transitieverlof


transitieverlof 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

verlof dat iemand krijgt van zijn werk om een geslachtsverandering te ondergaan; verlof voor iemand die in transitie gaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Transitieverlof…

is verlof

  • [Duur] mag maximaal 24 weken duren
  • [Belanghebbende of begunstigde] is meestal van toepassing op transgender personen
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt toegekend aan mensen die een geslachtsverandering ondergaan; wordt toegekend aan mensen die in transitie gaan

    Hoofdsemagram: verlof


    Algemene voorbeelden


    "Toen ik in transitie ging, kon mijn chef daar totaal niet mee omgaan", schreef een andere respondent. "Hij bleef me nog heel lang als vrouw aanspreken. Na een jaar werden de vergissingen nogal pijnlijk en gênant, zeker bij een teamoverleg." Confrontatie op de werkvloer D66, PvdA en GroenLinks presenteerden vorige maand een initiatiefwet om een verbod op discriminatie van transgenders expliciet vast te leggen. TNN pleit daarbij ook voor een transitieverlof, verlof voor transgenders tijdens hun transitiefase.

    NRC Handelsblad,

    De uitkomsten van het onderzoek zijn over het transitieverlof heel helder: als collectieve regeling is het transitieverlof wenselijk en noodzakelijk. Het kan de achterstandspositie van trans personen op de arbeidsmarkt verkleinen. Tegelijkertijd is er meer nodig om alle maatschappelijke vooroordelen over transgender werknemers weg te nemen. Daarover zijn de onderzoekers ook duidelijk.

    https://www.coc.nl/transgender/onderzoek-transitieverlof-is-noodzakelijk-en-wenselijk,

    In het 'verkiezingsregenboogdebat' in Amsterdam vrijdag gingen acht politieke partijen mee met voorstellen van COC Nederland om de emancipatie van LHBTI'ers te verbeteren. Het transitieverlof is daar onderdeel van. In het voorstel zouden transgender personen verlof van hun werk krijgen tijdens hun ingrijpende transitieproces.

    https://www.linda.nl/nieuws/binnenland/politieke-partijen-voorstander-transitieverlof/,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • transitieverlof introduceren
    • transitieverlof maximeren

    Sommige transgender werknemers zullen zich gedurende het traject dus af en toe ziek moeten melden. Maar ze zijn helemaal niet ziek, vinden veel transgender personen en werkgevers. Daarom hebben inmiddels de eerste werkgevers 'transitieverlof' geïntroduceerd. Eind oktober kwam IKEA Nederland ermee in het nieuws. Personeel mag voortaan in totaal 24 weken verlof opnemen vanwege een transitie.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/15/een-speciaal-verlof-voor-het-krijgen-van-een-ander-lichaam-a4065570?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=facebook&utm_term=20211116,

    IKEA en PwC maximeren het transitieverlof op 24 weken, die gedurende tien jaar in delen opgenomen kunnen worden. Phallo- of vaginaplastiek [het krijgen van een nieuwe penis of vagina] kost al gauw vier weken hersteltijd, volgens de genderpoli van het Amsterdam UMC, een borstvergroting of -verwijdering twee weken, stemverhogende operaties zes weken. Amsterdam en Unilever hanteren dan weer geen maximum.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/15/een-speciaal-verlof-voor-het-krijgen-van-een-ander-lichaam-a4065570?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=facebook&utm_term=20211116,

    met adjectief ervoor


    • wettelijk transitieverlof

    Na vele gesprekken van TNN met ministeries en Tweede Kamerleden over het onderwerp ligt er nu dit onderzoek dat weinig twijfel laat over het belang van een wettelijk transitieverlof. Transitieverlof maakt het voor trans personen mogelijk hun medische transitie te doorlopen zonder dat zij zich ziek hoeven te melden.

    https://www.coc.nl/transgender/onderzoek-transitieverlof-is-noodzakelijk-en-wenselijk,

    in voorzetselgroep


    • een regeling voor transitieverlof

    Een regeling voor transitieverlof is noodzakelijk en wenselijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van het SEOR naar de positie van trans personen op de arbeidsmarkt.

    https://www.coc.nl/transgender/onderzoek-transitieverlof-is-noodzakelijk-en-wenselijk,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2017
    Samenhangende woorden (betekenis) pleegverlof; rouwverlof; transgender; transseksueel