trekdier


trekdier 1.0

dier dat wordt gebruikt om wagens of landbouwwerktuigen voort te trekken, vooral paarden en ezels

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een trekdier…

is een dier

  • [Doel of bestemming] wordt gebruikt om wagens of landbouwwerktuigen te trekken
  • [Gebruikswijze] wordt meestal door middel van een gareel ingespannen aan een disselboom voor de wagen of het landbouwvoertuig dat het moet trekken
  • [Voorbeeld of specimen] is meestal een paard of een ezel; is in sommige delen van de wereld een buffel of een andere soort rund of een hond

    Algemene voorbeelden


    Zowel Napoleon als de Hollandse bewindvoerders deden een beroep op de Ardenner paarden voor hun ruiterij. Het uithoudingsvermogen van deze paarden was dan ook spreekwoordelijk. In het leger werden ze zowel als trekdieren gebruikt als onder het zadel.

    http://www.agris.be/horsis/nl/ras/paarbis.html

    Oorspronkelijk werden in Japan runderen alleen gebruikt als trekdieren op de rijstplantages, tot men ontdekte dat soldaten groter en krachtiger werden door de consumptie van vlees.

    http://www.lebouille.nl/laag/index.html

    Een van de maan bereden kerstman uit Mortsel beleefde het dat zijn rendier op hol sloeg. De cadeautjesman deed een beroep op de politie om zijn trekdier te zoeken.

    De Standaard,

    In sommige gebieden was de hond leverancier van vlees, terwijl hij op andere plaatsen de schapen hoedde of het huis bewaakte. In de uitgestrekte poolgebieden werd hij gebruikt als trekdier voor een slede.

    http://users.pandora.be/tina/home.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een trekdier inspannen

    Een dier moet ingespannen worden om een kar of een ploeg voort te trekken. Met een paard, een ezel of een hond gebeurt dat door middel van een borsttuig of van een gareel, die met het voer- of werktuig met behulp van twee strengen (touwen of kettingen) verbonden zijn. Wanneer het trekdier ingespannen is, kan het werken en is het onder controle.

    http://www.mot.be/dutch/proverbs.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een rijdier en trekdier
    • een rijdier of trekdier

    Dus niet alleen bestuurders van motorvoertuigen, maar ook fietsers, bromfietsers, bestuurders van invalidenvoertuigen, bestuurders van een wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren hebben voorrang.

    http://www.leek.nl/index.html

    Volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens RVV 1990 zijn ruiters en koetsiers bestuurders. Dat geldt ook voor geleiders van rij- en trekdieren en vee.

    http://www.paardensport.nl/speciaal/projecten.htm