uitkafferen


uitkafferen 1.0

(informeel)

met krenkende, spottende of verwijtende woorden, en vooral met scheldwoorden, toespreken of overladen; uitschelden; flink de waarheid zeggen; heftig uitvaren tegen; hevig beschimpen; de mantel uitvegen; uitfoeteren; uitveteren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Uitkafferen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Twee echte temperamentvolle beroemde Engelse koks Marco Pierre White en Nico Ladenis, die er om bekend staan dat ze klanten die hun kookkunst niet weten te waarderen uitkafferen en op straat gooien.

      NRC,

      Wie wil er dan nog in een winkel staan, of aan het bed van een Alzheimerpatiënt die je tijdens het verschonen nog uitkaffert en in het gezicht spuwt ook?

      Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

      Hij begon te beseffen dat ik niet de eerste de beste was, niet zomaar een arbeider die je meedogenloos kon uitkafferen en bij eventueel protest aan de fabriekspoort kon zetten.

      Iks, Johan Van Nijen,

      Mijn engagement met de ploeteraar komt niet alleen voort uit mijn achtergrond [...]. Flaubert zou me uitkafferen als hij het hoorde. Hij voelde zich op geen enkele manier betrokken bij het lot van de armen, de slaven, de zwarten en de uitgestotenen.

      De Standaard,

      Is het een teken van maatschappelijke vooruitgang dat burgers en masse hun private wedijver en besognes in de openbare ruimte uitvechten [...]? Dat ze zich in quizzes, talk shows en reality soaps gretig laten aansporen tot het uitkafferen en onderzeiken van medekandidaten of gesprekspartners aan tafel, en tot het fysiek en geestelijk ontkleden van zichzelf?

      http://www.battl.nl/sergebeledigen.html,

      Het was allemaal de schuld van Zlot, die [...] het ene rondje na het andere had gegeven tot ze allebei laveloos naar huis waren gestrompeld. De enige gedachte die hem kon troosten was dat Hannelore gisteren al boos op hem was, ze kon hem maar één keer uitkafferen.

      Pandora, Pieter Aspe,

      Hij werd onophoudelijk berispt door zijn moeder, hooghartig behandeld door zijn oudere broer Stoffel, voor gek versleten door de schoolmeester, uitgekafferd omdat hij dweepte met een soort ridderroman.

      Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

      Alles is wazig in mijn hoofd, ik begrijp er niks van als men röntgenfoto's neemt van mijn longen. Waarbij ik opnieuw bewusteloos val en de betrokken arts me uitkaffert. 'Mens, wat doe jij nu? Je moet blijven staaaan.'

      De bondgenoot, Marcella Baete,

      Ze moesten de slaap haten omdat ze elkaar dan niet konden uitschelden. Om de uren goed te maken dat ze elkaar niet uitkafferden scholden ze steeds harder.

      De asielzoeker, Arnon Grunberg,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • een scheidsrechter uitkafferen
      • scheidsrechters uitkafferen

      De snookersport heeft mensen als O'Sullivan nodig. Net zoals vroeger tennis niet zonder John McEnroe kon. Die had een reputatie: eeuwige en luidkeelse discussies over bal juist wel of niet binnen, scheidsrechters uitkafferen, rackets tegen de grond kwakken en dies meer.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • gaan uitkafferen
      • staan uitkafferen

      Omdat een deel van de extra's overlapt, heeft men bovendien besloten om de 2-discversie uit te brengen tegen de prijs van een 1-discversie. En in plaats men nu Buena Vista hierover gaat uitkafferen, vinden we dat dit laatste gebaar eerder alle lof verdient.

      http://www.dvdinfo.be/bespreking.cfm?reviewnr=890,

      Toen hij doorhad dat Raia hem ontglipt was, heeft hij buiten eerst de andere jongens staan uitkafferen, omdat die haar niet hadden tegengehouden.

      Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

      met een als-bepaling


      • uitkafferen als de schande van de orde
      • uitkafferen als een stoute schooljongen

      Pas vóór twee maanden vertelde hij me de werkelijke toedracht: de provinciaal van de kapucijnen, God hebbe zijn ziel, had hem uitgekafferd als "de schande van de orde", en hem verbannen naar wat een achterhoek van de wereld moest zijn.

      De Standaard,

      Toch wordt hij nu op het matje geroepen en uitgekafferd als een stoute schooljongen.

      De Standaard,

      overig


      • uitgekafferd worden door iemand

      Na de eerste ronde nog uitgekafferd door coach Dedecker, trok ze nadien in een ruk naar de finale tegen de Japanse Isokawa, die ze in minder dan een halve minuut een vol punt aan het been smeerde.

      De Standaard,

      "Verleden week in de finale van Marseille, moest ik stoppen. Nu wou ik althans de match uitspelen." Kwestie van zijn imago een beetje op te krikken en om niet opnieuw uitgekafferd te worden door zijn Amerikaanse coach Larry Stefanki.

      De Standaard,

      Wanneer Albert om zijn laatste paar schoenen te sparen op klompen naar zijn werk kwam, kon hij erop rekenen door zo'n Tsjech uit Latadorp te worden uitgekafferd.

      De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

      Ze hadden er genoeg van enerzijds te worden uitgekafferd door de ranchers omdat ze er niet genoeg aan deden om de verspreiding van de wolven binnen de perken te houden en anderzijds door de milieudeskundigen omdat ze niet genoeg deden om die verspreiding te bevorderen.

      De wolvenlus, Nicholas Evans,