worden verdacht van terroristische activiteiten en banden met Al Qaeda, maar er is geen bewijs. Enkel op basis van hun geloof zijn ze een half jaar gevangen gehouden!" L.Z., advocaat van één van deze vermeende terroristen die vorige maand mei in Rotterdam terechtstonden, spreekt met felle toon. "Met deze jongens is niks mis, ze zijn alleen wat streng in hun geloof."

    http://www.antenna.nl/ravage/archief2003/2003archief/0903ar07.htm,

    • islamitische terroristen
    • Palestijnse terroristen

    Wat drijft iemand om, gehuld in explosieven, tientallen omstaanders en zichzelf te doden? Israël vraagt het zich dezer dagen wanhopig af. Islamitische terroristen die bereid zijn hun leven te geven voor hun zaak plaatsen veiligheidsdiensten over de hele wereld voor een schier onmogelijke opdracht.

    De Standaard,

    Twee Palestijnse terroristen die een Israëlische auto in Jeruzalem hadden gekaapt zijn vanmorgen bij een wegversperring door de politie gedood.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • terroristen van Al Qaida
    • terroristen van ETA
    • terroristen van Hamas
    • terroristen van IRA

    Ze bestaan nog steeds, de terroristen van al-Qaeda. En ze lijken zelfs weer op te krabbelen en de heilige oorlog tegen de VS een nieuwe dimensie te geven.

    Het Parool,

    Een grimmige penitentiaire instelling van staal en glas en beton die speciaal is gebouwd om de gevaarlijkste terroristen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA in op te sluiten.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    Jongeren van de Kedma-school kwamen met wat ouderen bijeen om de slachtoffers te herdenken. "We hebben zo'n verschrikkelijke pijn. We worden in de lucht geblazen, we vliegen in brand. De terroristen van Hamas willen dat we 'dood aan de Arabieren' gillen, dat we gek worden, dat we onze menselijke waardigheid opzij zetten."

    De Standaard,

    De BBC-nieuwsdienst toonde gisteren in zijn laatavondjournaal zorgvuldig gekozen uittreksels uit videobanden die laten zien hoe Britse soldaten zich voorbereiden op de strijd tegen de terroristen van het Iers Republikeins Leger (Ira) in Noord-Ierland.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • gegijzeld door terroristen
    • gekaapt door terroristen
    • vermoord door terroristen

    Meer dan 20 buitenlanders zijn vermist of worden nog gegijzeld door terroristen in een groot gascomplex in de woestijn van Algerije.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3379772/2013/01/19/Nog-meer-dan-20-buitenlanders-gegijzeld-in-Algerije.dhtml,

    Op 6 september 1970 werd een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, onderweg van Amsterdam naar New York, gekaapt door terroristen van Yasser Arafats bevrijdingsorganisatie PLO.

    NRC,

    De voorzitter van de Treuhand, Detlev Rohwedder, is in 1991 door terroristen vermoord.

    De Standaard,

    • een aanslag van terroristen

    De Britse regering heeft een onderzoek gelast naar de veiligheidsmaatregelen in de Kanaaltunnel die treinreizigers tegen een aanslag van terroristen moeten beschermen.

    NRC,

    • het doel van de terroristen
    • het doelwit van de terroristen

    Was er in het verleden meestal sprake van een min of meer directe relatie tussen slachtoffers en het politieke doel van de terroristen, deze relatie lijkt steeds meer van ondergeschikt belang te worden. Hoewel de Amerikaanse ambassades doelwit waren van de bommenleggers in Afrika, vielen veruit de meeste doden onder de lokale bevolking.

    http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/rapp_terrorisme_positionering_bvd_4-01. pdf,

    Sinds de ondertekening van het Oslo-vredesakkoord in september 1993, vielen meer dan honderd doden bij zeven zware aanslagen. Bussen vormen daarbij een geliefkoosd doelwit van de terroristen.

    De Standaard,

    Niet alleen het Witte Huis, maar ook de Air Force One, het presidentiële vliegtuig, dat zich op het moment van de aanslagen in Florida bevond, was volgens de Amerikaanse vice-president Dick Cheney een volgend doelwit van de terroristen.

    http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

    met substantief ervoor


    • een groep terroristen

    Een goed georganiseerde en goed gefinancierde groep terroristen zou na verloop van tijd in staat moeten zijn een flinke voorraad materiaal aan te leggen dat geschikt is om kernwapens mee te maken.

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen