toren van Babel


toren van Babel 1.0

bekend megalomaan Bijbels bouwwerk dat nooit voltooid raakte, maar ten onder ging in een totale spraakverwarring van de bouwers; ook: toestand van enorme spraakverwarring die daarop lijkt

Algemene voorbeelden


Mulayams geringe succes in zijn strijd tegen het Engels tot nu toe heeft alles te maken met de reusachtige taalverscheidenheid in India. Met zijn ruim 900 miljoen inwoners is het land een paradijs voor filologen, waarbij de toren van Babel verbleekt. In totaal worden er niet minder dan 105 afzonderlijke talen gesproken, al zijn sommige daarvan heel klein.

NRC,

Literatuur, kunst, sociologie, politiek, filosofie, geschiedenis: de in honderdduizenden kamers te boek gestelde gedachten, droombeelden, verzuchtingen [...], verkondigingen, waarschuwingen, belijdenissen, doctrines van de mens. Een ontzaglijke toren van Babel, volgestouwd met tot over de randen uitpuilend bedrukt papier. De geestelijke sporen van de mens die over de aarde gaat, moordend, martelend en verwoestend in chemische dampen, in zeeën van brandende olie.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,