transponder


transponder 1.0

(techniek en technologie)

elektronisch apparaat dat een boodschap uitzendt als antwoord op een ontvangen signaal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een transponder…

is een apparaat; is een voorwerp

  • [Afmeting] is klein
  • [Functie] dient om een ontvangen signaal te beantwoorden met een bepaalde boodschap
  • [Behandeling of bewerking] wordt vaak aangebracht in iets wat zich voortbeweegt of zich op verschillende posities kan bevinden, bijvoorbeeld in een lichaam of in een stoffelijke zaak zoals een satelliet, voertuig, sleutel enz.
  • [Gebruikswijze] heeft tal van gebruikswijzen, bv. in vliegtuigen en vaartuigen om informatie te geven over koers en snelheid, in auto's om de positie door te geven in verband met automatische kilometerheffing, in het wielrennen ook om vast te stellen wat de eindtijd van een wielrenner is, of in implantaten voor identificatiechips voor huisdieren
  • [Werking of functionering] ontvangt en verzendt elektronische signalen

Algemene voorbeelden


Er zijn vele proeven genomen met veel verschillende diersoorten, van paard tot vis, bij al deze dieren bleek steeds weer dat er geen afstotingsverschijnselen waren, geen ontstekingen en geen verplaatsing door het lichaam. De transponder is in de meeste gevallen ook niet te voelen [...]. Het nummer op de transponder lezen is vrij eenvoudig, een lezer activeert de transponder, die zendt zijn code uit. De lezer moet dicht bij de transponder gebracht worden (enkele centimeters). Natuurlijk is het wel nodig om over een lezer en toegang tot de database met gegevens te beschikken.

http://home.wanadoo.nl/de.fret/vermist.htm

Alle lopers hadden een 3,3 gram zwaar stukje zwart of geel plastic in hun veters gestrikt. De ChampionChip, die hun doorkomst registreerde bij start en finish [...]. In het vastgeveterde plastic zitten een transponder en een antenne. Op de start- en finishlijn liggen zware, tartan matten met een magnetisch veld. Dat veld levert energie aan de transponder; de antenne zendt een code naar de matten; de matten zenden die code door naar een computer waar de doorkomsttijd wordt vastgelegd.

NRC,

De radioamateurs hebben sedert een 20-tal jaren vele tientallen zelfgebouwde satellieten in een baan om de aarde gebracht. Die satellieten zijn voorzien van één of meerdere transponders. Net als de tv-satellieten ontvangen de transponders signalen in een welbepaalde frequentieband (uplink) en zenden die opnieuw uit op een andere frequentieband (downlink). De gebruikte frequenties liggen in de 10 m, 2 m, 70 cm en 23-cmband.

http://www.dma.be/p/uba/algemeen/wat.htm,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • kapotte transponders

's Werelds grootste heteluchtballon, met een omvang van een flatgebouw van twintig verdiepingen, vertrok gistermorgen om 08.10 uur bij de ballonfabriek Cameron bij Bristol voor zijn maiden voyage naar het Gelderse Harfsen, waar het ballonvaartbedrijf is gevestigd. Uiteindelijk waren een ongunstige wind en twee kapotte transponders - die het vaartuig onder meer zichtbaar maken op de radar - spelbrekers in deze overzeese vlucht.

De Telegraaf,

in voorzetselgroep


  • autosleutels met transponder
  • uitrusten met transponders

Wij bieden alle type sleutels van baardsleutels over cilindersleutels tot en met autosleutels met transponder.

http://www.bloksecurity.be/blok/bloksecurity.html

INDRIS klinkt als het elektronisch konijn uit de hoge hoed, de droom van iedere schipper èn vaarwegbeheerder: schepen uitrusten met transponders, en ze digitaal volgen en informeren.

http://www.vaart.nl/web/00/05.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen