trauma


trauma 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

lichamelijke verwonding als gevolg van een ongeval of geweld; kwetsuur; letsel; wond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een trauma…

is een verwonding; is een aandoening

  • [Plaats] kan in minder ernstige gevallen behandeld worden op een eerstehulppost; wordt in ernstige gevallen behandeld in een traumacentrum van een ziekenhuis
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door geweld van buitenaf, bijvoorbeeld door een ongeval of geweldpleging
  • [Symptoom] is een lichamelijk letsel waarbij de continuïteit van het weefsel, bijvoorbeeld huid, bot of spierweefsel, onderbroken is
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een hoofdwond, brandwond, schotwond, kneuzing, bloeding of steekwond

Algemene voorbeelden


Nagelloslating. Hierbij raakt de nagelplaat los van het nagelbed. Oorzaken kunnen zijn een trauma (letsel door een ongeluk), doordat een kunstnagel of een nagelbeugel verkeerd is aangebracht, of een schimmelnagel die aan het genezen is waardoor het aangetaste deel loslaat.

http://www.voetverzorging.nl/

Het doel van deze cursus is een inzicht te geven van de huidige mogelijkheden om esthetisch en biologisch herstel te krijgen na trauma van zowel de tanden als de omliggende weefsels en hoe ontbrekende snijtanden, na trauma, of bij agenesie, kunnen vervangen worden.

http://www.tandarts.be/cpt/februari-2003.pdf,

Ter verduidelijking wordt op enkele voor de behandeling belangrijke punten gewezen, die steeds om een andere benadering (behandeling) vragen: de beschadigde spier (trauma); de door stress overgeprikkelde spier; de na een training "verzuurde" spier.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een trauma oplopen

Patiënt moet in ademnood zijn geraakt en is in zijn douchecel ten val gekomen. Daarbij heeft patiënt enkele trauma's aan het hoofd opgelopen.

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

met adjectief ervoor


  • een lichamelijk trauma

Ook heeft homeopathie zijn nut bewezen bij zowel lichamelijk als emotioneel trauma.

http://www.hzg.nl/index.html

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • trauma van de hersenen
  • trauma van de wervelkolom

Sommige onderzoekers vinden dat omgevingsfactoren invloed hebben op het ontstaan van ALS, bijvoorbeeld: - chemische stoffen - trauma van de hersenen of de wervelkolom - selenium in het drinkwater - beschadigingen van het DNA - blootstelling aan elektrische schokken.

http://home.hccnet.nl/p.perreijn/ALS/index2.html

Na een stomp trauma van de buik - bijvoorbeeld na een autobotsing of het voorover vallen op een paal - staat men soms verbaasd hoeveel inwendige verscheuringen daardoor zijn ontstaan; de buikhuid bleef echter intact.

http://www.e-gezondheid.be/guide/article_7641_965.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


trauma 2.0

psychisch letsel als gevolg van een schokkende ervaring of een periode van zeer schokkende belevenissen; psychotrauma

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een trauma…

is een aandoening

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een psychisch letsel
  • [Activiteit of handeling] kan behandeld worden met psychotherapie, al dan niet in combinatie met medicijnen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis of een psychich ingrijpende situatie, bijvoorbeeld een naar ongeluk, een oorlogssituatie, kindermishandeling of seksueel misbruik
  • [Gevolg of resultaat] kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS), met onder andere slaapstoornissen, angstklachten, extreme spanning en prikkelbaarheid, nachtmerries, vermijding van herinneringen of emotionele uitschakeling van herinneringen
  • [Symptoom] kan zich onder andere uiten in dwangmatige herbeleving, dissociatie, verdringing, angstreacties en vervlakking

Algemene voorbeelden


Veel militairen die ooit in zware gevechten verwikkeld waren, beleven die pijnlijke ervaring steeds weer opnieuw. In nachtmerries, flashbacks en dwanggedachten duikt de oorlog weer op. Ze vervlakken emotioneel, hebben weinig interesse voor wat om hen heen gebeurt, zijn weinig of niet gemotiveerd of gedragen zich onverschillig. Ze vermijden zoveel mogelijk activiteiten, plaatsen, personen of gesprekken die enige associatie met het trauma oproepen.

http://home.tiscali.be/be077857/medische/cfs/kranten/11nov2000.htm,

Kinderen van gevangenen zijn een vergeten groep. Ons onderzoek wees uit dat zij de opsluiting van hun ouder als een trauma ervaren, met slapeloosheid, bedwateren en slechte schoolprestaties tot gevolg.

De Standaard,

Trauma's veroorzaken diepgaande emotionele wonden, die niet van het ene moment op het andere verdwijnen.

http://www.pastoralecounseling.org/,

Het schilderij brengt ingrijpend de menselijke angst en onmacht tot uiting. Falken, wiens vader opzichter was in een concentratiekamp, blijft gedetermineerd door de trauma's uit zijn jeugdjaren. Ziekte, lijden en dood zijn de centrale thema's in zijn werk.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • iemand een trauma bezorgen
  • een trauma overhouden aan iets
  • een trauma oplopen
  • een trauma verwerken

Ik wist dat voor Albin het niet eten van wild een heilig principe was. Nu moest hij zeer goed beseffen dat vlees van wilde dieren eerlang ons belangrijkste voedsel zou worden. Dat was voldoende om hem een trauma te bezorgen.

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

Een man uit Wales krijgt na negen jaar alsnog de toestemming de veermaatschapppij PO-European Ferries te vervolgen voor de ramp met de Herald of Free Enterprise. De ramp gebeurde in 1987 net buiten Zeebrugge. Het personeelslid beweert dat hij er een zwaar trauma aan overhield.

De Standaard,

Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) is binnen de psychiatrische hulpverlening sinds kort de nieuwe naam voor het meervoudige persoonlijkheidssyndroom (MPS). De aandoening doet zich voor bij mensen die in hun vroege jeugd een zeer ernstig trauma hebben opgelopen. In de meeste gevallen door kindermishandeling of seksueel misbruik.

Meppeler Courant,

'Een vrouw die verkracht is, heeft het heel zwaar te verduren, een vrouw die verkracht is en daarna geaborteerd, heeft twee trauma's te verwerken,' aldus de leden van de werkgroep.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • een diep trauma
  • een emotioneel trauma
  • een onverwerkt trauma
  • een psychisch trauma
  • een ernstig psychisch trauma
  • een zwaar psychisch trauma
  • een collectief trauma
  • een nationaal trauma

Temidden van de tientallen miljoenen doden liet de systematische massamoord op de Joden een diep trauma achter in het geweten van de mensheid.

http://www.xs4all.nl/~folkerts/open.html

Mensen met diepe emotionele trauma's hebben vaak hun negatieve ervaringen gedurende hun hele leven gestapeld en/of weggestopt.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

Een onverwerkt trauma in je kindertijd, kan er de oorzaak van zijn dat je als volwassene overstag gaat wanneer je onder sterke druk komt te staan.

De Standaard,

Duizenden burgers kwamen om, nog eens duizenden raakten gewond, en tal van anderen (vooral kinderen) liepen zware psychische trauma's op.

http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

Hersenonderzoek laat wel zien dat stemmenhoorders inderdaad 'binnenpraters' zijn, maar niet dat zij het als geluiden van buiten beschouwen. Toch interpreteren zij de stemmen zo en dat is waarschijnlijk - althans zeker bij een deel van deze patiënten - het late gevolg van een ernstig psychisch trauma of een onoplosbaar dilemma.

NRC,

In het Midden-Oosten vechten Israëli's en Palestijnen - twee volkeren die chronisch in de rouw zijn - om hetzelfde stuk land. Hierbij creëren ze collectieve trauma's die de mogelijkheden voor een vreedzame co-existentie vernietigen.

http://www.ode.nl/article.php?aID=2266,

Buitenlanders verbazen zich wel eens over de frequentie waarmee heden ten dage nog aan de oorlog wordt gerefereerd en de emoties die dit nog oproept. Misschien is het voor ons een nationaal trauma, iets dat we niet willen vergeten, omdat het betekenis en richting aan ons leven geeft, een negatief houvast in een veranderende wereld.

Meppeler Courant,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een verdrongen trauma

Een verdrongen trauma uit de jeugd was op een wel heel bijzondere wijze naar boven gekomen.

http://www.geocities.com/SoHo/Easel/5621/channelen.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen