ticketverkoop


ticketverkoop 1.0

((vooral) in België)

verkoop van tickets; het verkopen van kaartjes die als betalingsbewijs dienen voor en toegang geven tot een bioscoopvoorstelling, een theatervoorstelling, een concert, een museum, een zwembad, een sportwedstrijd, een festival, een feestavond e.d. of tot het openbaar vervoer; verkoop van entreekaartjes; kaartverkoop; kaartjesverkoop
In Nederland niet onbekend, maar daar doorgaans kaartverkoop of kaartjesverkoop genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ticketverkoop…

is verkoop

      Algemene voorbeelden


      The Globetrotters werden meer dan 75 jaar geleden opgericht en in Kortrijk brengen ze een fonkelnieuwe show. Kortrijk is de enige West-Vlaamse stad waar ze optreden en de ticketverkoop is dan ook een succes.

      http://www.focustv.be/CMArticles/ShowArticle.asp?articleID=7560=22,

      "Maar het geeft wel aan dat de inkomsten van de voetbalverenigingen blijven wijzigen. Vroeger kwam het meeste geld binnen via de ticketverkoop. Nu is dat nog goed voor ongeveer de helft van de inkomsten. De verhuur van loges en business seats is goed voor 6 %, publiciteit brengt 11 % op, sponsoring 12 % en televisierechten 10 %."

      De Standaard,

      Met fascinerende precisie vermengt dit circus acrobatiek, dans, muziek en zang tot een overrompelend spektakel. De ticketverkoop gaat zo snel dat het gezelschap zijn verblijf in Antwerpen met twee weken verlengt.

      De Standaard,

      De ticketverkoop is goed voor 60 procent van de inkomsten, de drank voor nog een kwart. Sponsors brengen nog 5 procent aan, verhuur van stands tussen 5 en 10 procent. Het Folkfestival doet het met de eigen inkomsten, de subsidies werden zo onbetekenend dat ze de kool niet waard waren.

      De Standaard,

      Zo omvat het systeem van het "olympisch peterschap" het programma van de olympische partners (TOP), de programma's van de olympische leveranciers, de licentievergunningen, de ticketverkoop en nog andere programma's.

      http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/ articles-2002/secteurs/07,

      Van den Ende kwam vorige week in Antwerpen naar een repetitie kijken en gelooft dat de Vlaamse Cats goed kan worden. De ticketverkoop bewijst alvast zijn commercieel gelijk; gisteren waren er al een 60.000 tickets verkocht.

      De Standaard,

      De verkoop en de verhuur van video's bracht in 1994 4,7 miljard ecu op (179 miljard frank). De ticketverkoop in de Europese bioscopen bedroeg in dat jaar 3 miljard ecu (115 miljard frank).

      De Standaard,

      "Ik heb alleen maar lof voor de organisatie van Euro 2000", zegt Alain Courtois. "Veiligheid, ticketverkoop, transport, accreditaties, hotels. Aan de details zie je dat alles perfect is geregeld."

      De Standaard,

      Het geraamde budget van 7,2 miljard Franse frank (ruim 44,5 miljard) moet worden opgebracht door tv-rechten, ticketverkoop en sponsoring.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • beginnen
      • dalen
      • doorlopen
      • lopen
      • opleveren
      • starten

      De ticketverkoop alleen al heeft wereldwijd in vijftien jaar zeker meer dan 50 miljard frank opgeleverd.

      De Standaard,

      De ticketverkoop loopt goed; enkele voorstellingen zijn al uitverkocht.

      De Standaard,

      De gerechtelijke stappen door Anhyp zouden ervoor gezorgd hebben dat er sponsors afhaakten en de ticketverkoop daalde.

      De Standaard,

      Alanis Morisette, rijzende ster in de popwereld, geeft op 7 april een koncert in de Brusselse Luna. De ticketverkoop start op 17 februari.

      De Standaard,

      In tegenstelling tot geruchten is de twintigste affiche van Torhout-Werchter niet uitverkocht. De ticketverkoop loopt dus gewoon door en late beslissers kunnen ook aan de kassa nog een ticket kopen.

      De Standaard,

      Op 6 mei begint de ticketverkoop voor meer dan tweehonderd concerten in veertig steden.

      De Standaard,

      als object bij een werkwoord


      • de ticketverkoop doen
      • de ticketverkoop houden
      • de ticketverkoop organiseren
      • de ticketverkoop stopzetten

      Zo'n 450 tot 500 vrijwilligers verzorgen de bar, de keuken, spelen stage crew, doen de ticketverkoop en ruimen de festivalweide op.

      De Standaard,

      Onder toezicht van rijkswacht en politie zal op Hunderenveld, de parking waar de Turkse fans worden verzameld in Sint-Agatha-Berchem (uitrit 11 op de grote ring richting Bergen), ten behoeve van de bezoekers eveneens een ticketverkoop worden gehouden.

      De Standaard,

      "De ticketverkoop is stopgezet en alle vracht- en postvluchten zijn opgeheven", aldus een zegsman van de Burgerluchtvaartvereniging.

      Haarlems Dagblad,

      Terwijl het in Italië in de eerste plaats om een conflict ging tussen reisbureaus, zouden het tijdens de eindronde van de Wereldbeker in Frankrijk in 1998 de supporters zijn die in groten getale hun ongenoegen lieten blijken over de wijze waarop de ticketverkoop was georganiseerd.

      Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

      met adjectief ervoor


      • centrale ticketverkoop

      Op de gelijkvloerse en eerste verdieping komt inderdaad de info-winkel en is plaats ingeruimd voor een centrale ticketverkoop, in samenwerking met het provinciebestuur.

      De Standaard,

      • een illegale ticketverkoop
      • een lagere ticketverkoop

      Op 30 april arresteerde de politie 18 personen tijdens een onderzoek naar mogelijke illegale ticketverkoop.

      De Standaard,

      El Al, Israëls nationale luchtvaartmaatschappij, boekte dit jaar een verlies van 100 miljoen dollar (ruim 3 miljard frank). Toch zou dat slechts ten dele te wijten zijn aan een lagere ticketverkoop.

      De Standaard,

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • dalende ticketverkoop
      • stijgende ticketverkoop

      De Antwerpse handelsrechter noteerde dat City 7, als vrijwillig tussenkomende partij, 85 miljoen frank schadevergoeding eist van AnHyp wegens "het afhaken van sponsors en een dalende ticketverkoop voor het ECC-tornooi."

      De Standaard,

      "We zijn ons ervan bewust dat een online ticketsysteem de nodige investeringen vereist. N-VA Beveren is er echter van overtuigd dat de opbrengsten meer zullen zijn dan enkel een stijgende ticketverkoop. De werknemers kunnen, naast de verkoop dan tickets, ook andere taken op zich nemen zoals administratie, communicatie en marketing."

      http://beveren.n-va.be/nieuws/persberichten/persbericht-eindelijk-online-ticketverkoop-ter-vesten,

      De comeback van Michael Schumacher in de Formule 1 zorgt voor een stijgende ticketverkoop voor de Australische Grand-Prix.

      http://www.f1news.nl/news/6986-Schumacher+zorgt+voor+stijgende+ticketverkoop+Melbourne.html,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: aan

      • de ticketverkoop aan de kassa

      Een hondenclub zorgt voor de beveiliging, jeugdclubs en andere voor de bar en de keuken, de ticketverkoop aan de kassa, de goede gang van zaken op de camping.

      De Standaard,

      Voorzetsel: op

      • de ticketverkoop op de zwarte markt

      Glen Kirton, de directeur van Euro 96, zei op de BBC-televisie dat de veiligheid van de toeschouwers zijn voornaamste zorg was en dat de ticketverkoop op de zwarte markt een verachtelijke zaak was.

      De Standaard,

      Voorzetsel: van

      • de ticketverkoop van de interland

      De chaos rond de ticketverkoop van de interland tegen Turkije is niet voor herhaling vatbaar.

      De Standaard,

      Voorzetsel: voor

      • de ticketverkoop voor een concert
      • de ticketverkoop voor concerten
      • de ticketverkoop voor Euro 2000
      • de ticketverkoop voor het Europese kampioenschap
      • de ticketverkoop voor de Mundial
      • de ticketverkoop voor sportmanifestaties
      • de ticketverkoop voor tentoonstellingen
      • de ticketverkoop voor theatervoorstellingen

      Op 6 mei begint de ticketverkoop voor meer dan tweehonderd concerten in veertig steden.

      De Standaard,

      Dat de Europese commissaris voor Concurrentiebeleid betrokken raakt bij de ticketverkoop voor de Mundial of Euro 2000 tart op het eerste gezicht elke verbeelding.

      Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

      Door het verrassende ontslag van de topman enerzijds, en een politie-onderzoek naar de ticketverkoop voor het Europese kampioenschap anderzijds, is de onzekerheid omtrent de veiligheid tijdens Euro 96 sinds gisteren plots gestegen.

      De Standaard,

      Fnac heeft zich een belangrijke plaats veroverd op het vlak van de ticketverkoop voor concerten, theatervoorstellingen, tentoonstellingen en sportmanifestaties.

      http://www.fnac.be/noframes/nl_000068.htm

      in voorzetselgroep


      • belasting op de ticketverkoop

      'Anderlecht heeft tot nu alles met eigen middelen gefinancierd. Alleen de gronden zijn van de gemeente. Maar daarvoor bestaat een belasting op de ticketverkoop, die de gemeente jaarlijks 400.000 euro oplevert.'

      http://www.kleurrijkvlaanderen.be/showpage.asp?iPageID=1353,

      • controle over de ticketverkoop
      • info over de ticketverkoop

      Politiemachten in heel Europa hebben een uitgebreide campagne opgezet om te vermijden dat hooligans het tornooi zouden verstoren. Daarvan vormde de controle over de ticketverkoop uiteraard een belangrijk onderdeel.

      De Standaard,

      Daar kan de plaatselijke club "De IJzervaarders" de passanten ontvangen, hun gegevens registreren en hen bedienen met toeristische folders over Diksmuide, info over de mogelijkheden voor waterrecreatie, ticketverkoop en info over rondvaarten, het reserveren van kajak- of kanovaarten.

      http://www.diksmuide.be/stadsbestuur/portus1.htm

      • inkomsten uit de ticketverkoop
      • een miljoen frank uit de ticketverkoop
      • opbrengsten uit de ticketverkoop

      De organisatoren toonden vijftien nog nooit geëxposeerde schilderijen, zogezegd uit particuliere collecties. Zij streken bijna een miljoen frank op uit de ticketverkoop.

      De Standaard,

      Daarbij komen dan nog de vele miljoenen uit de ticketverkoop bij de vijf thuiswedstrijden, de opbrengsten uit de tv-uitzendingen en de reclamegelden.

      De Standaard,

      Bij het opmaken van het budget zal nog enkel rekening gehouden kunnen worden met inkomsten uit ticketverkoop, reklame, Europees voetbal en televisierechten.

      De Standaard,

      De inkomsten komen voor 60 procent uit de ticketverkoop en de drank- en voedingverkoop.

      De Standaard,

      • 8% van de ticketverkoop
      • de helft van de ticketverkoop
      • de opbrengsten van de ticketverkoop
      • de organisatie van ticketverkoop
      • het organiseren van de ticketverkoop
      • dertig procent van de ticketverkoop

      De inkomsten uit merchandising, sponsoring en televisierechten zijn er al geruime tijd belangrijker dan de opbrengsten van ticketverkoop en alle gerenommeerde voetbalclubs in Europa gaan er geregeld een kijkje nemen.

      De Standaard,

      Wat de inkomsten van de olympische beweging betreft, is circa 50 % (of 2.236 miljoen USD) afkomstig van de rechten voor uitzending (broadcasting), 40 % komt van het peterschap (1.815 miljoen USD), 8 % van de ticketverkoop (380 miljoen USD) en 2 % van allerhande vergunningen voor mascottes, diverse voorwerpen, speciale muntstukken, postzegels.

      http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/ articles-2002/secteurs/07,

      Het organiseren van de ticketverkoop vanuit de Megastore, de Brusselse muziekwinkel van Virgin, dat ziet hij nog zitten, maar het opzetten van, bijvoorbeeld 'een frequent-flyer programma met Virgin Atlantic' "dat zou onze kosten alleen maar verhogen, en dat is iets wat we zeker moeten vermijden."

      De Standaard,

      En dan is er nog een tele-ticket service, voor de organisatie van ticketverkoop, ook voor derden.

      De Standaard,

      In het handbal krijgen de mannenfinalisten samen dertig procent van de ticketverkoop, de vrouwenploegen moeten het met tien procent stellen.

      De Standaard,

      De basketfinalisten komen beter weg. Bij de mannen krijgen de ploegen elk 410.000 frank en de helft van de ticketverkoop.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • ticketverkoop en promotie
      • ticketverkoop en reservaties

      De resultaten van de marktgerichte aanpak, ondersteund door de informatisering, zijn zonder meer spectaculair. De reservaties stegen van 395.000 in 1993 naar 7,1 miljoen vorig jaar. Alles transacites samen - ticketverkoop en reservaties - stegen in dezelfde periode van een kleine 600.000 naar 25 miljoen.

      De Standaard,

      Prospekta - kort voor Provinciaal en Stedelijk Spektakelbureau - ging in februari van start en coördineert de samenwerking tussen de diverse culturele instellingen in de stad en de provincie Antwerpen, onder meer via een centraal netwerk voor ticketverkoop en promotie.

      De Standaard,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden