thuisploeg

thuisploeg 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

sportploeg die een wedstrijd op het eigen veld of in de eigen sporthal speelt; ploeg die een thuiswedstrijd speelt; thuisspelende ploeg

Semagram (extra betekenisinformatie)

Een thuisploeg…

is een sportploeg; is een ploeg

• [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] speelt thuis

Hoofdsemagram: ploeg

Algemene voorbeelden

FC Groningen is momenteel de best presterende thuisploeg van de Eredivisie. De trots van het Noorden won negen thuisduels en speelde slechts één keer gelijk in de Euroborg.

Van der Ven bestudeerde het fenomeen thuisvoordeel in de sport. Volgens hem is er zeker voordeel als je in je eigen stadion speelt. Bij voetbal wordt bijvoorbeeld 69 procent van de wedstrijden gewonnen door de thuisploeg, bij basketbal is het 64 procent.

Drie dagen na de nederlaag in Europees verband tegen Paris SG verloor Real Madrid bij Lleida met 2-1. Voor de thuisploeg, die vecht tegen degradatie, scoorde de Deen Sören Andersen twee keer.

Meppeler Courant,

Vucevic begon met een driepunter (40-45) en hield Leuven tien minuten lang op afstand. Een uitgekookte Usevitch bracht Brussels op vijf minuten voor tijd naar 61-70. In de slotfase brachten Jerome en Bullock de thuisploeg terug van 67-76 tot 77-78.

De Standaard,

Winst van de thuisploeg betekent promotie naar eerste klasse.

Het moet echter gezegd dat de thuisploeg de omstandigheden wat mee had. Schelle [...], moest immers fel verzwakt aan de wedstrijd beginnen. Dat doet echter niets af aan de verdienste van de Reds die vanaf de eerste set uitpakten met veel opslagdruk en degelijk aanvalswerk [...]. Ook in de tweede set begon de thuisploeg sterk.

Met nog drie duels te gaan staat AZ nog maar drie punten voor op Fortuna Sittard, nu met de 16e plaats nog kandidaat voor de nacompetitie. Tegen Willem II kregen de Noord-Hollanders een lesje in effectiviteit. De thuisploeg oefende op de laatste training uitgebreid op corners. Het duel werd daar ook op beslist.

De Telegraaf,

Indien de schikking van de lokalen niet toelaat om over twee verschillende zalen te beschikken, is het de plicht van de club van de thuisploeg er voor te zorgen dat er een gepaste afgezonderde ruimte voorzien is als "gesloten zaal", zodanig ingericht dat alleen de personen bevoegd om toegang te hebben tot de gesloten zaal deze ruimte kunnen betreden.

Shirley Smith pegelt op doel, Sandra Muller probeert een doelpunt te forceren, Sarina Wiegman geeft twee voorzetten en dan gebeurt het onwaarschijnlijke: een counter van Tsjechië levert al in de zesde minuut een doelpunt op: 1-0 voor de thuisploeg.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Om 'eerlijk' te slaan werd achter het rechtsveld eerst een verhoogd terras aangelegd en werd het hekwerk aanmerkelijk verhoogd. Vervolgens werd er een scherm bovenop aangebracht, en pas als men daaroverheen sloeg was het een geldige homerun. Slagmensen die via line drives – strakke, rechte, hard geslagen ballen – aan hun homeruns kwamen, konden deze techniek hier dus nooit toepassen en waren in het nadeel. De thuisploeg echter had een aantal slagmensen dat gespecialiseerd was in het 'onder de bal komen' en zodoende konden de spelers van de ploeg uit Nashville hun voordeel uit thuiswedstrijden halen.

Murfreesboro blues, Mart Smeets,

Indien de terreinafgevaardigde, door de eerste scheidsrechter, uit zijn functie wordt ontslagen, dan zal de thuisploeg een andere terreinafgevaardigde ter beschikking van het scheidsrechterskorps moeten stellen. Bij ontstentenis van een terreinafgevaardigde is de thuisploeg volledig verantwoordelijk voor de daaruit voortvloeiende gevolgen.

Na de glanzende zege van de hockeyers van Meppel op koploper Bully, bezorgde het onderinstaande Leeuwarden de thuisploeg eigenlijk meer problemen. Meppel wist in de laatste minuut van de eerste helft een bres te slaan in de defensie van de Friezen door een prima strafcorner van Jeroen Brouwers. De winst was meer dan verdiend, maar kwam niet zonder slag of stoot tot stand.