thorium


thorium 1.0

(chemie en mineralogie)

zeldzaam, radioactief metaal met een zilverwitte glans

Semagram (extra betekenisinformatie)


Thorium…

is een metaal; is een stof; is een zaak

  • [Kleur] is zilverwit
  • [Lichtreflectie] glanst
  • [Soort] is een actinide
  • [Functie] werd vroeger gebruikt in gaskousjes voor gaslampen, en wordt nu in diverse industriële toepassingen gebruikt, en als splijtstof voor het opwekken van kernenergie
  • [Distributie] is zeldzaam
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is radioactief

Atoomnummer 90
Groep Scandiumgroep
Symbool Th

Algemene voorbeelden


Het versplijten van uranium vormt inmiddels een klassieke techniek [...]. Een alternatief is het versplijten van thorium. Honderd jaar geleden diende zich het gloeikousje aan, een fragiel korfje van gesinterd thoriumoxide dat hel opgloeit in een gasvlam. Thorium kan over enkele jaren weer opnieuw een belangrijke rol spelen bij de verlichting, maar dan als grondstof voor de opwekking van elektriciteit.

NRC,

Tegenwoordig wordt thorium, dat pas in 1914 als zuiver metaal werd verkregen, alleen gebruikt als toevoeging van andere metalen om de eigenschappen te verbeteren. Het wordt gewonnen uit monaziet, een donker gekleurd fosfaat, dat als een zwaar zand door rivieren wordt meegevoerd en afgezet in kustwateren.

NRC,

India is bezig met een interessante technologie: een kerncentrale die thorium als splijtstof gebruikt. Het voordeel van deze brandstof ten opzichte van uranium is dat het materiaal honderd procent splijtbaar is en dat het niet hoeft te worden verrijkt. Waarschijnlijk zijn de resterende splijtingsproducten ook minder lang radioactief.

http://www.nrg-nl.com/kranten/2001/010612a.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen